9 aprilie 2008: Patrick Swayze "răspunde excelent" la tratamentul împotriva cancerului pancreatic de care suferă
Patrick Swayze răspunde bine la tratamentul împotriva cancerului de care suferă
Patrick Swayze "răspunde excelent" la tratamentul împotriva cancerului pancreatic de care suferă, a declarat unul dintre medicii actorului pentru revista People, informează Mediafax. Swayze a declarat pentru revista People că, de cînd a făcut public faptul că suferă de cancer, a primit o foarte multe mesaje de sprijin. Medicul lui Swayze, George Fisher, a spus publicaţiei americane că actorul face progrese deosebite în ceea ce priveşte tratamentul anti-cancer. "Patrick Swayze continuă să răspundă bine la tratamentul împotriva cancerului la pancreas", a spus acesta. La începutul lunii martie, un purtător de cuvînt al actorului a confirmat faptul că Swayze, în vîrstă de 55 de ani, a fost diagnosticat cu un cancer la pancreas. Swayze face chimioterapie şi a acceptat să urmeze un tratament experimental, cu Vatalanib, care blochează dezvoltarea tumorii canceroase prin modificarea unor molecule implicate în procesul de transformare a celulelor sănătoase în celule bolnave.
Cancerul la pancreas se situează pe primele locuri în topul formelor de cancer letale. Doar 10% dintre pacienţi supravieţuiesc cel puţin cinci ani de la diagnosticare. În plus, această formă de cancer se răspîndeşte rapid la celelalte organe, ceea ce, în numeroase cazuri, face imposibilă o operaţie. Patrick Swayze este cunoscut ca actor, dansator, cîntăreţ şi compozitor. În 1991, a fost ales de revista People "cel mai sexy bărbat în viaţă" şi a debutat pe marele ecran în 1979, într-un musical în stilul "Saturday night fever", "Skatetown, USA". Patrick Swayze a jucat în filme care s-au bucurat de mult succes la public în anii 1980 şi 1990. După ani de zile în care a jucat în seriale şi filme de televiziune, el a obţinut o glorie instantanee în 1987, graţie comediei muzicale "Dirty Dancing", unde joacă rolul unui profesor de dans. Swayze a scris şi interpretat, de asemenea, o melodie emblematică din acest lungmetraj de succes mondial, "She's like the wind".
Angelina Jolie cere sprijin pentru educarea copiilor irakieni
Actriţa şi activista pentru drepturile omului Angelina Jolie a cerut, marţi, comunităţii internaţionale să facă din educaţia copiilor irakieni o prioritate mai mare, informează Mediafax. "Cea mai bună metodă de a vindeca de traume aceşti copii ai conflictelor este să îi faci să se concentreze asupra viitorului", a spus Jolie Consiliului pentru Relaţii Externe. Jolie, care a vizitat Irakul în august 2007, şi alţi lucrători din domeniul umanitar au discutat despre modul în care să ajute copiii irakieni refugiaţi să cîştige un anumit simţ al normalităţii şi stabilităţii prin intermediul educaţiei.
Şcolarizarea copiilor refugiaţi este cel mai adesea o victimă a violenţelor şi conflictelor politice, a spus Gene Sperling, consilier economic al fostului preşedinte american Bill Clinton, copreşedinte al Parteneriatului pentru educaţia copiilor din zonele de conflict (Education Partnership for Children of Conflict) alături de Jolie. "Orice copil are dreptul la educaţie, iar conflictele nu sunt un motiv pentru a ignora acest lucru", a spus Jolie. Starul hollywoodian a vizitat în interes umanitar peste 20 de zone de conflict, printre care se numără Irak şi regiunea Darfur din Sudan, de la alegerea sa ca ambasador al bunăvoinţei din partea ONU, în 2001. Războiul din Irak a transformat 4,5 milioane de persoane în refugiaţi. Dintre aceştia, aproximativ 1,5 milioane se află în prezent în Siria, în timp ce sute de mii s-au refugiat în Iordania şi Liban. Cei care au vorbit la reuniune au recomandat construirea mai multor şcoli şi furnizarea de manuale pentru copiii din Irak şi au cerut un sprijin mai mare pentru guvernele care adăpostesc irakieni. Siria şi Iordania şi-au mărit bugetele limitate pentru a oferi educaţie unor copii irakieni, însă au nevoie de ajutor pentru a găzdui afluxul masiv de studenţi, a spus George Rupp, preşedinte şi ofiţer şef executiv al International Rescue Committee.
