x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Interesul Rusiei pentru republicile separatiste stîrneşte nervi la Washington

Interesul Rusiei pentru republicile separatiste stîrneşte nervi la Washington

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Apr 2008   •   00:00

Statele Unite au cerut vineri Rusiei să îşi "anuleze" decizia de a-şi consolida cooperarea cu regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi s-au declarat "foarte îngrijorate" de această iniţiativă care ameninţă unul dintre principalii lor aliaţi, relatează AFP.

Statele Unite au cerut vineri Rusiei să îşi "anuleze" decizia de a-şi consolida cooperarea cu regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi s-au declarat "foarte îngrijorate" de această iniţiativă care ameninţă unul dintre principalii lor aliaţi, relatează AFP.

ALARMAŢI. "Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu decretul prezidenţial care a fost adoptat" de Moscova, a declarat secretarul de stat american Condoleeza Rice cu ocazia primirii preşedintelui eston Toomas Handrik Ilves la Departamentul de Stat. Şeful diplomaţiei americane a anunţat că i-a telefonat omologului său rus Serghei Lavrov pentru a discuta despre ordinul dat de preşedintele rus Vladimir Putin Guvernului său pentru o intensificare a cooperării cu Abhazia şi Osetia de Sud. Instrucţiunile au determinat Tbilisi să acuze Moscova de tentativă de anexare a acestor teritorii. "Statele Unite susţin în totalitate integritatea teritorială a Georgiei. Credem că ar trebui să existe eforturi pentru pentru a aplica proiectele despre care a vorbit Georgia pentru a încerca să ajungă la un acord cu Abhazia şi Osetia de Sud", a adăugat Rice. În cursul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat Sean McCormack a făcut apel către preşedintele rus Vladimir Putin să revină asupra deciziei sale care "ameninţă integritatea teritorială a Georgiei şi să anuleze instrucţiunile din 16 aprilie". Purtătorul de cuvînt a subliniat că anunţul rus de vineri privind o ridicare a sancţiunilor care vizează Georgia, pentru o "normalizare" a relaţiilor cu Tbilisi, nu schimbă cu nimic decretul din 16 aprilie. "Din cîte ştiu eu, declaraţia de vineri nu are nicio legătură cu instrucţiunile din 16 aprilie", a explicat el.


PAŞI TIMIZI. Statele Unite au fost ciudat de prudente pînă în prezent în ceea ce priveşte criza georgiană. Casa Albă nu s-a exprimat în acest dosar miercuri, iar McCormack a anunţat că vrea să "examineze" decretul lui Putin înainte de a-l comenta, în timp ce un înalt responsabil american sub acoperirea anonimatului a calificat iniţiativa rusă drept "răutate politică". Vineri, purtătorul de cuvînt a recunoscut că Statele Unite sunt "profund îngrijorate". El a amintit că Rusia a anulat deja unilateral sanţiunile economice şi militare ale Comunităţii Statelor Independente (CSI) vizînd Abhazia.  "Recunoaştem că am primit asigurări din partea Guvernului rus privind faptul că Rusia va menţine sancţiunile militare vizînd Abhazia", a spus el. "Dar ridicarea sancţiunilor militare ale CSI generează îndoieli în legătură cu transparenţa militară din regiune", a adăugat el. Georgia a lansat o ofensivă diplomatică vastă prentru a contracara ceea ce consideră un proiect de "anexare" a celor două teritorii separatiste de către Rusia, în replică la "chestiunea Kosovo şi la intenţia NATO de a se extinde spre est". Dar McCormack a respins această explicaţie. "Credem că situaţia Kosovo este şi a fost unică şi că nu poate servi drept precedent niciunei alte situaţii, nici celei" din Osetia de Sud şi Abhazia, a subliniat el. Tbilisi a cerut convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea să aibă loc la începutul săptămînii viitoare.

 

×
Subiecte în articol: magazin