x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Israelul a repetat un posibil atac împotriva Iranului

Israelul a repetat un posibil atac împotriva Iranului

de Veronica Micu    |    20 Iun 2008   •   00:00
Israelul a repetat un posibil atac împotriva Iranului

12:30 • Aviaţia israeliană a efectuat la începutul acestei luni un exerciţiu de amploare care ar putea însemna un pregătirea unui posibil atac împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului.

Aviaţia israeliană a efectuat la începutul acestei luni un exerciţiu de amploare care ar putea însemna un pregătirea unui posibil atac împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului.


MESAJ. Peste 100 de avioane de luptă israeliene F-16 şi F-15 au participat la manevrele organizate deasupra estului Mării Mediterane şi deasupra Greciei în prima săptămînă a lunii iunie, un exerciţiu care pare să fi vizat pregătirea armatei pentru atacuri la distanţă şi care demonstrează îngrijorarea Israelului faţă de ambiţiile nucleare iraniene, afirmă New York Times, citînd responsabili americani. Şi elicoptere, care pot fi folosite pentru a salva piloţii ale căror avioane ar putea fi doborîte, au participat la manevre, împreună cu avioane de alimentare în aer, care au zburat aproape 1.500 de kilometri, adică aproximativ distanţa care separă Israelul de centrul iranian pentru îmbogăţirea uraniului de la Natanz, relatează cotidianul în ediţia electronică. Un responsabil din Pentagon, citat de ziar, consideră că unul dintre scopurile exerciţiului a fost să transmită mesajul că Israelul este pregătit pentru o acţiune militară, în cazul în care eforturile diplomatice de a determina Teheranul să renunţe la programul său nuclear vor eşua. "Au vrut ca noi să ştim, ca Europa să ştie şi au vrut ca iranienii să ştie", a subliniat responsabilul, sub acoperirea anonimatului. Potrivit cotidianului, oficialii israelieni au refuzat să comenteze exerciţiul. Un purtător de cuvînt al armatei israeliene a declarat că aviaţia ţării "se antrenează în mod regulat pentru diverse misiuni pentru a se ridica la înălţimea provocărilor reprezentate de ameninţările cu care se confruntă Israelul". Vicepremierul israelian Shaul Mofaz a afirmat la 6 iunie că este examinată posibilitatea unui atac vizînd instalaţiile nucleare iraniene, în condiţiile în care Ierusalimul va considera că sancţiunile internaţionale vizând Iranul nu dau rezultate, reaminteşte AFP. "Dacă Iranul îşi va continua programul de armament nuclear îl vom ataca", a declarat Mofaz pentru cotidianul Yediot Aharonot. Mofaz a subliniat, însă, că o astfel de operaţiune nu poate fi desfăşurată decît cu susţinerea Statelor Unite. Mai mulţi oficiali american au declarat totuşi pentru New York Times că este puţin probabil ca Israelul să se fi hotărît să atace Iranul sau că un astfel de atac ar fi iminent.

×
Subiecte în articol: magazin