x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Joc gingas - "Clubul Dante" al lui Matthew Pearl

Joc gingas - "Clubul Dante" al lui Matthew Pearl

de George Arion    |    11 Feb 2007   •   00:00

SUSPANS
Incredibil de pasionant si cu o constructie deosebit de ingenioasa e romanul "Clubul Dante" al lui Matthew Pearl! La numai 24 de ani, autorul - absolvent al Universitatilor Harvard si Yale - demonstreaza o capacitate neobisnuita de a compune un thriller istoric.
SUSPANS
Incredibil de pasionant si cu o constructie deosebit de ingenioasa e romanul "Clubul Dante" al lui Matthew Pearl! La numai 24 de ani, autorul - absolvent al Universitatilor Harvard si Yale - demonstreaza o capacitate neobisnuita de a compune un thriller istoric. El are stiinta relatarii care sa te tina cu suflarea taiata, e doct fara sa devina plicticos, tine bine in frau o actiune arborescenta. Cateva dintre personajele sale sunt reale: poetii Henry Longfellow, James Russell Lowell, doctorul Oliver Wendell Holmes, istoricul George Washington Greene si editorul James T. Fields. Ei au fondat in 1865 un Club Dante si au conlucrat la traducerea "Divinei Comedii", opera pe care unii reprezentanti ai societatii americane nu doreau s-o faca stiuta publicului din Lumea Noua, socotind-o prea indrazneata.

Spre stupoarea celor cinci indragostiti de opera marelui florentin, in Boston se comit mai multe crime care sunt atribuite unui ucigas in serie. Uimirea lor este si mai mare, deoarece faptasul ia viata victimelor inspirandu-se din textul nemuritoarei capodopere italiene, mai precis, copiaza unele dintre pedepsele prezente in "Infernul".

Un judecator este mancat de viu de viermi. Unui preot ingropat cu capul in jos i se da foc la talpi. Un om de afaceri e despicat cu precizie de chirurg. Ce inseamna toate aceste crime? O tentativa de a compromite aparitia "Divinei Comedii" in America? E o incercare de defaimare a Clubului Dante? Sau e o modalitate macabra de a face reclama acestei aparitii editoriale? Longfellow si prietenii lui examineaza, rand pe rand, aceste supozitii si multe altele, erijandu-se in veritabili detectivi. Adevarul insa va fi altul si le va ravasi sufletul pentru totdeauna. Iar romanul lui Pearl, scris impecabil de un tanar carturar cu multa imaginatie, doldora de informatii, cu un joc gingas intre verosimil si incredibil, cu descrieri fascinante de decoruri, vesminte, mentalitati ale epocii, ramane de neuitat pentru oricine il citeste.

×
Subiecte în articol: magazin