x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Italia / Două mii de euro oferiţi imigranţilor pentru a pleca acasă

Italia / Două mii de euro oferiţi imigranţilor pentru a pleca acasă

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Noi 2008   •   00:00

Autorităţile locale din Spresiano, un orăşel de circa 12.000 de locuitori de lângă Treviso, în regiunea Veneto, au iniţiat o măsură prin care oferă tuturor familiilor imigranţilor rămaşi fără lucru un stimulent de 2.000 de euro pentru a părăsi teritoriul localităţii.



Manola Spolverato, unul dintre membrii consiliului localităţii unde majoritatea aparţine Ligii Nordului, a explicat că iniţiativa încearcă să facă faţă realităţii provocate de criza economică şi bilanţului financiar tot mai dezechilibrat al administraţiei, relatează La Stampa, citat de Agerpres.

“Suntem dispuşi să dăm 2.000 de euro fiecărei familii de imigranţi, numai să se ducă să locuiască în altă parte, pentru că aşa ne-ar costa mai puţin decât să le plătim contribuţiile sociale. Nu e normal ca administraţia noastră să fie pusă în situaţia de a-i ţine pe cheltuiala sa pe imigranţii care, deşi şi-au pierdut locul de muncă, continuă să aibă valabil permisul de şedere”, a spus consilierul Spolverato, responsabil cu problemele sociale ale localităţii. Iniţiativa autorităţilor din Spresiano este însă considerată “periculoasă” de către Franco Lorenzon, secretarul federaţiei sindicale Cisl din Treviso. “Mulţi imigranţi au venit în Italia pentru a se angaja pentru unele munci pe care italienii nu le mai prestează. Acum criza duce la măsuri care, dincolo de bunul simţ, se dovedesc şi foarte periculoase, pentru că se face loc ideii că oamenii aceştia sunt muncitori de rezervă, care pot fi utilizaţi când este nevoie de ei şi aruncaţi când nu mai sunt necesari”, a spus Lorenzon.

Însă autorităţile regionale sunt de acord cu măsura din Spresiano. Franco Manzato, vicepreşedintele regiunii Veneto, a spus că iniţiativa este binevenită în condiţiile în care localităţile din întreaga regiune sunt aproape de colapsul financiar, nemaifăcând faţă cheltuielilor sociale pentru “sutele şi miile de imigranţi rămaşi fără locuri de muncă”. Propunerea privindu-i pe imigranţii din Spresiano vine după ce în urmă cu câteva săptămâni autorităţile orăşelului au iniţiat o măsură prin care erau scutite de la contribuţia comunală toate familiile în care ambii soţi vorbesc limba italiană, precizează însă ziarul de orientare de stânga La Stampa. “Aceste măsuri ale autorităţilor din Spresiano ne oferă un exemplu foarte semnificativ a ceea ce se întâmplă în realitatea noastră italiană”, mai spune reprezentatul Cisl

×
Subiecte în articol: lumea