Un manuscris islamic a stabilit un nou record mondial de preţ, la o licitaţie la Londra
Un Coran datînd de la mijlocul secolului al VII-lea a fost achiziţionat pentru suma de 2,5 milioane de lire sterline (peste 3 milioane de euro), stabilind un nou record mondial pentru un manuscris islamic, a indicat casa de licitaţii Christie's din Londra, informează Mediafax. Palimpsestul redactat pe pînză, probabil originar din oraşul saudit Medina, a fost evaluat de specialişti la o sumă cuprinsă între 100.000 şi 150.000 de lire sterline, a precizat casa Christie's într-un comunicat. Casa a mai anunţat vînzarea unei bucăţi de marmură gravată, probabil originară din Cordoba, Spania, pentru suma de 1,3 milioane de lire sterline (1,6 milioane de euro), stabilind un nou record mondial pentru o piatră gravată islamică. Piatra fusese evaluată la o sumă cuprinsă între 50.000 şi 70.000 de lire sterline.
Cîntăreţul de muzică rock Pete Doherty va sta după gratii 14 săptămîni
Cîntăreţul de muzică rock Pete Doherty, solist al trupei Babyshambles, va sta după gratii 14 săptămîni pentru că nu a respectat condiţiile eliberării sub supraveghere judiciară, mai ales în ceea ce priveşte consumul de droguri şi conducerea în stare de ebrietate, informează Mediafax. Cîntăreţul, care a fost încarcerat, marţi, imediat după pronunţarea sentinţei, a declarat că a întors definitiv o nouă pagină a vieţii sale, anul trecut, la puţin timp după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare. În ciuda promisiunilor pe care şi le-a făcut, rocker-ul a întîrziat deseori sau a lipsit de la întîlnirile sale cu administraţia judiciară, a subliniat judecătorul de la un tribunal din vestul Londrei. Casa de discuri Parlophone a anunţat, în consecinţă, că va amîna concertul solo al cîntăreţului britanic, prevăzut în aprilie, la Royal Albert Hall, din Londra. Pete Doherty a mai stat după gratii în 2004, pentru că a pătruns prin efracţie în apartamentul unui fost coleg din prima sa trupă, The Libertines, Carl Barat, şi a furat mai multe lucruri, printre care o chitară şi un computer. Cîntăreţul este cunoscut pentru turbulenta relaţie pe care a avut-o cu top modelul britanic Kate Moss, care l-a părăsit în vara anului 2007. Doherty a mai avut o scurtă relaţie şi cu top modelul de origine romînă Irina Lăzăreanu.
Britney Spears, imaginea unei firme daneze de mobilă
Cîntăreaţa americană Britney Spears ar urma să devină imaginea unei firme daneze de mobilă, relatează Rompres. Tatăl vedetei, Jamie, în a cărui tutelă este plasată Britney, negociază cu omul de afaceri Claus Hjelmbak pentru ca Spears să pomoveze această marcă. Jamie Spears 'vrea să aducă mobilă cu accente daneze în SUA. Britney va fi imaginea mărcii', a declarat o sursă pentru New York Post. Luna trecută, Spears a trebuit să renunţe la prezentarea unui eveniment la conacul în stil scandinav al lui Hjelmbak din Beverly Hills, California, din cauza unor probleme legale - şi a fost înlocuită de Lindsay Lohan.
