x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Invazia mesajelor la grămadă de Sărbători

Invazia mesajelor la grămadă de Sărbători

de Andrei Paunescu    |    12 Ian 2008   •   00:00
Invazia mesajelor la grămadă de Sărbători
Sursa foto: Kacper Pempel/

Grădina SMS-urilor de Sărbă­tori nu e doar mare, ci populată de toate lighioanele, care mai mutante, care mai ridicole.

Grădina SMS-urilor de Sărbă­tori nu e doar mare, ci populată de toate lighioanele, care mai mutante, care mai ridicole.

 

Prea preocupaţi să transmită câteva cuvinte epo­cale, pentru care să fie po­me­niţi de destinatari, expeditorii ori scriu de la ei din cap, dar fără nici un simţ al ridico­lului şi al peltelei, ori nici nu mai citesc textele care, şi lor, le-au venit de la alţi urători şi pe care le dau mai departe. Le retransmit, pur şi simplu, în toată splendoarea. Cu drag, probabil, dar fără să se întrebe dacă un mesaj prefa­bricat, aruncat întregii agen­de telefonice, nu produce, cumva, în loc de lacrimi de emoţie, lacrimi de râs şi torente de bătaie de joc. Am pus cap la cap capodoperele şi le-am acordat, după vorbă, după port, premii şi menţiuni.

 

Locul 1. Cu coroniţă de hârtie creponată găurită, câştigă­tor detaşat al Trofeului “SMS-uri cretine de sărbă­tori”: “Sfintele săr­bători să vă aducă bucurii cât poate Moşul să adune, fericire cât pot spiriduşii să care şi iubire cât pot renii să zboare. Cră­ciun fericit!”. Mulţumesc la fel! Să am parte de iubire cât pot renii să zboare? Iar cine a văzut reni zbu­rând? Bucurii cât poate Moşul să adune? Moşul nu adună nimic, ci dă. Cât îi pri­veşte pe spiriduşi, nu pot să care nimic, aşa că, mai pe scurt, expe­ditorul mi-a urat o lungă şi grea nefericire.

 

Locul 2. Cununa de răşină şi un hidrant bonus: “Raza de lumină de la Bethleem să se aprindă în casa dumneavoastră!”. Să-mi ia casa foc? Dar de ce nu bunului creştin care îmi urează incendiu de Crăciun?

 

Locul 3. Cu creangă de brad artificial şi lacrimi retorice: “Se spu­ne că nu există Paradis... dar me­ri­tăm noi unul?”. Nu am înţeles, totuşi, dacă e o urare de la mulţi ani sau un pup pe frunte de drum bun în purgatoriu, din moment ce Paradisul nu există, iar, dacă există, nu-l me­rităm?

 

Locul 4 şi medalia “Ghirlanda siropoasă”, pentru merite deosebite în dezvirginarea de noi culmi ale ab­surdului: “Azi mai adăugăm o petală dalbelor flori de măr. La mulţi ani, în care fericirea şi prosperitatea să vă întâmpine la tot pasul”. Prima ne­dumerire: cum să adăugăm petala la meri, când afară e zăpada de un me­tru? A doua ne­dumerire: cum ar trebui să ne în­tâmpine fericirea şi prosperitatea? Salut! Salut! Atenţie, de prea multă fericire, olandezii au dat-o pe droguri şi pidosnicii, iar nor­dicii, de prea multă prosperitate, coro­borată cu frigul, pe impotenţă cro­nică.

 

Menţiunea “Hai, măi păcătoşi, să fim creştini!”, pentru preţiozitate soră cu somnul şi frate cu inversiunile: “Fie ca al Crăciunului spirit să pogoare ca o lină lumină în conste­laţiile conştiinţei noastre păcă­toase...”.

Menţiunea “Munca înseamnă sănătate. Nu şi gramatica”: “Cu oca­zia sărbătorilor de iarnă, vă urez succese profesionale, noi realizări în muncă şi un servici estraordinar”. Colindătorul fie nu a auzit de să­nă­tate, bani şi fericire, fie mă vrea bolnav, pauper şi disperat. La servici. Iar ca dezideratul să se împlinească, a mâncat un “c”de la succes şi a adaptat un “s” în loc de “x” la extraordinar, ca totul să iasă “eşcepţional”.

Menţiunea “Made in Germany (for Romania)”, pentru ingineria fe­licitărilor de tablă, algebră superioară şi urări de şomaj uşor: “De mâine să aveţi parte de 2008 succese, 2008 bucurii, 2008 motive de veselie şi bonus, 2008 ore de vacanţă”. Doar şomerii au 84 de zile de vacanţă. Şi dumneavoastră, şomaj plăcut, ase­menea!

