x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun George W.Bush meditează asupra aprobării noilor reguli de anchetă împotriva teroriştilor

George W.Bush meditează asupra aprobării noilor reguli de anchetă împotriva teroriştilor

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Mar 2008   •   00:00
George W.Bush meditează asupra aprobării noilor reguli de anchetă împotriva teroriştilor

10:10 • Preşedintele George W. Bush îşi va exercita sâmbătă dreptul de veto asupra legislaţiei care interzice agenţilor americani de informaţii să recurgă la tehnica de simulare a înecului şi alte metode de interogare controversate, a anunţat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Preşedintele George W. Bush îşi va exercita sâmbătă dreptul de veto asupra legislaţiei care interzice agenţilor americani de informaţii să recurgă la tehnica de simulare a înecului şi alte metode de interogare controversate, a anunţat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

ÎNTRE CIOCAN ŞI NICOVALĂ. Congresul i-a trimis preşedintelui, luna trecută, un amplu proiect de autorizare care conţinea noi limite pentru tehnicile de interogare ale CIA, în pofida avertismentelor administraţiei Bush conform cărora o astfel de măsură va fi respinsă. "Preşedintele va respinge proiectul de autorizare pentru informaţii mâine", a declarat vineri purtătorul de cuvânt, Tony Fratto. Legislaţia a fost aprobată de Senat şi de Camera Reprezentanţilor prin voturi partizane care au sugerat că nu există suficient sprijin în Congres pentru a trece peste respingerea lui Bush. Tehnica privind simularea înecului a fost criticată aspru de numeroşi membri ai Congresului, organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi alte ţări. Această tehnică a fost utilizată în cazul a trei suspecţi reţinuţi după atacurile de la 11 septembrie, a declarat luna trecută, în Congres, directorul CIA, Michael Hayden. La redactarea legislaţiei, susţinătorii ei au apreciat că va pune tehnicile de interogare ale CIA în conformitate cu Manualul Infanteriei SUA, care interzice simularea înecului şi alte metode controversate. Administraţia Bush a argumentat că CIA nu ar trebui să se conformeze standardelor Infanteriei, întrucât agenţii de informaţii se confruntă cu terorişti care nu sunt combatanţi legali ce luptă în baza tacticilor tradiţionale. "Respingerea preşedintelui Bush va fi unul dintre cele mai ruşinoase acte ale preşedinţiei sale. Utilizarea torturii nu este doar ilegală, ci o tehnică slabă care oferă rezultate nedemne de încredere, poate afecta alte eforturi de colectare şi poate determina sursa să spună ceea ce crede că (interogatorul) vrea să audă", a declarat senatorul Edward Kennedy, un democrat care a sprijinit legislaţia respectivă, citind din Manualul Infanteriei.

×
Subiecte în articol: magazin