George Clooney a discutat cu Gordon Brown despre situaţia din Sudan
Actorul american George Clooney s-a întîlnit marţi cu premierul britanic Gordon Brown, cu care a discutat despre situaţia din Sudan şi politica Chinei în regiune, relatează Rompres. Cei doi s-au întîlnit în capitala britanică, în contextul în care flacăra olimpică a sosit în San Francisco pentru singura sa oprire în America de Nord, pe fundalul protestelor pentru apărarea drepturilor omului organizate la Londra, Paris şi Istanbul. Protestatarii şi-au arătat nemulţumirea faţă de felul în care China respectă drepturilor omului şi de politica sa în Tibet şi Sudan, al cărui guvern îl susţine în pofida violenţelor din Darfur. 'Cred că protestele sunt un lucru bun. Au fost avertizaţi din timp că vor fi proteste', a declarat Clooney, înaintea premierei britanice a ultimului său film 'Leatherheads'. După întîlnirea cu George Clooney, premierul britanic l-a lăudat pe actorul de 46 de ani pentru că şi-a folosit celebritatea în scopul atragerii atenţiei asupra violenţelor din Darfur, unde 4,27 de milioane de persoane au strămutate şi 200.000 ucise. 'Situaţia din Darfur este inacceptabilă. Rebelii şi guvernul continuă să încalce rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi să atace civili', a declarat Gordon Brown, care a recunoscut că marile puteri se mişcă prea încet în încercarea de a rezolva situaţia din regiune.
Serialul The Simpsons, interzis în Venezuela şi înlocuit cu Baywatch
Venezuela a interzis difuzarea serialului de
desene animate 'The Simpsons' la posturile de televiziune din ţară, întrucît
acesta ar putea avea o influenţă negativă asupra copiilor. Filmul de animaţie -
care era difuzat dimineaţa - a fost înlocuit cu reluări ale
serialului cu femei-salvamar apetisante, Baywatch, informează Rompres. 'The
Simpsons' - notează Reuters - fusese pînă în prezent difuzat la postul de
televiziune Televen, însă consiliul audiovizualului din Venezuela (Conatel) a
hotărît interzicerea serialului, întrucît încalcă reglementările privind
responsabilitatea socială. Televen s-a supus hotărîrii şi a înlocuit popularul
film de animaţie cu 'Baywatch Hawaii', ultima parte a seriei 'Baywatch', care a
făcut-o celebră pe Pamela Anderson. Interesant este că 'The Simpsons' a fost în
trecut criticat şi de fostul preşedinte al SUA, George Bush, tatăl actualului
lider de la Casa Albă, George W. Bush.
Bono speră într-un parcurs fără incidente a flăcării olimpice
Cîntăreţul irlandez Bono, prezent la o adunare pro-Tibet, şi-a exprimat speranţa, marţi, ca periplul flăcării olimpice la San Francisco să se desfăşoare fără incidente în cursul zilei de miercuri. Solistul grupului rock U2 a precizat că incidentele care au avut loc pînă acum cu ocazia trecerii flăcării olimpice prin mai multe oraşe ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru China, care ar trebui să înceteze acţiunile sale din Tibet, informează Rompres. 'Mi-aş dori o rezolvare a problemei pe cale paşnică, atît pentru torţa olimpică cît şi pentru Tibet', a declarat Bono. Autorităţile au mobilizat un impresionant număr de forţe de ordine pentru etapa americană a flăcării olimpice.
Arheologii sunt aproape să descopere misterul megaliţilor de la Stonehenge
Arheologii care lucrează pe situl Stonehenge susţin că au ajuns cu săpăturile la un strat a cărui examinare ar putea oferi importante indicii cu privire la misterul construcţiei acestui monument, informează Rompres. Echipa de arheologi britanici a ajuns cu săpăturile la nişte incizii în pămînt în care se aflau nişte pietre mai mici, din sulfat de cupru şi care făceau parte din structura iniţială a monumentului Stonehenge. Cercetătorii susţin că aceste roci din sulfat de cupru (piatră vînătă) indică faptul că Stonehenge ar fi fost un loc dedicat ritualurilor de vindecare. Aceste noi săpături la Stonehenge sunt primele după o pauză de peste 40 de ani. Arheologii urmează să extragă material organic din aceste incizii pentru a afla data la care aceste roci mai mici au fost instalate în complex. Excavările de la Stonehenge vor dura două săptămîni şi sunt finanţate de BBC, urmînd să facă subiectul unui documentar de televiziune ce va fi prezentat în premieră în toamna acestui an.