 

Menţiunea “Români, vă ordon fiţi fericiţi!”. Pentru naivitate fără frontiere: “În prima zi din 2008, toate dorinţele îţi vor deveni realităţi”. Zău? Eu m-am trezit pe 1 ianuarie, pe la 11:30, şi tot Uraganul Băs viscolea politica românească, iar durerile de spate nu m-au lăsat peste noapte.

Menţiunea “Hâc!”, pentru damf necenzurat şi râgâit liber: “Fie ca 2008 să vă găsească zâmbind cu pâine şi vin spumant pe masă”. Din combinaţia de pâine şi spumant nu poţi obţine decât o beţie cruntă. Din care, eventual, te poţi trezi zâmbind. Mort de beat.

Menţiunea “Pardon”, pentru sinceritate: “Dacă până acum aţi avut de toate, 2008 să vă aducă şi fericire, succese, împlinire, satisfacţie, sănătate şi bani”. Ce faţă de frustrat, ratat, bolnav şi sărăntoc oi avea, de mi se urează ecuaţia cu toate cele şase necunoscute importante?

Menţiunea “Mă laşi?!”, pentru ipocrizie severă, cu agravante de fals în habotnicie publică: “Nu cu mult timp în urmă, oamenii aveau cruce de lemn şi inimă de aur. Acum au cruce de aur şi inimă de lemn. Cră­ciunul să readucă aurul în sufletele noastre!”. Ar fi, poate, cre­dibil dacă mesajul n-ar veni de la o femeie care şi-a iubit sincer bărbatul, până pră­păditul şi-a pierdut munca şi nu i-a mai adus acasă nici aur, nici bani, nici cadouri, ci doar inima sa. De aici invocarea metalului galben, dorit insistent de frumoasa doamnă. Re­velaţia acestui SMS nu putea veni decât dintr-o inimă de – aţi ghicit! – lemn, care mai pune şi virgulă între subiect şi predicat la final.

 

Menţiunea “Înaripa­tul cårnat pe Înstela­tul cer”: “Naşterea Mântuito­rului să vă aducă un curcubeu înmi­res­mat la fiecare furtună, un zâm­bet la fiecare lacrimă, o bine­cu­vântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă şi un răspuns la fie­care întrebare”. Ştiţi reclama: “Probleme, Go­gu­le?”. De atâta ai fost în stare? Aveam pretenţii de la un ar­tist! Nici Alexandru Ioan Cuza nu a rezolvat atâ­tea probleme dintr-o dată. Iar pro­blema cur-cu-be-u-lui înmiresmat trebuie rezolvată de fiecare în baia proprie. Nu se face la mese festive...

Menţiunea “Ce-am găsit al meu să fie”, pentru norocoşii cărpănoşi: “Am găsit sacul Moşului şi am ales: fericire, sănătate şi noroc şi mulţi bani!”. Ce mult mă bucur! Să le pur­taţi sănătos! Şi mii de mulţumiri pen­tru ce ne-aţi lăsat nouă: dezastre, junghiuri, ghinioane şi datorii scadente.

 

Menţiunea “Nu aduce anul ce aduce pulanul”. Pentru aparenţele ca­re înşală: “Frumuseţea iernii, cu dulcele ecou al colindelor şi cu imagi­nea celor dragi în suflet să vă aducă împlinire în tot timpul anului 2008!”. Nu era de imaginat, până la acest SMS, trebuie să recunoaştem, cum poate încăpea ditamai pulanul într-o feli­citare atât de scurtă şi de inge­nuă.

Menţiunea “Pelteaua iernii, în cele patru vânturi aromate”, pentru orientare turistică drept în gardul mitropoliei şi ecumenism gelatinos: “La a anilor cumpănă, să pri-vim înapoi cu iertare, înainte cu spe­ran­ţă, în jos cu înţelegere şi în sus cu re­cunoştinţă”. Iar când vrem să facem la dreapta, să privim la stânga şi să semnalizăm cu 50 de metri înainte de intersecţie. Despre introspecţie – nimic! Poate la anul. Şi la mulţi ani.

 

De crăciun

“Sfintele sărbători să vă aducă bucurii cât poate Moşul să adune, fericire cât pot spiriduşii să care şi iubire cât pot renii să zboare. Cră­ciun fericit!”

Mulţumesc la fel! Să am parte de iubire cât pot renii să zboare? Iar cine a văzut reni zbu­rând?

 

De anul nou

“De mâine să aveţi parte de 2008 succese, 2008 bucurii, 2008 motive de veselie şi bonus, 2008 ore de vacanţă”

Doar şomerii au 84 dezile de vacanţă. Şi dumneavoastră, şomaj plăcut, ase­menea!

Andrei Păunescu

 

www.andreipaunescu.blogspot.com

×
Subiecte în articol: magazin menţiunea