x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jamie Oliver, regele bucătar

Jamie Oliver, regele bucătar

de Roxana Ioana Ancuta    |    16 Oct 2009   •   00:00
Jamie Oliver, regele bucătar
Sursa foto: TVR/

De ani buni, Jamie Oliver face de toate: conduce un restaurant, realizează emisiuni şi documentare pentru televiziune, se implică în politică şi în schimbarea alimentaţiei şcolarilor, scrie cărţi, face reclame comerciale, are grijă de familie, de prieteni, de tinerii dezavantajaţi şi, mai nou, s-a axat pe grădinărit şi pe cultivarea propriilor legume şi ingrediente. Cum spune chiar el, este "un tip hiperactiv" şi nu poate sta degeaba.

În 2002 a venit cu ideea de a da o şansă tinerilor cu situaţii sociale dificile. Proiectul lui a putut fi urmărit în 2008 la TVR 2 în seria Ucenicul lui Jamie. Fie că a fost vorba de foşti hoţi de buzunare sau de maşini, de tineri dependenţi de droguri sau alcool sau de mame singure fără o meserie, Jamie le-a dat tuturor şansa de a învăţa tainele bucătăriei de calitate şi posibilitatea de a se califica într-o meserie apreciată şi căutată.

A apărut astfel primul restaurant Fifteen, în care o parte din aceşti tineri îşi demonstrează măiestria. Programul a avut atât de mult succes, încât în următorii ani, Jamie l-a extins şi în alte zone, reuşind să deschidă încă două astfel de restaurante în Amsterdam şi Cornwall. Cea mai mare provocare pentru el a fost însă în 2006, când a fost inaugurat cel de-al patrulea restaurant Fifteen tocmai în cealaltă parte a lumii. În Australia!

JAMIE, CAVALERUL MESEI ROTUNDE
Încă de mic, Jamie s-a împrietenit cu atmosfera din bucătărie, tatăl său având un modest restaurant în Cambridge, Anglia. Fascinat de mâncare, la 8 ani scotea fasolea din păstăi, curăţa şi tăia cartofi şi-i bătea la cap pe bucătari, cerându-le să îi dea îndeletniciri mai importante la The Cricketers. De pe la 11 ani putea tăia legumele ca un profesionist, iar la 15 ani bucătarul-şef al unui restaurant din satul său vecin a avut destulă încredere în abilităţile lui culinare, astfel încât l-a pus în fruntea unei echipe din bucătărie.

La vârsta de 16 ani şi-a terminat studiile la Westminster Catering College şi a început să lucreze la River Cafe în Londra, unde a şi rămas timp de trei ani.

Prima sa apariţie la tv a fost în documentarul despre River Cafe, imediat după difuzarea acestuia fiind remarcat de o mare companie de televiziune şi invitat să fie protagonistul primei serii din "Naked Chef", emisiune cu un uriaş succes. Aşadar, televiziunea a ţâşnit pur şi simplu în viaţa lui Jamie şi i-a deviat drumul, conducându-l spre celebritate.

În timpul filmărilor pentru documentarul realizat de BBC despre Ruth Rogers şi Rose Gray - "Crăciun la River Cafe", el îşi tot făcea jucăuş de lucru în fundal, purtându-se însă cât se poate de natural: era vorbăreţ, lucra grăbit şi nu se lăsa intimidat de camerele de luat vederi. "M-au filmat destul de mult, spune Jamie. Cred că asta s-a datorat faptului că eram cu adevărat ocupat. Mă tot întrebau ce anume fac. Nu m-am gândit vreodată că vor folosi ceva din materialul respectiv, dar ei au păstrat toate frânturile acelea de câte 45 de secunde fiecare şi le-au presărat de-a lungul întregului documentar."

A doua zi după difuzarea documentarului, au apărut şi reacţiile. Telefonul de la River Cafe suna non-stop şi i se propuneau tot felul de colaborări. Dintre cele patru oferte serioase pe care le-a primit Jamie de a intra în lumea televiziunii, a ales-o pe cea pe care a considerat-o cea mai potrivită, însă nu înainte de a se gândi, lucid, la ea. S-a întâmplat în 1997 şi avea doar 21 de ani.

