x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun IML/ Medicii legişti autopsiază inclusiv în grajduri

IML/ Medicii legişti autopsiază inclusiv în grajduri

de Ovidiu Ciutescu    |    20 Mar 2008   •   00:00
IML/ Medicii legişti autopsiază inclusiv în grajduri
O treime din totalul autopsiilor sunt realizate în continuare în afara instituţiilor medico-legale, în condiţii mai mult sau mai puţin improvizate, din cauza lipsei spaţiilor, potrivit statisticilor oficiale ale Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" din Capitală, arată Mediafax.

RISCURI. Profesorul Dan Dermengiu, directorul general al INML a declarat, joi, că situaţia în care 30 la sută din autopsii nu se efectuează la sediul instituţiilor medico-legale din lipsa unor spaţii speciale persistă de ani de zile: "Ar fi şi greu de imaginat un altfel de mod de desfăşurare în condiţiile de dotare actuale, când sunt multe servicii de medicină legală judeţene care nu au nici mijloace de transport proprii şi nici sală de autopsie proprie. Trebuie subliniat că în foarte multe cazuri - între 20 şi 35 la sută - medicii legişti trebuie să efectueze necropsia asupra unor cadavre prezentând un risc biologic considerabil, cum ar fi TBC activ, hepatita B şi C, SIDA, putrefacţie avansată, această situaţie fiind prea uşor uitată de autorităţi". Profesorul Dermengiu a explicat că, în situaţii extreme, respectiv zone izolate, unde nu există spitale în apropiere şi nici mijloace de trasport, autopsiile sunt realizate în capela funerară a unui cimitir, a bisericii sau la sediul unor servicii de pompe funebre. În cazul în care există suspiciunea unui caz de moarte violentă, omor sau ale cazuri medico-legale, iar în zonă nu există mijloc de trasport şi nici unitate de specialitate, autorităţile pot dispune efectuarea autopsiei la locul unde a fost găsită victima, a adăugat directorul INML.

AUTOPSIEREA ÎN GRAJD. Directorul general al IML susţine că există însă şi situaţii în care autorităţile medicale locale au găsit soluţii pentru rezolvarea crizei unităţilor medico-legale. "Este cazul localităţii Zalău, unde autopsile sunt realizate într-o sală mobilă primită de la englezi. Chiar dacă nu este foarte ieftină, totuşi este o soluţie mai bună decât gospodăria victimei. O sală de autopsie mobilă este soluţia pentru zonele izolate", a mai spus directorul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici". Jurnalişti din judeţul Suceava au trimis Ministerului Sănătăţii un material în care arată că medicii legişti din mediul rural fac autopsiile în curţile oamenilor sau chiar în grajduri, sub privirile îngrozite ale rudelor. Autorităţile sanitare se vor întâlni, luni, pentru rezolvarea problemelor legate de efectuarea necropsiilor în Suceava, după ce presa a semnalat că unele autopsii sunt făcute în curtea familiei decedatului din cauza lipsei mijloacelor de transport al cadavrelor şi a condiţiilor precare de la morgi. Autorităţile sanitare, reprezentanţii SML, managerii celor şapte spitale sucevene unde trebuie să existe morgi şi primarii localităţilor unde funcţionează aceste spitale vor încerca să remedieeze deficienţele semnalate în legătură cu modul în care sunt făcute necropsiile în judeţul Suceava. Această decizie a fost luată după ce presa a semnalat că în unele cazuri autopsiile sunt efectuate în gospodării ale familiei decedatului, în condiţiile în care nu există mijloace de transport pentru cadavre, iar spaţiile şi dotările de la morgile din judeţ sunt insuficiente şi precare.

LA LIMITĂ. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, Odette Nicolae, a declarat, miercuri, că, potrivit unui raport al şefului Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava, în judeţul Suceava doar morgile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi de la Spitalul Municipal Rădăuţi îndeplinesc condiţiile minime de desfăşurare a necropsiilor, în rest, compartimentele unde se depun cadavrele, aflate în structura spitalelor din Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Siret şi Vatra Dornei nu au asigurate condiţii minime pentru desfăşurarea unor activităţi, motiv pentru care nici nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare. Nicolae a spus că şeful SML Suceava a precizat că în cursul anilor 2007 şi 2008 s-au făcut mai multe demersuri către managerii spitalelor respective, către fostul manager al ASP Suceava şi prefectului de Suceava, dar fără să aibă vreo finalitate până în prezent. Odette Nicolae, a spus că unele necropsii au fost făcute la domiciliul decedaţilor, arătând că despre această modalitate de lucru a fost informată abia în aceste zile. Ea a mai arătat că singurul aspect pozitiv "demn de a fi menţionat" este că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a finalizat licitaţia pentru achiziţionarea a două maşini destinate transportului personalului medical al SML Suceava şi urmează să sosească în cursul acestei săptămâni, în timp ce două maşini existente la Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc care sunt, în prezent, destinate transportului personalului medical al SML, vor deveni maşini de transport cadavre.

×
Subiecte în articol: magazin suceava