Viata locuitorilor Insulei Haiti, influentata de Ritualurile "Voodoo"
MISTERE
Viata locuitorilor Insulei Haiti,
influentata de Ritualurile "Voodoo"
Ceremonia incepe cu o slujba catolica. Cativa tobosari incep sa bata intr-un ritm foarte alert, iar participantii la ceremonie incep sa danseze in jurul copacului aflat in mijlocul unei curti. Miscarile devin mai puternice si mai rapide, pe masura ce ritmul batailor de toba se intensifica. "Preotul" traseaza, cu un corn de vita, simboluri sacre in praful asternut in curte, cateva picaturi de rom fiind varsate in onoarea spiritelor. O femeie cade la pamant si sufera convulsii puternice, inainte de a fi ajutata sa se ridice, din nou, in picioare. Cu miscari diferite, ea continua sa danseze ore in sir, parand ca nu este constienta de faptele sale. Aflata in transa, ea este posedata de Erzuli, "Mama Spiritelor". Pentru orice haitian, este o adevarata onoare ca un "Loa"(spirit), sa intre in corpul sau si "sa preia comanda".
RELIGIE. In Haiti, ritualuri de felul celui drescris reprezinta evenimente obisnuite. Practicile Voodoo pot fi considerate, in aceasta tara, "religia dominanta". Lynne Warberg, fotograf ce a studiat fenomenul amintit timp de peste un deceniu, sustine ca, daca despre haitineni se spune ca sunt in proportie de 70% catolici, iar restul de 30%, protestanti, ei sunt, cu siguranta, 100% adepti ai Voodoo. In aprilie 2003, presedintele tarii, Jean-Bertrand Aristide, a emis un decret prin care Voodoo era recunoscuta oficial ca religie. Bob Corbett, profesor de filozofie la Universitatea "Webster", din Saint-Louis, Missouri, crede ca ritualurile respective pot fi considerate o religie, la fel ca Iudaismul sau Crestinismul si ca, desi nu poseda o "Biblie", o Biserica sau o ierarhie a conducatorilor, seamana foarte mult, din punct de vedere cultural, cu acestea.
TRADITII. Voodoo, care in traducere inseamna "Spirit", este cel mai vechi ritual al omenirii legat de natura, potrivit lui Mamaissii Vivian Dansi Houtin, membru al Organizatiei Vindecatorilor Traditionali Africani din Martinez, Georgia. Antropologii estimeaza ca fenomenul ar fi aparut in Benin, fostul Dahomei, stat situat in vestul Africii, in urma cu 6.000 de ani. In prezent, numarul practicantilor din intreaga lume este estimat la circa 60 de milioane. In timpul unui ritual, credinciosii pot intra in legatura cu Loa, spirite ce indeplinesc diferite functii in Univers si se aseamana cu Zeii mitologiei grecesti. Credinciosii trebuie sa manifeste o grija deosebita fata de spiritele celor dragi si ale rudelor si sa-l venereze pe "conducatorul zeilor", Bondieu.
MESAJE. In timpul ceremoniei, "houngan" sau "mambo" (preotul sau preoteasa) sacrifica un pui sau alt animal, considerat sfant, pentru Loa. Crediciosii solicita spiritelor sfatul sau ajutorul pentru problemele lor, majoritatea acestora fiind legate de sanatate. Printre haitieni circula "legende" potrivit carora spiritele pot transmite profetii, sfaturi sau avertismente celor posedati. Mesajele sunt trimise cu ajutorul preotilor sau al preoteselor, sau apar in visele credinciosilor. Cand "obosesc" si nu mai au suficienta energie, spiritele, care nu au un trup propriu, apeleaza la oameni pentru a se "reincarca", in cadrul unor ritualuri periodice, ce pot include si sacrificii. Pentru practicanti nu prezinta importanta uciderea propriu-zisa a animalului, ci transferul energiei vitale inapoi spre Loa. Fiecare spirit are propria "identitate" . Unele sunt bune si iubitoare. Altele sunt capricioase si lacome. Haitienii cred ca Loa isi exprima deseori nemultumirea trimitand diferite boli asupra oamenilor. O caracteristica importanta "religiei Voodoo" o reprezinta celebrele papusi, care joaca un rol esential in transmiterea mesajelor.Citește pe Antena3.ro