Aceste pietre din sulfat de cupru ar putea răspunde întrebărilor cu privire la utilitatea ansamblului Stonehenge ridicat în urmă cu 4.500 de ani. Piatra vînătă a fost transportată de la o distanţă de 250 de kilometri, din Preseli Hills (ţara Galilor) pînă la Salisbury Plain din Wiltshire, pentru că oamenii care trăiau în acea perioadă în această regiune credeau că ar avea puteri tămăduitoare. Monoliţii gigantici care formează structura vizibilă în prezent au fost transportaţi de la 20 de kilometri distanţă şi arheologii susţin că ar fi fost ridicaţi cu mult mai tîrziu după structura din piatră vînătă care nu s-a mai păstrat.
Doi presupuşi hoţi columbieni arşi de vii în Ecuador
Doi columbieni au fost linşaţi în sud-vestul Ecuadorului de o mulţime înfuriată care îi acuza că au jefuit şi asasinat un comerciant, relatează Rompres. Cei doi au fost linşaţi luni în localitatea San Vicente, în provincia de coastă Manabi, după ce au jefuit şi împuşcat un comerciant de 64 de ani, Ramon Zambrano, potrivit şefului poliţiei locale. Mai multe sute de persoane i-au găsit pe cei doi care se ascundeau şi, în pofida poliţiei, bărbaţii au fost loviţi violent şi apoi duşi într-o piaţă publică unde au fost stropiţi cu benzină şi arşi de vii, potrivit martorilor. Totul a fost înregistrat, iar imaginile au fost difuzate marţi de mai multe televiziuni columbiene şi ecuadoriene. Autorităţile au indicat că una dintre victime era Hector Hernandez, un refugiat columbian de 28 de ani.
Daniel Radcliffe debutează nud pe Broadway, în septembrie
Actorul britanic Daniel Radcliffe, devenit celebru cu rolul tînărului vrăjitor "Harry Potter", va debuta pe Broadway, în septembrie, într-un rol foarte controversat, care implică scene de nuditate, dar care a fost foarte lăudat de criticii britanici, transmite Mediafax. Radcliffe, în vîrstă de 18 ani, aplaudat pentru rolul cu care a debutat pe scena de teatru londoneză, din piesa "Equus", de Peter Shaffer, va relua partitura timp de 22 de săptămîni pe Broadway, la New York. Este pentru prima dată cînd piesa de teatru se joacă pe Broadway de la prima sa punere în scenă americană, în 1974. În 1975, "Equus" a fost recompensată cu un premiu Tony.
Radcliffe a declarat pentru Reuters, în urmă cu cîteva luni, că perspectiva de a juca la New York este "terifiantă". "Va fi minunat, dar eu voi fi terifiat, pentru că am vorbit cu Richard Griffiths despre asta, iar el mi-a spus că cel mai stupid lucru pe care îl poţi face este să subestimezi publicul newyorkez", a spus tînărul actor. Griffiths, care a apărut alături de Radcliffe în "Equus" la Londra şi a jucat rolul Unchiului Vernon din seria "Harry Potter", a cîştigat un premiu Tony, la New York, în 2006, pentru rolul din "The History Boys". şi el urmează să apară în producţia "Equus" de pe Broadway. "Equus" este o dramă despre un grăjdar care a făcut o obsesie erotică pentru cai. În piesă, Radcliffe, care joacă rolul grăjdarului, trebuie să simuleze plăcerea sexuală în timp ce călăreşte dezbrăcat un cal. Personajul lui este consultat de un psihiatru după ce a provocat orbirea a şase cai cu ajutorul unei ţepuşe.
Jurnalele britanice au salutat interpretarea actorului care, potrivit Daily Mail, l-a "lăsat în urmă pe Harry Potter" şi, potrivit Times, dovedeşte că este un "actor sigur pe el". A ştiut să fie "convingător" în ceea ce este "cel mai bun rol de teatru pentru un adolescent", a titrat The Independent, după premiera de la Londra.
