Topul celor mai spectaculoase si inedite iluzii optice.
Lingelbach / Incercati sa numarati punctele negre...
Daca incercati sa focalizati punctele negre, acestea par ca se formeaza la intersectia liniilor verticale si cele orizontale, dar se disipeaza imediat. Efectul iluziei optice este diminuat daca se micsoreaza, sau se mareste distanta fata de monitor, sau daca aceste este privit sub un unghi de 45 de grade. Efectul aceastei iluzii optice a fost descoperit de E. Lingelbach in 1994.
Focalizati punctul din centrul cercului apoi miscati capul inainte si inapoi. Rotile exterioare incep sa se roteasca in directii opuse.
Detalii ascunse...
Un cuplu imparte o imbratisare dragastoasa... dar asta e tot? Daca veti cauta detalii, veti descoperi o imagine total diferita.
Linii albe sau puncte gri...
Priviti cu atentie patratele negre. Veti percepe aparitia unor puncte gri la intersectia liniilor cu patratele negre. Iluzia optica a fost decoperita in 1870 de Ludiman Hermann.
O iluzie optica folosita de graficieni pentru reclama unui produs.
Morisca rotilor
In momentul in care focalizati privirea pe rotile din imagine acestea incep sa se roteasca. Atunci cand privirea se concentreaza pe o singura roata, aceasta se va opri din miscare, celelalte rotindu-se in continuare.
Zidul de cafenea Liniile orizontale par frante, desi ele sunt perfect drepte si paralele intre ele. Efectul nu este vizibil decat in momentul in care placutele au un chenar de culoare diferita, in acest caz gri.
Efectul Bezold
Wilhelm von Bezold a descoperit faptul ca perceptia tonalitatii unei culori se modifica in functie de culorile adiacente ei. In imagine rosul are o nuanta mai pala in momentul in care culoarea adiacenta este albul, nuanta ce devine mai puternica in momentul in care este inconjurat de negru.
Citește pe Antena3.ro