Primul popas... "Garderoba mamitei" ("Mammy's Cupboard"), un restaurant cu aspect hilar si nume pe masura. Sala cu nu prea multe mese se afla sub fusta unei femei uriase construite din caramida. "Gospodina" e inalta de 84 de metri si are hainele asortate – culoarea serbetului se regaseste in fusta, bonetica si margele, iar bluza mulata pe piept este alba. Nimic vulgar in tinuta ei. Pe autostrada 61 din Statele Unite, la sud de orasul Natchez, pe fluviul Mississippi, "Garderoba mamitei" isi primeste calduros clientii. De sus, figura ei zambeste larg, iar tavita pe care o tine ferm cu ambele maini nu se dezechilibreaza niciodata. In urechi are doua potcoave ca sa-i aduca noroc, iar mansetele-i sunt suflecate. "Gateste" de dimineata pana seara. Are grija ca pe masa se fie asezate mereu bucate proaspete, gatite cu drag, ca la mama acasa.
O invitatie la fel de calduroasa ne-o adreseaza, taman din Beirut (Liban), restaurantul "Chifle si arme". Nu suna prea incurajator, dar turistii care i-au calcat pragul au o parere deosebita despre preparatele si serviciul restaurantului. In interior, designerul a folosit din abundenta nuanta kaki si a ornat peretii cu afise dramatice, intre care imaginea unui sandvis urias acoperit de un pistol. In surdina, se aude tot timpul, de la deschiderea pana la inchiderea localului, sunetul pe care il fac elicele unui elicopter pus in functiune. Patronul Yussef Ibrahim spune ca atmosfera din localul sau reflecta starea Beirutului din timpul razboiului din 2006, dintre Liban si Israel.
In capatul celalalt al Asiei, un restaurant iesit din comun atrage clientii ca un magnet. La Nyotaimori, in Tokyo, mancarea este adusa pe si intr-un manechin femeie realizat din coca si umplut cu sos si preparate culinare de tot felul. Este adusa in fata clientilor pe o targa metalica pe roti, intocmai celor din salile de spital, iar cele doua insotitoare, angajate ale restaurantului, taie cu un scalpel "pielea" manechinului din care tasneste abundent sosul care are consistenta si culoarea sangelui. "Operatia" se face direct pe targa, iar mesenii se infrupta din gustoasele preparate sub forma de organe umane.
Intr-un cadru romantic, ridicat pe trei niveluri deasupra apei, in Golful Hu-Kwang din Bangkok (Thailanda), se afla singurul restaurant din lume dedicat controlului natalitatii. Cum i-ai trecut pragul flancat de sculpturi acoperite cu prezervative, nu primesti nici bomboane mentolate, nici paine cu sare si nici macar o tarie. Ci... un prezervativ. Fete si baieti veseli, care poarta cateodata condomuri pe cap si pe a caror uniforma scrie "Mancarea noastra nu te va lasa garantat insarcinata", iti aduc la masa preparate din fructe de mare, legume si ierburi locale, delicatese din carne etc., toate din bucataria traditionala thailandeza.
In India, ceva mai la nord de Mumbai, in Ahmadabad, turistii sau localnicii mai cu dare de mana sunt invitati calduros sa calce pragul unui restaurant dedicat... mortii. Mesele simple, din lemn, fara ornamente, incadreaza cosciuge mici incastrate in podea si acoperite cu folii verzi si flori uscate. De fapt, in anii '50, locul acesta a fost un cimitir in aer liber. Un intreprinzator local a deschis o cafenea in apropiere si, pentru ca afacerile i-au mers bine, omul s-a extins pana ce a acoperit cimitirul cu podele si ziduri. Batranii din imprejurimi vin la "Noul restaurant norocos" in fiecare dimineata sa citeasca presa si sa discute chestiuni fierbinti de pe scena politica. Seara isi fac aparitia tinerii amorezi, dornici de o cina... romantica. "In India se obisnuieste ca cimitirele sa serveasca mai multor scopuri. Indienii care vin la oras isi pun corturile in cimitire si fac tot felul de afaceri langa ele", explica un localnic.
La fel de morbizi au fost si patronii restaurantului "Eternitatea" din orasul ucrainean Truskavet, la granita cu Polonia. Localul deschis in 2008 are forma unui cosciug urias, fara geamuri sau alte guri de aerisire, un sicriu din lemn de pin, in care sunt amplasate cateva mese si amenajata o atmosfera sumbra, ca de-nmormantare. Cam ca la orice priveghi, mesenii sunt mai tot timpul veseli, aburiti de traditionalele bauturi alcoolice. Nu lipsesc coroanele atarnate pe pereti si nici candelele, iar intre mese stau sprijinite de perete sicrie lustruite. In meniu sunt incluse preparate gustoase, de altfel, cu denumiri tematice: salatele "Noua zile" si "40 de zile" sau tocanita "Hai sa ne intalnim in paradis".
Ramanem in aceeasi atmosfera intunecata, dar ne mutam mai la vest, in Manchester, Marea Britanie, unde a fost deschis Clubul "Focul iadului". Amenajat intr-o casa bantuita, dupa cum sustin patronii lui, localul are zidurile decorate cu schelete, cosciuge si multe luminite rosii, iar meniul cuprinde "Supa mortilor", "Pantecul bestiei", "Ochiul atotvazator", "Pasiunea printului intunericului", "Creaturile din mlastina", "Tentatii dulci", "Fantoma Craciunului" etc.
O masa mai putin aratoasa, dar foarte gustoasa, servita pe "un tron" in Taiwan
Unul dintre localurile cu cele mai ciudate tematici se afla la Taipei, in Taiwan. Scaunele traditionale cu spatar si sezut acoperit cu material moale lipsesc cu desavarsire. In schimb, in locul lor au fost aduse vase de veceu, cu capace transparente, mate, colorate, desenate. Nu exista, de asemenea, nici o piesa de mobilier, sa-i spunem, traditionala. Mesele sunt inlocuite cu cazi sau chiuvete, acoperite cu sticla. Nu lipseste hartia igienica – suluri albe sunt atarnate la capetele meselor, pe post de servtele. Predomina culoarea alba, iar sala de mese arata ca holul unei bai cu mai multe incaperi. Bucatele, multe dintre ele avand forma si culoarea dejectiilor umane, sunt aduse in vase tematice de marimi mici – lavoar, sapuniera, vas de toaleta, pisoar etc. La fel si bauturile – se servesc proaspete in veceuri miniaturale. Daca ai o oarecare jena sa servesti masa la "Modern Toilet" ("Baia moderna"), atunci asigura-te ca esti flamand cand ii calci pragul si ca nu te mai intereseaza, pana la urma, aspectul mancarii.