Două sectante din Rusia, aflate de cinci luni sub pămînt, aşteptînd Apocalipsa, au murit
Două femei dintr-o sectă derivată din Biserica Ortodoxă din Rusia, care au stat ascunse sub pămînt timp de cinci luni aşteptînd sfîrşitul lumii, au murit, relatează AFP citînd, miercuri, un alt membru al sectei, Vitali Nedogon. Vitali Nedogon a făcut aceste afirmaţii la postul de televiziune naţional din Rusia, dar autorităţile au refuzat să confirme aceste informaţii. "O persoană a murit de cancer, numele ei este Tamara, din Blagovechtchensk, un oraş din extremul orient rusesc. A doua femeie este din Bielorusia şi era în post", a declarat Vitali Nedogon. "Considerăm declaraţia lui Nedogon drept o mărturie care trebuie probată", a declarat purtătorul de cuvînt al regiunii Penza, Anton Charonov. "Probarea morţii, din punct de vedere juridic va fi posibilă cînd toţi sectanţii vor ieşi la suprafaţă", a adăugat acesta. Potrivit autorităţilor, sectanţii au promis să iasă la lumină de Paştele ortodocşilor, pe 27 aprilie. În ultimele săpătămîni, 24 din cei 35 de sectanţi care au încercat să scape de Apocalipsă au ieşit din adăpostul subteran, informează Mediafax.
O fostă sclavă dă în judecată statul Niger pentru cruzime
O fostă sclavă, vînduta la vîrsta de 12 ani unui stapîn, dă în judecată statul african Niger pentru că acesta nu a oferit baze legale pentru prevenirea sclaviei pînă în 2003, relatează Mediafax. Hadijatou Mani a acuzat, marţi, guvernul nigerian de faptul că nu a implementat legile privind interzicerea sclaviei, din 2003. Cazul său ar putea deschide calea unor procese similare intentate de sutele şi miile de sclavi ascunşi, ?inu?i captivi în special în regiunea Sahel, notează Times Online. Mani, care a fost vîndută la vîrsta de 12 ani pentru 250 de lire sterline, a spus că vrea ca lumea să ştie ce se întîmplă. "Nu am avut o zi liberă în viaţa mea şi vreau ca suferinţa atîtor femei să înceteze. Această situaţie trebuie să se sfîrşească şi sunt foarte mulţumită pentru că le voi putea vorbi judecătorilor despre cazul meu", a mai spus femeia. Femeia, cetăţean nigerian, cere compensaţii de 40.000 de lire sterline statului şi speră că, în urma acestui proces, legislaţia împotriva sclaviei va avea un impact mai mare decît cel de pînă acum.
Cazul femeii este primul de acest gen pentru curtea din Ecowas, iar un verdict în favoarea sa ar obliga toate cele 15 state din vestul Africii să ia măsuri împotriva sclaviei - un obicei considerat, încă, acceptabil şi, de multe ori, negat de autorităţi. "Acesta este un caz foarte important. Ar trebui să clarifice nu numai obligaţiile Nigerului de a proteja persoanele ca Hadijatou, ci şi cele ale altor state. Fenomenul în sine se pare că are deja un impact pozitiv şi vedem dezbateri privind un subiect despre care unii guvernanţi spun că nu există", a spus Helen Duffy, directorul Interights, un ONG britanic ce sponsorizează cazul lui Hadijatou Mani. Cotidianul notează că în jur de 43.000 de persoane ar putea fi încă sclavi în regiunea Nigerului.
Mani a fost nevoită să muncească, timp de zece ani, în gospodărie şi agricultură, fără să fie plătită. Ea a fost, apoi, abuzată sexual de stăpînul ei, care avea patru soţii şi alte şapte sclave sexuale, numite "sadaka". Nigeriana a fost eliberată în mod oficial atunci cînd statul a abolit sclavia, în 2003, primind un "certificat de liberare". Stăpînul ei a refuzat s-o lase să plece, pe motiv că ar fi fost soţia sa, dar un tribunal i-a permis eliberarea. Hadijatou s-a căsătorit cu un alt bărbat, dar a fost găsită vinovată de bigamie şi a petrecut trei luni în închisoare. Ea este prima sclavă care intentează un proces de acest gen împotriva statului. Reprezentanţii statului au declarat, marţi, în faţa Curţii Supreme din Niamey, capitala Nigerului, că sclavia nu este o problemă în ţară. Sociologul Djouilde Laya a luat cuvîntul în faţa judecătorilor, atacînd declaraţia oficialilor audiaţi. "Sunt două date importante în istoria acestei ţări. Prima este ziua proclamării independenţei. A doua este ziua în care a început acest proces", a argumentat aceasta.
