x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jem vs Dido

Jem vs Dido

de Raluca Grintescu    |    30 Sep 2005   •   00:00
Jem vs Dido
MUZICA
Un nou destin muzical de anvergura se arata in zari. JEM, o tanara artista, care inca de la 13 ani si-a compus "artileria" de piese cu iz de hit, "se trezeste" in sfarsit in lumina reflectoarelor. "Finally Woken" se numeste debutul talentatei JEM, disc primit excelent de critica din intreaga lume si considerat a fi unul dintre cele mai inspirate albume ale anului trecut. Cu o poveste de viata fascinanta, lucrand cu cei mai importanti oameni din industria muzicala, Jem Griffiths s-a decis, dupa ani de zile, sa debuteze ca artist solo, devenind, in foarte scurt timp, un nume aflat pe buzele tuturor.

FLAVOUR. Originara din Wales, Jem s-a mutat mai intai la Londra (cu patru cantece inregistrate) si mai apoi la Brooklyn, unde a lucrat intens pentru album. Momentul crucial s-a consumat cand, imediat dupa colaborarea cu Madona pentru "Nothing Fails", Jem a trimis "Finally Woken" unui post de radio din LA. Piesa care da si titlul albumului a prins imediat in SUA, fiind preluata rapid de retele majore. A urmat albumul, un excelent melange de stiluri variind de la un pop aerat la o muzica electronica cu ritmuri blande. Astazi, toata lumea a auzit de JEM si tanara urca incet dar sigur treptele spre statutul de artist recunoscut international. Cel mai recent extras pe single al lui JEM, de pe albumul "Finally Woken", este piesa "Just A Ride", pe care o puteti auzi la radiourile care au inteles ca artista este, intr-adevar, "the new flavour".

TREPTE. Cu toata inclinatia spre muzica, Jem a luat drumul avocaturii, inscriindu-se la Facultatea de drept din Sussex. Dar nici asa nu a renuntat la pasiunea ei. Dupa ce s-a bagat tare pe promotii de cluburi si festivaluri, Jem a devenit agent DJ, planificand spectacole pentru diverse "talente" intr-ale platanelor, devenind, in scurt timp, numele din spatele casei de discuri "Marine Parade". Fructificarea primului album s-a concretizat dupa o discutie cu Fatboy Slim. Astfel ca a renuntat la functie si s-a apucat serios de treaba in micul ei studio improvizat acasa. Dupa o perioada de munca asidua, si-a luat bagajele si a plecat la Londra, unde l-a cunoscut pe producatorul Guy Sigsworth, care mai lucrase inainte si cu Bjork. Acesta i-a insuflat dragostea pentru sound-ul electronic, care este de remarcat, de altfel, pe primul ei disc. Fire artistica, Jem s-a atasat si de muzica hip-hop, trip-hop si funky pentru care s-a mutat in Brooklyn, colaborand cu Ge-ology, alt producator "greu" al carui nume sta in spatele Mos Def si Talib Kweli. Contract cu casa de discuri ATO, piese difuzate la radio, turnee. O urmare fireasca a multor ani de implicare si devotament intr-o nisa de piata dificil de cucerit.

PERSONALITATE. Desi rampa de lansare pare impresionanta pentru fani, Jem nu este totusi surprinsa ca numele ei a ajuns departe. Si asta nu pentru ca este sigura pe ea, ci mai degraba increzatoare in talentul pe care-l detine. Pare a fi un paradox - este dependenta de munca, dar la stres este mult mai relaxata.

Dido nu se teme de rivalitate

Cu toate ca Jem este mult mai tanara si mai plina de viata, Dido nu se teme de cariera ei si mai ales de reactia fanilor. Desi stilurile celor doua cantarete se aseamana foarte tare, sunt totusi doua caractere diferite. Cat despre reactia lui Dido, aceasta este mai degraba una surprinzatoare: "Ma bucur sa descopar ca am o «tiza muzicala»!".

INFO
RASPLATA. Chiar daca albumul de debut, "Goodies", a aparut in urma cu aproape un an, se pare ca talentul tinerei cantarete din Atlanta incepe sa fie rasplatit cum se cuvine, cu premii si vanzari pe masura cronicilor pozitive din presa internationala, care au salutat-o de la inceput pe Ciara (foto), numind-o "prima doamna a Crunk & B-ului". Astfel, Ciara tocmai a castigat doua premii la cea de-a 10-a editie a "Soul Awards" in acest an, pentru aceeasi piesa: "1,2 Step", atat la categoria "Best R&B/Soul or Rap Dance Cut" cat si la cea "Best R&B/Soul or Rap New Artist". Piesa "OH", cel de-al treilea extras pe single, este cantata alaturi de celebrul rapper Ludacris, versurile fiind un tribut adus orasului ei preferat.

REVENIRE. "Libra" se cheama cel mai nou album al celei care ne-a incantat in anii ’90 cu balada "Un-Break My Heart" - Toni Braxton. Discul, cel de-al 6-lea din cariera artistei R&B, a aparut la 27 septembrie. Dupa "More Than A Woman" (2002), Toni a luat o pauza pentru a se dedica vietii particulare. In acesti trei ani, a nascut doi baieti si a stat departe de lumina reflectoarelor si de mass-media. 2005 e anul revenirii ei si pentru asta Toni a lucrat cu cei mai tari producatori si compozitori, printre care ii amintim pe Scott Storch (cunoscut pentru ceea ce a facut pentru Beyonce, Lil’Kim si Snoop Dogg) si Antonio Dixon (The Underdogs). (Raluca Grintescu)
×