x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Judecată/ Se reia dosarul „Simon Herşcovici"

Judecată/ Se reia dosarul „Simon Herşcovici"

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Ian 2008   •   00:00
Judecată/ Se reia dosarul „Simon Herşcovici"

Tribunalul Bucureşti reia luni judecarea cererii formulate de Shimon Naor de amănarea, pe motiv de boală, a executării pedepsei de 11 ani de inchisoare la care a fost condamnat definitiv in 2006 pentru trafic de arme. Shimon Naor, cunoscut in evidenţele autorităţilor romăne şi sub numele de Simon Herşcovici, a fost judecat intr-un dosar privind derularea, in perioada noiembrie 1998 - august 1999, unor operaţiuni de export de arme şi muniţii către ţări supuse embargoului internaţional.

ACUZE. Shimon Naor a fost acuzat că, in calitate de reprezentant al firmei „Orient Energy Agencies & Services Ltd" din Israel, a falsificat documentele referitoare la destinaţia reală a transporturilor (Nigeria şi Eritreea), pentru a obţine de la autorităţile romăne licenţe de export pentru armament şi muniţie. Ion Menciu - director general al companiei aeriene „Acvila Air Romanian Carrier", Ion Busuioc - reprezentantul firmei „Loratel Trading Ltd" din Limasol-Cipru şi Jeni Măntescu, director al reprezentanţei din Romănia a firmei „Orient Energy Agencies & Services Ltd", au fost trimişi in judecată pentru complicitate la contrabandă, fals şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Shimon Naor a fost arestat in august 1999, dar a fost eliberat căteva luni mai tărziu din motive procedurale, iar ulterior a reuşit să fugă din Romănia. Menciu a fost arestat şi el, tot in august 1999, insă la scurt timp după aceea a fost pus in libertate şi, de asemenea, şi-a pierdut urma, fiind dat in urmărire generală abia in martie 2006.

GAŞCA. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat extrădarea lui Jeni Măntescu, pe 8 noiembrie 2006, ea fiind căutată prin Interpol după ce a fost condamnată pentru infracţiuni de fals şi pentru complicitate la contrabandă, in procesul traficantului de arme Shimon Naor. Măntescu a fost descoperită de Interpol in Liban, la Beirut. Pe numele ei, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de executare a pedepsei, după ce fusese condamnată definitiv la şase ani de inchisoare, pentru fals, uz de fals şi complicitate la contrabandă. Jeni Măntescu era dată in urmărire internaţională din aprilie 2006. După ce a fost extrădată, Măntescu a formulat şi o cerere de revizuire a pedepsei care i-a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti. Deşi a formulat recurs, aceasta s-a răzgăndit şi şi-a retras recursul de la Inalta Curte de Casaţie incă de la primul termen. Ion Busuioc, cetăţean moldovean, un alt membru al grupării conduse de cetăţeanul israelian Shimon Naor a fost reţinut pe 24 august 2007, in Bucureşti, bărbatul fiind condamnat definitiv pentru trafic internaţional de arme. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat in august retragerea de către Jeni Măntescu a cererii de reviziure a hotărării prin care a fost condamnată la 6 ani cu executare in dosarul lui Shimon Naor, traficant de arme care a dispărut din ţară, a transmis Biroul de presă al Curţii Supreme. Curtea de Apel Bucureşti a respins pe 26 iunie un apel al lui Măntescu, aflată in arest, care a susţinut, printr-o cerere de reviziure, că nu se face vinovată de infracţiunile pentru care a fost condamnată. Ea a mai spus că trebuie să aducă la cunoştinţa judecătorilor fapte şi imprejurări ce nu ar fi fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi că ar mai avea căţiva martori in apărare.

DOSARUL. La termenul din 10 decembrie, cauza a fost amănată din cauza lipsei de apărare a lui Naor, avocatul său, Andrei Cernat, neputănd fi prezent la proces. Potrivit lui Cernat, pănă in prezent la dosar nu au ajuns de la autorităţile israeliene rezultatele comisii rogatorii care are ca sarcină să stabilească dacă Shimon Naor poate executa pedeapsa cu inchisoarea. "S-au demarat procedurile de realizare a unei comisii rogatorii pentru a se constata de către autorităţile medicale competente boala de care suferă clientul nostru, insă nu s-a primit un răspuns definitiv din partea autorităţilor israeliene. Noi am depus la dosar documente originale prin care arătăm că Shimon Naor suferă de SIDA şi de o boală derivată care-i afectează oasele. Din acest motiv, el nici nu se poate deplasa şi nici nu poate executa pedeapsa. Autorităţile israeliene au cerut mai multe lămuriri intrucăt se făcuseră o confuzie intre dosare, acestea le-au fost comunicate şi acum aşteptăm răspunsul la comisia rogatorie", a declarat duminică, pentru NewsIn, avocatul lui Naor din acest dosar, Andrei Cernat. Shimon Naor, care in prezent este fugit in Israel, a inregistrat prin avocatul său, in mai 2006, la Tribunalul Bucureşti o cerere de amănare a executării pedepsei la care a fost condamnat de Inalta Curte de Casaţie şi Casaţie (ICCJ). Avocatul său, Andrei Cernat, a declarat că, in urma sentinţei definitive a ICCJ din 2006, clientul său are de executat 11 de ani de inchisoare. Alături de el au fost condamnaţi pentru fals şi complicitate Jeni Măntescu, Ion Menciu şi cetăţeanul moldovean Ion Busuioc.

×