Robert de Niro, în rolul unui văduv, într-un remake al unei drame de Giuseppe Tornatore
Robert de Niro şi Drew Barrymore vor juca împreună în "Everybody's Fine", un remake al dramei "Stanno tutti bene" realizată în 1990 de regizorul italian Giuseppe Tornatore, informează Mediafax. Robert De Niro reia, în acest lungmetraj, rolul pe care l-a jucat în filmul original actorul italian Marcello Mastroianni. Regia filmului este semnată de britanicul Kirk Jones, cunoscut pentru basmul fantastic "Nanny McPhee". Filmul beneficiază de o distribuţie de patru stele, alături de De Niro jucînd actriţa Drew Barrymore. Scenariul va rămîne acelaşi, însă nu se ştie încă dacă acţiunea filmului va fi mutată din Italia în Statele Unite. De Niro, care în curînd va lansa filmul de acţiune "Righteous Kill", în care apare alături de veteranul Al Pacino, va interpreta rolul unui văduv care decide să facă o călătorie prin ţară pentru a reînnoda legăturile familiale cu copiii săi şi descoperă că vieţile acestora sunt departe de a fi perfecte. în film vor mai juca Kate Beckinsale, care în curînd îşi va lansa cel mai recent lungmetraj al său, "Nothing but the Truth", şi Sam Rockwell, care a putut fi văzut în "Asasinarea lui Jesse James de către laşul Robert Ford". Filmările la "Everybody's Fine" vor începe în Connecticut, SUA, la sfîrşitul lui aprilie.
Preferinţa pentru aventurile de o noapte, scrisă în trăsăturile feţei
Bărbaţii care caută o aventură de o noapte trebuie să se concentreze asupra femeilor cu ochi mari, în timp ce reprezentantele sexului slab care caută o relaţie serioasă trebuie să aleagă un bărbat cu trăsături mai delicate, potrivit unui studiu britanic preluat de dailymail.co.uk. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Durham sugerează că atitudinile unei persoane faţă de relaţiile sentimentale pot fi evaluate studiind trăsăturile feţei. Astfel, bărbaţii care caută o aventură de o noapte ar trebui să se concentreze asupra unor femei cu ochi mari, de căprioară, şi maxilar mic, precum actriţele Charlize Theron şi Christina Ricci, informează Mediafax.
În schimb, femeile care vînează un soţ ar trebui să renunţe să mai caute bărbaţi cu trăsături dure, cu nas proeminent, ochi mici şi maxilar pătrat, aşa cum este Bruce Willis, şi să se axeze pe cei cu trăsături mai fine, precum Leonardo DiCaprio. La studiu au participat 700 de bărbaţi şi femei care au fost rugaţi să-şi spună părerea despre aventurile de o noapte, să judece atitudinea unor persoane din nişte fotografii faţă de partidele ocazionale de sex şi să le evalueze acestora gradul de atractivitate. Pînă la 72% dintre participanţii la studiu au putut identifica corect, numai privind fotografiile, acele persoane care ar fi interesate de o aventură de o noapte, potrivit studiului publicat în Evolution and Human Behaviour.
Studiul a mai scos la iveală faptul că bărbaţii le găsesc instinctiv mai atractive pe femeile interesate de partidele de sex ocazionale, în timp ce femeile sunt mai atrase de bărbaţi mai serioşi. Cercetătorii cred că fenomenul îşi are rădăcinile în evoluţia umană, bărbaţii care au mai multe relaţii avînd mai multe probabilităţi de a-şi transmite genele generaţiilor următoare. Femeile, de cealaltă parte, nu cîştigau foarte multe lucruri din statutul de persoană liberă şi au preferat bărbaţii stabili, care puteau să le furnizeze hrană şi apărare. Studii anterioare au stabilit asocieri între trăsăturile feţei şi sănătate sau personalitate. "Acesta este însă primul studiu care arată că oamenii sunt sensibili şi la semnalele subtile ale chipului în ceea ce priveşte tipul de relaţie romantică preferat de persoanele din jur", a spus Ben Jones, coautor al studiului, cercetător la Universitatea din Aberdeen.
