x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Inapoi pe Luna

Inapoi pe Luna

12 Aug 2005   •   00:00
Inapoi pe Luna
STIINTA
Pana in 2018, NASA va trimite din nou oameni pe satelitul Pamantului

Pana in anul 2018, NASA are in vedere trimiterea unui echipaj de patru oameni pe Luna la bordul unui nou model de naveta spatiala, conform unor documente ale Agentiei Spatiale Americane ce au fost date publicitatii de catre publicatia Orlando Sentinel, informeaza AFP, consultata de Rompres.

PRIMUL PAS. Programul spatial al NASA, care va fi anuntat conform publicatiei citate in luna septembrie, descrie misiunea lunara ca un prim-pas spre cucerirea planetei Marte, unde, dupa o expeditie care va dura nu mai putin de 500 de zile, va ajunge un echipaj format din sase astronauti.Echipajul care va ajunge pe suprafata planetei Marte va porni in aceasta expeditie la bordul unei navete spatiale derivate din cele existente in prezent, dar va reveni pe Terra la bordul unei capsule spatiale asemanatoare celor folosite in cursul programului spatial Apollo care a dus primii oameni pe Luna.

ETAPE. Prima etapa a misiunii de cucerire a Planetei Rosii o constituie construirea unei baze lunare permanente a carei locatie probabila va fi in zona polului sud al satelitului. Aceasta baza va cuprinde "apartamente" pentru astronauti si generatoare pentru alimentarea sistemelor de sustinere a vietii, precum si un centru de comunicatii cu Terra. Tot de aici vor fi trimise expeditii pe suprafata selenara pentru identificarea si exploatarea oricaror forme de resurse naturale necesare functionarii bazei selenare.

DECIZII. Elementele acestui plan al NASA se pot insa modifica oricand si mai sunt inca de luat decizii importante, dar acestea sunt primele detalii ale modului in care Agentia Spatiala Americana va duce la indeplinire obiectivele formulate de presedintele american George W. Bush in celebrul discurs din ianuarie 2004. Presedintele Bush a anuntat in ianuarie 2004 intoarcerea astronautilor americani pe Luna pana in 2020 si pregatirea primei misiuni umane pe Marte. Un studiu recent a evaluat costurile acestui ambitios program spatial la suma de 217 miliarde de dolari.Ultima lansare a modelului actual de navete spatiale folosite de NASA este prevazuta pentru anul 2009. Conform programului Agentiei Spatiale Americane, un nou model de naveta va fi gata pentru a fi testat pana in 2011.

Coreenii au clonat un caine

O echipa condusa de cercetatorul sud-coreean Hwang Woo Suk a reusit sa cloneze un caine folosind aceeasi tehnica utilizata si la clonarea lui Dolly, informeaza revista Spiegel. "Snuppy", asa cum a fost botezat, a scos primul scheunat la 24 aprilie. Puiul de ogar afgan seamana leit cu tatal lui, avand acelasi set de gene. Tatal a fost doar indirect implicat in procreare deoarece lui i-au fost doar prelevate cateva celule epiteliale din zona urechii restul fiind facut de echipa de savanti de la universitatea din Seoul. Puiul de ogar a fost implantat in uterul unei catele de Labrador-Retriever si extras prin cezariana. Este vorba de un exemplar foarte dinamic si jucaus, asa cum afirma Gerald Schatten, cercetator la Pittsburgh University.

Clonarea reusita a puiului de caine a dat un impuls afacerilor cu clonarea animalelor de companie, doar in SUA platindu-se pentru un astfel de animal in jur de 10.000 de dolari. Lider de piata in domeniu este firma americana "Genetic Savings& Clone" care a clonat la comanda o pisica in varsta de noua saptamani. Cercetatorii sudcoreeni se distanteaza de orice exploatare a clonarii in scopuri comerciale, rezultatele, conform lui Schatten, trebuind sa foloseasca doar scopurilor medicale si studierii celulelor susa si nu obtinerii de caini "artificiali".

STIRI

Stele cazatoare

Foarte multe stele cazatoare vor fi vizibile de pe Pamant in cursul lunii august, au anuntat astronomii de stiinta bulgari. Orbita Terrei se intersecteaza cu ramasitele unei comete, a precizat Valeri Golev, de la Observatorul Astronomic din Sofia, citat de publicatia 24 Chasa. Ploile de meteoriti vor putea fi urmarite pana la 5 septembrie. Persoanele care doresc sa vada stele cazatoare cu ochiul liber si sa-si puna o dorinta trebuie sa stea cu ochii pe cerul noptii cu precadere in zilele de 12, 17 si 19 august, cand numarul meteoritilor care vor cadea prin atmosfera Pamantului este cel mai mare.

O energie extraodinara

Oamenii de stiinta americani de la un laborator din Nevada sustin ca au reusit sa genereze un curent electric cu o intensitate aproape de patru ori mai mare decat a tuturor campurilor electrice de pe glob. Acest curent electric, care a provocat o presiune asupra materialelor de test de milioane de ori mai mare decat un curent obisnuit, a fost obtinut in cadrul unui experiment ce are ca scop intelegerea cat mai exacta a capacitatii distructive a armelor nucleare. Pe parcursul a catorva milionimi de secunda, generatorul electric gigantic Atlas (650 de tone) a reusit sa descarce pana la 19 milioane de amperi printr-un cilindru din aluminiu, de dimensiunea unei cutii de conserve.
×