"În momentele acelea, colegii din bucătărie aruncau cu resturi de mâncare în mine, aşa că mi-era greu să iau ceva în serios. Dar, deodată, mi-am dat seama că unul dintre cei care sunase folosea cuvinte precum «comision» şi «emisiune-pilot», mult prea inteligente pentru cineva care s-ar fi ţinut de glume." Oferta îi venise din partea lui Pat Llewellyn de la Optomen Television, un personaj cu un ochi format pentru potenţialele vedete de televiziune, care a agreat instantaneu stilul îndrăzneţ şi plin de viaţă al lui Jamie şi lipsa lui de timiditate în faţa camerei de filmat.

RAŢIONAL
Deşi avea 21 de ani şi o perspectivă strălucită privind o posibilă carieră în televiziune, Jamie a reflectat cu seriozitate asupra acestui lucru. Nu era uşor de manipulat, nici avid după celebritate sau bani, însă dorea să lucreze cu cei mai pricepuţi oameni din domeniu, să acumuleze toată experienţa posibilă şi apoi să-şi deschidă propriul restaurant. În momentul în care i s-a propus colaborarea tv, Jamie avea deja o idee clară asupra tipului de emisiune în care dorea să fie implicat. 

 

Şi-a scris singur propunerea detaliată pentru acel show tv, construit în jurul întrebării: "Ce face un bucătar de 21 de ani la el acasă?". Propunerea a fost pe placul celor de la Optomen şi a celor de la BBC, iar emisiunea a primit aprobarea, fără nici o problemă. "Când mi-au spus prima dată că urma să fiu supranumit «The Naked Chef», am spus: «Nici vorbă. Ce-o să zică mama?». Dar odată ce am trecut de stadiul iniţial de şoc, am ajuns să fiu destul de mulţumit, fiindcă, de fapt, înseamnă cu adevărat ce vreau eu să însemne.

Şi este extrem de distinctiv. Ştiam că emisiunea trebuia să fie onestă, să mă arate pe mine aşa cum sunt, pentru că nu pot să mă prefac şi, dacă aş fi încercat să mă port ca alţii, n-aş fi fost deloc natural. Să fim serioşi, în acel moment nimeni nu mai avea nevoie cu adevărat de încă un bucătar de televiziune."

Pat Llewellyn şi-a dat seama de faptul că Jamie Oliver era cu adevărat special, un om de televiziune înnăscut. "The Naked Chef" a fost un succes încă de la început. "Secretul emisiunii constă în faptul că este autentică - spunea Jamie atunci. Nu mă fâţâi prin casă îmbrăcat în bucătar. Ideea este destul de simplă. Sunt eu, acasă la mine, cu prietenii şi familia mea, distrându-ne şi gătind. Jamie cel de la televizor este Jamie din viaţa reală. «The Naked Chef» este o emisiune despre cum să simplifici mâncarea complicată din restaurante. Despre o groază de trucuri şi idei eficiente şi mai ales despre cum să-ţi faci viaţa mai uşoară."

 

Jamie şi Jurnalul
Începând din 16 octombrie, timp de 20 de săptămâni consecutiv, Jurnalul Naţional şi Editura Curtea Veche vor publica o parte din cărţile lui Jamie Oliver care nu au mai fost publicate în România. Volumele vor fi distribuite împreună cu ziarul, în fiecare zi de vineri, iar titlurile cărţilor care au stat la baza colecţiei Jamie de la Jurnalul Naţional sunt "The Naked Chef", "The Return of the Naked Chef", "Happy Days with the Naked Chef", "Jamie's Kitchen".

 

La tv: Jamie, Ministrul Hranei Sănătoase
În vremurile grele de după cel de-al Doilea Război Mondial, Guvernul britanic a creat un Cabinet-Ministry of Food al cărui scop era să-i înveţe pe britanici să gătească în mod sănătos produsele raţionalizate existente atunci pe piaţă. Mii de bucătărese au fost trimise în toată ţara pentru a-i învăţa pe oameni să-şi echilibreze dieta, gătind gustos şi sănătos... acasă.

În vremuri diferite, Jamie şi-a propus să pornească o nouă revoluţie a gătitului sănătos şi delicios, care să ne ferească de ispita fast-foodului şi de bolile, deseori mortale, pe care acesta ni le aduce. Învaţă să găteşti cu Jamie! "Jamie, Ministrul Hranei Sănătoase" (Jamie's Ministry of food - Marea Britanie, 2007), un serial pe care TVR 2 îl va prezenta, în premieră, din 30 octombrie. Opt episoade a câte 25 de minute se vor difuza, aşadar, în fiecare vineri, de la ora 21:00.

×
Subiecte în articol: jamie oliver