x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Georgienii vor reinstalarea monarhiei

Georgienii vor reinstalarea monarhiei

30 Ian 2009   •   00:00

La data de 8 februarie, Patriarhul Georgiei, Ilia a II-lea, îi va cununa pe descendenţii celor două ramuri ale Casei Regale Bagration: David şi Anna, ambii în vârstă de 32 de ani. Evenimentul se anunţă unul istoric, în condiţiile în care primul moştenitor al lui David Bagration-Muhranski şi al Annei Bagration-Gruzinski ar putea conduce Georgia, chiar dacă într-o perspectivă mai îndepărtată.



Atât viitorii soţi, cât şi apropiaţii lor neagă substratul politic al viitoarei căsătorii. "Ei pur şi simplu se iubesc cu adevărat", a declarat pentru cotidianul rus Izvestia o prietenă a miresei, lucru confirmat chiar de mire. Cu toate acestea, adevărul are nuanţe importante. De fapt, se căsătoresc descendenţii celor două dinastii Bagration, care la vremea lor au condus Georgia Orientală şi cea Occidentală. Cu doi ani în urmă, Patriarhul Ilia al II-lea formulase pentru prima dată ideea restabilirii monarhiei, declarând următoarele: "Acest lucru nu se va întâmpla azi-mâine, poate că peste vreo 30 de ani. Însă pentru acest eveniment trebuie să ne pregătim".
Potrivit Izvestia, ideea restabilirii monarhiei în Georgia se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. După cum arată diverse sondaje de opinie, instituirea monarhiei constituţionale este sprijinită de circa 25-45 la sută dintre repondenţi. În mod categoric împotriva monarhiei se pronunţă 30 la sută dintre georgieni, între care Mihail Saakaşvili şi adepţii săi. De altfel, nu se ştie cum ar reacţiona Saakaşvili dacă i s-ar propune să devină el însuşi ţar, notează ironic ziarul rus. La restabilirea monarhiei georgienii se gândesc în cele mai complicate vremuri pentru ţară. Cu monarhia ei asociază stabilitatea, liniştea, încetarea luptelor pentru putere. Astfel că atunci când le-a propus, în 2007, enoriaşilor şi ţării întregi să se gândească la monarhia constituţională, Ilia al II-lea a anticipat practic atitudinile din societatea georgiană.
Patriarhul Ilia al II-lea, care se bucură de mare autoritate printre georgieni, îşi promovează încet, însă cu perseverenţă ideea. Încercări de a transforma prietenia între Anna şi David în ceva mai mult au fost întreprinse cu ani buni în urmă, însă la acea vreme Anna preferase să se căsătorească după bunul său plac. Deja după divorţul Annei, ideea a revenit în actualitate. Biserica Ortodoxă Georgiană acordă mare importanţă căsătoriei dintre Anna şi David, ceremonialul fiind pus la punct în cele mai mici amănunte de o comisie specială a Patriarhiei. La căsătorie sunt aşteptaţi oaspeţi de seamă, între care şi reprezentanţi ai Casei Regale Romanov din Rusia. David Bagration-Muhranski a devenit capul Casei Regale georgiene anul trecut, după decesul tatălui său, Gheorghi /Jorge/ Bagration. Bunica sa pe linie paternă este una dintre surorile regelui Spaniei, Juan Carlos. Jorge şi David s-au întors în Georgia în 2003, devenind cetăţeni ai ţării, însă fraţii lui David - Irakli şi Hugo - şi sora Maria-Antoaneta au rămas în Spania. Anna este fiica cea mai mare a regizorului georgian Nugzar Bagration-Gruzinski şi nepoata poetului Piotr Gruzinski. Ea este urmaşa ultimului ţar georgian Gheorghi ai XII-lea, care a murit în 1800.
Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea monarhiei