x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Japonia: "Toaletele inteligente" sau cum să transformi o necesitaste biologică într-o vizită medicală

Japonia: "Toaletele inteligente" sau cum să transformi o necesitaste biologică într-o vizită medicală

26 Aug 2010   •   00:00

Se credea că japonezii inventaseră tot în materie de toalete. Însă noua generaţie de vase de WC acordă atenţie şi sănătăţii celor care le folosesc şi transformă satisfacerea necesităţilor biologice într-o vizită medicală. Botezat "toaleta inteligentă", cel mai recent model de WC high-ech funcţionează ca un mic laborator medical, relatează AFP, citat de Agerpres.



Cine intră la toaletă pentru o necesitate naturală iese câteva minute mai târziu cu analize de urină, greutatea, temperatura şi tensiunea măsurate. Toto, numărul unu printre firmele japoneze producătoare de obiecte sanitare, a inventat acest concept, la cererea constructorului imobiliar Daiwa House. Inginerii au pus la punct un tub care iese din vas şi care colectează un eşantion de urină, pentru a măsura zahărul şi temperatura. Un cântar încastrat în podea, în faţa vasului de WC, măsoară greutatea şi o brăţară permite controlul presiunii sanguine. Rezultatele sunt afişate pe un ecran fixat în perete.

"Acest model transmite automat datele pe calculatorul personal, putând fi ulterior transmise medicului personal", precizează un arhitect de la Daiwa House. "Următoarea generaţie, care va face şi mai multe analize, va transmite direct datele culese pe internet la medic sau la membrii familiei", adaugă el.

Preţul acestei minuni a electronicii, care poate memora analizele a cinci persoane, este între 350 000 şi 500 000 de yeni (3 200 - 4 500 euro). "Clientela noastră este formată pentru moment din persoane de vârstă medie şi avansată. Sperăm totuşi că şi tinerii vor fi interesaţi de sănătatea lor", mai spune arhitectul.

"Toaletele inteligente" dispun de toate facilităţile cu care sunt echipate "washlet", numele generic al toaletelor cu care sunt dotate circa 70% din locuinţele japoneze: bideu, duş anal, uscare, masaj cu jet, scaun încălzit, muzică, etc. La modelele mai recente, capacul vasului se deschide automat când persoana intră în toaletă. "Deschiderea automată a capacului a fost concepută iniţial pentru a evita ca persoanele în vârstă să se aplece şi a-i ajuta pe copii, prea mici ca să ridice capacul", spune un arhitect al firmei Toto. Scaunul încălzit este fabricat dintr-un material care evită pierderile de energie. După o săptămână, el înregistrează obiceiurile utilizatorilor şi creşte temperatura în perioadele din zi când WC-urile sunt mai frecventate, explică arhitectul.

Toţi producătorii de obiecte sanitare se preocupă de economisirea apei. Acum, vasul WC-ului se curăţă cu 4,8 - 6 l de apă după fiecare folosire, faţă de 13 l înainte.

Toaletele japoneze n-ar fi complete fără butonul "otohime" (în traducere, "prinţesa sunetului"), care declanşează un sunet de apă trasă ce acoperă zgomotele jenante.

×
Subiecte în articol: lumea