x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Istoria Fascismului

Istoria Fascismului

de Sebastian S. Eduard    |    21 Apr 2006   •   00:00
Istoria Fascismului
CARTE
Ascensiunea si decaderea lui Mussolini

Colectia Rao Istorie prezinta "Istoria ilustrata a fascismului", o lucrare de dimensiuni enciclopedice semnata Francesca Tacchi.

Nascut la sfarsitul primului razboi mondial, fascismul s-a afirmat ca miscare de masa al carei principal obiectiv era sa ajunga la conducerea tarii distrugand democratia parlamentara. In octombrie 1922, cand Benito Mussolini a fost insarcinat cu formarea unui nou guvern dupa "Marsul asupra Romei" al trupelor de asalt fasciste, in Italia s-a produs o schimbare de importanta istorica: sfarsitul statului liberal si al institutiilor sale reprezentative.

MODELUL. Fascismul italian a fost si un model care a cunoscut, in anii 1930, o raspandire europeana. Inspirata din mitul puterii, politica sa a culminat cu razboiul din Ethiopia, cu interventia in sprijinul rebeliunii lui Franco in Spania si cu alianta politico-militara cu Germania nazista. La izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, Italia alesese deja pe ce front va lupta: a intervenit alaturi de Germania si a fost infranta de armatele Aliatilor. "Lovitura de stat" care in 1943 a marcat caderea lui Mussolini n-a reprezentat insa, si sfarsitul fascismului.

semnale Editoriale

Poarta scorpionului

EDITURA RAO. Expert in antiterorism, Richard A. Clarke ofera un roman despre care se va vorbi cu siguranta - despre teroare, razboi si tradari politice, a carui actiune poate deveni realitatea de maine. Timp de trei decenii, Richard Clarke a lucrat la Casa Alba, la Departamentul de Stat si la Pentagon. S-a intalnit cu personalitati arabe, militari si agenti secreti. Toate aceste experiente au fost inglobate intr-un thriller geopolitic extraordinar, care pare sa fi prevazut conflictele actuale dintre lumea araba si cea occidentala.

Tratat de mangaieri

EDITURA TREI. Pentru a hrani imaginatia cititorilor, autorul Gerard Leleu ii invita la un parcurs senzual al intregului corp (de exemplu, el prezinta 28 de tipuri diferite de a saruta si 37 de moduri de a mangaia). Mangaierile pot oferi placeri infinite, fiind minunate expresii ale artei de a iubi. Intotdeauna fericirea amantilor ia forma subtila a mangaierilor. Dr. Gerard Leleu este specializat in psihoterapia cuplului.

Lucy Sullivan se marita

EDITURA POLIROM. Simpatica Lucy Sullivan viseaza sa se marite cu Fat-Frumos, dar nici macar nu are un iubit. Doamna Nolan insa i-a dat in carti si i-a prezis ca isi va pune pirostriile in mai putin de un an! Lucrurile incep sa se precipite: de unde nu avea nici un pretendent, Lucy se intalneste, pe rand, cu mai multi baieti si se intreaba care dintre acestia este alesul. "Romanul lui Keyes este amuzant, plin de suspans si scris cu atata caldura, incat iti da senzatia ca stai de vorba cu cea mai buna prietena." (Booklist)

Timpul dezarticulat

EDITURA NEMIRA. Autorul Philip K. Dick ("Viseaza androizii oi electrice?") revine cu un nou SF clasic: "Timpul dezarticulat". Aceasta este una dintre cele mai puternice carti ale lui Philip K. Dick. Intriga si personajele sunt creative si bine conturate. Situatiile inedite lasa loc imaginatiei cititorului si angreneaza elemente puternice de paranoia, schizofrenie si halucinatie. Personajul principal este plasat intr-un univers unde chiar legile timpului sunt controlate de o putere exterioara.
×