Cimitire pe Lună din 2009
O companie americană oferă servicii funerare pe Lună şi începînd cu 2009 va încărca o parte din rămăşiţele incinerate ale defuncţilor la bordul unei navete spaţiale pentru a le trimite pe satelitul natural al Pămîntului, notează ziarul Estrella Digital. Compania californiană Celestis a anunţat că va trimite rămăşiţele umane incinerate pe Lună începînd din 2009, precizînd că acest serviciu este adresat celor care doresc un loc neobişnuit pentru odihna veşnică dar şi celor care nu au putut decît să viseze la un zbor în spaţiu în timpul vieţii, informează Rompres. Celestis are o ofertă specială pentru cuplurile care, poate din romantism, poate din excentricitate, vor să-şi petreacă alături eternitatea în praful selenar, la preţul de 29.985 de dolari (19.107 de euro), preţ în care 14 grame din cenuşa celor două persoane urmează să ajungă pe Lună. Pe de altă parte, pentru doar 9.995 de dolari (6.369 de euro), această companie se angajează să trimită o capsulă cu un gram de cenuşă, aproximativ 1 la sută din rămăşiţele pămînteşti ale unei persoane după ce a fost incinerată. Preţurile includ inscripţia numelui defunctului pe o placă mortuară precum şi opţiunea ca membrii familiei să participe la ceremonia de decolare a navetei spaţiale care va transporta capsula pe Lună. Celestis se va ocupa şi de împrăştierea restului de 99 la sută a rămăşiţelor incinerate în ocean, în apropierea punctului de lansare, dacă cel decedat nu are altă dorinţă.
Susan Schonfeld, purtătoare de cuvînt a Celestis, a explicat că agenţia a semnat un acord cu două companii private, Odyssey Moon Limited şi Astrobotic Technology, însărcinate cu transportarea pe Lună a capsulelor cu cenuşă. Ambele şi-au confirmat intenţia de a începe călătoriile mortuare spre Lună în 2009, deşi potrivit lui Schonfeld, nu a fost fixată data primului transport. 'Este vorba de două campanii cu mare experienţă în fabricarea roboţilor proiectaţi pentru suprafaţa selenară', a spus ea. Capsulele cu cenuşa clienţilor vor călători cu aceşti roboţi şi vor rămîne pentru totdeauna pe Lună. În prima sa misiune, Celestis preconizează transportarea rămăşiţelor incinerate a 1.000 de clienţi. Pe de altă parte, Celestis oferă de zece ani servicii funerare în spaţiu. Între celebrităţile ale căror rămăşiţe odihnesc pe orbită în jurul Terrei, graţie companiei Celestis, se numără Gene Roddenberry, creatorul serialul Star Trek şi actor James Doohan, care l-a interpretat pe Scotty în acelaşi serial.
În 1998, Celestis a oferit NASA o capsulă cu o parte a cenuşei astronomului Eugene Merle Shoemaker, unul din fondatorii ştiinţei planetare şi descoperitorul Cometei Shoemaker-Levy 9. Rămăşiţele sale au călătorit cu un vehicul spaţial în jurul Lunii şi au fost împrăştiate la polul sud al satelitului natural, devenind astfel primul om care odihneşte pe Lună. 'Deci, dacă doriţi să deveniţi clientul nostru grăbiţi-vă, deoarece Luna va deveni un spaţiu de odihnă veşnică tot mai căutat şi va fi greu să mai găsiţi locuri disponibile', asigură Shonfeld. 'Suntem asediaţi de cereri şi avem liste lungi de aşteptare', spune ea, apreciind că 'sute de mii de persoane' s-au arătat interesate de perespectiva petrecerii veşniciei pe Lună.