x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush cere azil politic în Elveţia

Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush cere azil politic în Elveţia

19 Ian 2009   •   00:00
Jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush cere azil politic în Elveţia

Muntazer al-Zaidi, jurnalistul care a aruncat cu pantofii în preşedintele american George W. Bush la 14 decembrie, la Bagdad, va cere azil politic în Elveţia, a anunţat un avocat din Geneva, citat luni de cotidianul La Tribune.



"La începutul lunii, familia sa m-a contactat prin Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi voi scrie în această săptămână Ministerului de Externe pentru a încuraja Elveţia să-i acorde azil politic", a declarat avocatul Mauro Poggia. "Chiar dacă numeroşi irakieni îi susţin gestul, (jurnalistul irakian - n.red.) se află la mila extremiştilor de toate felurile. Şi a altor nebuni care vor să facă din el un martir al suferinţei întregului popor", a precizat Poggia, care consideră că al-Zaidi "ar trebui judecat destul de rapid şi să i se acorde o pedeapsă cu suspendare", a mai spus Poggia. "El nu va mai putea lucra ca jurnalist fără să fie exercitate asupra lui presiuni enorme. Având o orientare de stânga, el este foarte critic faţă de guvernul actual din Irak, pe care îl consideră prea supus americanilor. Viaţa lui poate deveni un infern în ţara sa", a adăugat avocatul. "Odată instalat la Geneva, celibatar şi fără copii, el va putea lucra ca jurnalist la ONU", care are sediul european în oraşul elveţian, a explicat avocatul.
Muntazer al-Zaidi trebuia să fie judecat la 31 decembrie de Curtea Penală Centrală din Irak, însă procesul a fost amânat pe termen nelimitat, în aşteptarea unei decizii cu privire la cererea de anulare a procedurii, depusă de avocatul său Dhiya al-Saadi.
În vârstă de 29 de ani, jurnalistul de la postul de televiziune al-Bagdadia riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare, pentru "agresiune împotriva unui şef de stat străin". La 14 decembrie, el s-a ridicat brusc în timpul unei conferinţe de presă a preşedintelui american, aflat în vizită în Irak, şi a premierului irakian Nuri al-Maliki şi l-a insultat pe George W. Bush, strigând: "Este sărutul de adio, câine ce eşti", după care a aruncat cu pantofii înspre acesta. Bush s-a ferit, iar jurnaliştii irakieni au reuşit să-l imobilizeze pe Muntazer al-Zaidi până la sosirea serviciilor secrete irakiene şi americane. Gestul său l-ar putea costa între cinci şi 15 ani de închisoare, dacă va fi păstrat calificativul de "agresiune", însă tribunalul ar putea hotărî că este vorba doar de o "tentativă de agresiune", pedepsită cu unu până la cinci ani de închisoare. În urma gestului său, Muntazer al-Zaidi a devenit un "erou" în ochii multor cetăţeni arabi, până în punctul în care mulţi manifestanţi din Irak l-au imitat aruncând cu pantofii în soldaţii americani.
 

×
Subiecte în articol: lumea