x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Italia / Rasismul gastronomic înfloreşte în Milano şi Lucca

Italia / Rasismul gastronomic înfloreşte în Milano şi Lucca

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Feb 2009   •   00:00
Italia / Rasismul gastronomic înfloreşte în Milano şi Lucca

Sushi, kebab şi alte mâncăruri străine au fost interzise în restaurantele din Milano şi Lucca. Decizia de a scoate bucatele care nu sunt tradiţionale din meniul restaurantelor este încurajată de guvernul Berlusconi, dar calificată drept "rasism gastronomic" de către opoziţia de stânga.



Oraşul Lucca din nordul Toscanei este o localitate veche superbă, plină de biserici, pieţe şi opere de artă, care atrag anual zeci de mii de turişti, fiind cunoscut şi prin zidurile sale de apărare late, încă intacte. Administraţia locală de dreapta din Lucca a considerat acum că oraşul este nevoit din nou să se apere, de data aceasta contra mâncărurilor străine,arată Agerpres. "Apărarea" identităţii naţionale s-a realizat printr-o reglementare aprobată de administraţia oraşului obligând restaurantele din centrul istoric să servească doar produse şi preparate din provincia Lucca. Aceasta prevede "interzicerea desfăşurării oricăror activităţi de restauraţie de către persoane cu altă origine etnică, în scopul prezervării tradiţiilor culinare şi a arhitecturii proprii". Primarul din Lucca, Mauro Favilla, în vârstă de 75 de ani, membru al partidului Poporul Libertăţii al premierului Silvio Berlusconi, ţine la stil şi decoruri, considerând că în ultimii ani au fost deschise în centru prea multe localuri pentru mâncăruri tip kebab şi alte preparate exotice, tinerii care se învârt pe acolo blocând drumul şi lăsând în urmă gunoaie, se plângea el. Reglementarea obligă restaurantele care se deschid acum în centru să servească "doar produse şi preparate din provincia Lucca", introducând reguli şi pentru aranjamentul interior şi modul de servire. Astfel, potrivit reglementării, scaunele trebuie să fie din lemn şi amplasate într-un ambient elegant iar personalul trebuie să lucreze în uniforme şi să cunoască engleza.

Decizia a provocat însă o furtună de proteste, tinerii simţindu-se cei mai afectaţi. Lucca va deveni un fel de casă de îngrijiri în aer liber pentru turişti bătrâni, se plângea un tânăr şi adăuga că el doreşte să mănânce ce vrea. Prietenul său, Giovanni, se întreabă ce se va întâmpla cu toţi străinii care lucrează în bucătăriile "trattoriilor" toscane adevărate. Favilla nu este însă singur, primarul oraşului Milano elaborând o reglementare similară. Politicienii de stânga acuză primarii implicaţi de rasism gastronomic, în spatele acţiunilor aflându-se însă guvernul Berlusconi. Ministrul italian al agriculturi, Lucca Zaia, spunea astfel sus şi tare că trebuie stopat importul de containere de carne şi peşte de cine ştie de unde, el afirmând că nu a mâncat niciodată un kebab şi că preferă preparatele din zona Veneto, de unde provine, afirmând că refuză chiar să mănânce ananas. Bucătari renumiţi, precum florentinul Fabio Picchi, le amintesc însă iniţiatorilor acestei interdicţii că o bucătărie este produsul unei comunicări de lungă durată şi a unui schimb între culturi, iar boicotarea ei este o prostie. Administraţia locală din Lucca dezminte că ar fi rasistă, făcând cunoscut că a interzis şi pizza semipreparată.

×
Subiecte în articol: lumea lucca