x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jocul cu margele de sticla

Jocul cu margele de sticla

16 Dec 2004   •   00:00

CARTE
Hermann Hesse revine la Editura Rao cu o reeditare de exceptie: "Jocul cu margele de sticla".
Autorul, care a pledat intreaga lui viata pentru umanitarism si pacifism, impotriva "stupiditatii sangeroase a razboiului", a reusit in "Jocul cu margele de sticla", ultimul sau roman, sa descopere parca formula, daca nu a fericirii, cel putin a serenitatii. Daca romanele anterioare stateau sub semnul scindarii, fiind construite pe diverse opozitii personificate de personajele aflate in relatii antagonice, acum personajul central pare sa-si fi regasit unitatea, prin renuntarea la interesele egoiste si prin acceptarea sacrificiului in folosul comunitatii, al Ordinului. Romanul devine o metafora pentru activitatea creatoare, singura capabila sa unifice conflictul dintre instinct si spirit. La Rao au mai aparut, de acelasi autor: "Ultima vara a lui Kilingsor", "Cele mai frumoase povestiri", "Demian", "Narcis si Gura-de-Aur".

Intre Daphne du Maurier si Carlos Castaneda

Alte doua carti pe care vi le recomandam sunt semnate Daphne du Maurier si Carlos Castaneda.

"Rebecca" este o poveste despre doua femei, un barbat si o casa. Doua femei: Rebecca, prima sotie disparuta pe mare, rebela si misterioasa, si doamna de Winter, actuala sotie, supusa si naiva. Un barbat, Maxim de Winter, pe care trecutul nu-l lasa sa-si refaca viata. Si o casa, castelul Manderley, a carui existenta se intrepatrunde cu destinul personajelor. O poveste despre dragoste si despre moarte, scrisa in maniera romanelor de succes, dar care este in acelasi timp un exemplu timpuriu de intertextualitate, reflectand un alt roman, Jane Eyre de Charlotte Bronte. Si daca nu v-am convins, aduceti-va aminte de ecranizarea din 1940, regizata de Alfred Hitchcock, cu Laurence Olivier si Joan Fontaine in rolurile principale.

Daca nu, incercati si "Invataturile lui Don Juan" (Carlos Castaneda), in care autorul ne face cunostinta cu don Juan, vrajitorul Yaqui, care ne va purta intr-o calatorie fantastica intr-o lume a misterelor si fortelor vechi de cand lumea.

Mangaieri straine

Considerat de The Times "Cel mai mare scriitor britanic contemporan", romanul lui Ian McEwan este una dintre ultimele aparitii ale Editurii Polirom. Aflati in vacanta intr-o posibila Venetie, Mary si Colin devin din ce in ce mai plictisiti unul de celalalt. Intr-o noapte, il intalnesc pe Robert, un strain enigmatic, exagerat de amabil. Incet-incet,cei doi devin prizonierii fanteziilor violente ale acestuia. Romanul a fost ecranizat in 1990 si i-a avut in distributie pe Christopher Walken, Rupert Everett si Natascha Richardson.

Mafia rosie

Incitanta, documentata si bine scrisa "Mafia rosie (Robert I. Friedman,Editura Allfa) este o carte-document care incearca sa lamureasca o parte din problema criminalitatii din SUA. "In prezent", scrie autorul, "numai in America de Nord, exista 30 de sindicate rusesti ale crimei. Rusii au comis cele mai mari fraude din istoria Americii, in domeniul bijuteriilor si al asigurarilor medicale, producand un prejudiciu care depaseste 1 miliard de dolari.

Sahara

Editura Rao ne propune romanul lui Clive Cussler - "Sahara". Aflat in cautarea unei comori ascunse undeva, pe Nil, Dark Pitt impiedica asasinarea unei frumoase cercetatoare care studiaza o boala ce a impins mii de africani in bratele nebuniei, canibalismului si mortii. Cauza acestei epidemii pare sa fie un dezastru ecologic care ameninta sa distruga definitiv viata din marile si oceanele lumii. Celebrul aventurier si echipa lui pornesc intr-o cursa contra cronometru in care vor afla cheia unor vechi mistere.

×