x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Încă un mit dispare: muzica lui Mozart nu ne face mai deştepţi

Încă un mit dispare: muzica lui Mozart nu ne face mai deştepţi

de Mihaela Matachita    |    11 Mai 2010   •   00:00

"Efectul Mozart", unul dintre marile mituri ale psihologiei populare, a căzut. Cercetătorii austrieci au concluzionat că muzica marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart nu măreşte inteligenţa celor care o ascultă, contrar ideii răspândite în urma unui studiu din 1993.

Universitatea din Viena a informat că o echipă de la Facultatea de Psihologie a analizat rezultatele studiilor privind "efectul Mozart" şi nu a găsit probe semnificative privind existenţa acestui fenomen, a relatat AFP.

În 1993, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California arătase că adolescenţii care au ascultat o sonată de Mozart  au obţinut rezultate mai bune la testele de raţionament decât cei care ascultaseră altceva sau rămăseseră într-o sală în care era linişte. Acum, cercetătorii austrieci au analizat circa 3.000 de cazuri din 40 de studii realizate în diverse ţări şi nu au putut evidenţia nici o probă privind existenţa "efectului Mozart".

"Cei care au ascultat muzică, Mozart sau altceva - Bach, Pearl Jam -, au rezultate mai bune decât cei din grupul silenţios. Se ştie însă că o persoană este mai performantă dacă există un stimul", a explicat Jakob Pietschnig, conducătorul studiului. În 1993 au fost vizate doar 36 de persoane, a amintit el. Pietschnig a explicat şi succesul studiului de acum 17 ani prin aceea că o cercetare cu rezultat pozitiv are mai multe şanse de a fi preluată de revistele ştiinţifice decât una cu rezultat negativ. AFP aminteşte că, în 1993, publicarea în revista Nature a studiului privind "efectul Mozart" a avut un mare impact asupra opiniei publice, determinând unele creşe din SUA să difuzeze zilnic muzică clasică, iar statul american Georgia să ofere câte un CD cu muzică clasică fiecărui nou-născut. Pietschnig a mai amintit că studiul fusese realizat în rândul adulţilor, nu al copiilor, şi că viza măsurarea capacităţii cognitive spaţiale, nu inteligenţa.

AFP aminteşte că "efectul Mozart" este pe locul şase în lista psihologului american Scott E. Lilienfeld cu privire la cele 50 de mari mituri ale psihologiei populare ("50 Great Myths of Popular Psychology", 2009).

×
Subiecte în articol: lumea