x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Georgia/ Oseţia de Sud cere să i se recunoască independenţa

Georgia/ Oseţia de Sud cere să i se recunoască independenţa

de Corina Andriuta    |    05 Mar 2008   •   00:00

13:34 • Independenţa Kosovo începe să îşi facă efectul şi în rândul republicilor separatiste de pe fostul teritoriu al URSS. Conform lenta.ru, parlamentul Osetiei de Sud a adoptat marţi o declaraţie adresată comunităţii internaţionale prin care solicită recunoaştere a independenţei acestei republici separatiste de pe teritoriul Georgiei.

Independenţa Kosovo începe să îşi facă efectul şi în rândul republicilor separatiste de pe fostul teritoriu al URSS. Conform lenta.ru, parlamentul Osetiei de Sud a adoptat marţi o declaraţie adresată comunităţii internaţionale prin care solicită recunoaştere a independenţei acestei republici separatiste de pe teritoriul Georgiei.

 

MODELUL KOSOVO. Documentul a fost remis secretarului general al Naţiunilor Unite, preşedintelui Federaţiei Ruse, Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei, şefilor de stat şi de parlament din spaţiul Comunităţii Statelor Independente, precum şi liderilor Uniunii Europene. Liderii separatişti spun că "aspiraţia poporului Osetiei de Sud de recunoaştere a independenţei sale corespunde statutului ONU şi altor documente de drept internaţional general recunoscute".  Parlamentarii din Osetia de Sud sunt de părere că, după proclamarea şi recunoaşterea independenţei Kosovo, principiul integrităţii teritoriale a statului nu mai poate fi considerat unul primordial, iar Georgia nu mai poate pretinde să exercite suveranitatea asupra teritoriului separatist: "Cei 17 ani de existenţă independentă sunt de natură să confirme viabilitatea Osetiei de Sud şi este nevoie doar să se confere legitimitate suveranităţii ei, în conformitate cu statutul ONU".

 

×
Subiecte în articol: magazin