x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Italia / Gianfranco Fini vrea vize pentru români

Italia / Gianfranco Fini vrea vize pentru români

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Apr 2008   •   00:00
Italia / Gianfranco Fini vrea vize pentru români

Fostul ministru de externe Gianfranco Fini, liderul partidului Alianţa Naţională, cu orientare naţionalist-conservatoare, a declarat marţi în cadrul emisiunii Porta a Porta că nu exclude posibilitatea reintroducerii obligativităţii vizelor de intrare pe teritoriul italian pentru cetăţenii români.

Fostul ministru de externe Gianfranco Fini, liderul partidului Alianţa Naţională, cu orientare naţionalist-conservatoare, a declarat marţi în cadrul emisiunii Porta a Porta că nu exclude posibilitatea reintroducerii obligativităţii vizelor de intrare pe teritoriul italian pentru cetăţenii români.

MĂSURI DURE. "Nu exclud posibilitatea reintroducerii vizelor de intrare pentru români şi de a rediscuta, în cadrul Uniunii Europene, despre regulile liberei circulaţii a persoanelor". Fini a recunoscut că aceste negocieri vor fi dificile, însă a adăugat că "nimic nu este imposibil". Liderul Alianţei Naţionale a explicat că lupta împotriva criminalităţii presupune "toleranţă zero la pătrat", deoarece "principiul solidarităţii abstracte a dus la ilegalitate: toleranţă zero nu înseamnă să fim reacţionari sau nostalgici ai dictaturii, ci să impunem respectarea legilor, toleranţa nelimitată duce la intoleranţă". Declaraţiile lui Fini, fost vicepremier şi ministru de externe în precedentul cabinet al lui Silvio Berlusconi, intervin în condiţiile în care polemicile despre siguranţă şi imigraţie au fost reaprinse în Italia, în contextul campaniei electorale, de un incident violent care l-a avut protagonist pe românul Ioan Rus, considerat un al doilea caz "Mailat".


 

POLEMICI ELECTORALE. Cei doi candidaţi la Primăria capitalei italiene, Gianni Alemanno (Partidul Libertăţii, PdL, centru-dreapta) şi Francesco Rutelli (Partidul Democrat, PD, centru-stânga), au polemizat marţi seara, într-o dezbatere televizată, pe tema siguranţei publice, aducînd în discuţie cazurile Rus şi Mailat. Într-o dezbatere la RAI2 cei doi au discutat, inevitabil, despre problema siguranţei în capitală, devenită una dintre temele principale ale campaniei, relatează cotidianul Il Messaggero în ediţia electronică. Alemanno consideră că este nevoie de o schimbare. Răspunzînd la prima întrebare, de ce ar trebuie locuitorii din Roma să îl aleagă pe el primar, candidatul PdL a amintit de cazul studentei din Lesotho, violată şi înjunghiată în urmă cu cîteva zile de un român, Ioan Rus, spunând: "A fost un episod urît, astfel de lucruri nu trebuie să se mai întâmple. La Roma este nevoie de o schimbare a direcţiei". Alemanno a evocat şi uciderea Giovannei Reggiani, în octombrie 2007, pentru care este suspectat tot un român, Nicolae Romulus Mailat, subliniind că "un primar nu trebuie să aştepte o situaţie atît de gravă pentru a cere un decret". Candidatul PdL consideră că la Roma este nevoie de o schimbare pentru că "de 15 ani acelaşi grup" conduce oraşul, făcînd aluzie la centru-stînga.  "Eu spun că trebuie să ne unim pentru a combate delincvenţa", a conchis Rutelli. "Primul lucru pe care îl voi face imediat ce voi fi învestit va fi să îndepărtez cele 20.000 de persoane care nu sunt italieni şi care au încălcat legea", a declarat Alemanno. "Îndepărtare sau expulzare?", a întrebat Rutelli. "La nivel tehnic se spune îndepărtare", a replicat Alemanno. "Săptămîni la rând ai spus expulzare", a adăugat candidatul PD. "Da, dar acum m-am corectat", a subliniat rivalul său în cursa pentru primăria Romei.

 

×
Subiecte în articol: magazin