VEDETE
Vacanta Mare a terminat al doilea film de lung metraj, pe care o sa-l lanseze in martie
Filmul vostru de lungmetraj "Frati si surori" il dedicati celor zece ani de existenta a PRO TV-uluiâ¦
Vrem sa il dedicam si colegului nostru care a murit, Dan Sava. Cu el am inceput Vacanta Mare si fara el nu puteam sa fim nici noi ceea ce suntem. Pe langa asta, il dedicam si anilor petrecuti in nebunia asta de Pro TVâ¦
Daca tot il dedicati si celor zece ani impliniti de PRO de ce nu joaca si Sarbu in el?
Nu cred ca s-ar fi descurcat rau. Are un umor in el⦠Crede-ma!
Pai, de ce nu i-ati propus sa joace?
Nu-i place lui sa apara, sa fie pe ecrane, dar, crede-ma, oricand l-as lua sa joace cu noi.
Daca dedicati filmul celor zece ani de existenta PRO, va fi gata pana la 1 decembrie?
Nu, pana atunci categoric nu, dar, faptul ca-l facem acum, inainte de aniversare, cred ca e acelasi lucru. Ceea ce am filmat noi timp de 21 de zile e putin lucru fata de ceea ce inseamna postprocesarea unei pelicule si toate draciile aferente unui film.
Care e subiectul filmului?
E o poveste, un basm. Tocmai auzeam la un post de radio zilele trecute ca ceea ce lipseste din lumea noastra, a televiziunii si a cinematografiei, sunt basmele. Uite ca noi am adus un alt basm pe ecran. Este un basm modern.
Personajele sunt acelea cu care ne-ati obisnuit?
Nici unul. Sunt noi si cu ele ne dorim chiar sa pornim de anul viitor la Pro TV un serial. Cred ca va avea o continuare. Sa vedem. Trebuie sa il intrebam si pe Adrian (n.r. - Sarbu) sa vedem ce crede si el.
Kremlinul comentează mondenitățile și spune că soții Assad nu divorțează. Chiar purtătorul de cuvât al lui Putin a negat informația
Citește pe Antena3.ro
Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu, parteneri si pe pelicula |
Ai spus ca e un basm in sensul ca totul e posibil sau ce?
Respecta arhitectura basmului. Ce sa-ti zic? Exista un imparat, o fata a imparatului, poruncile, eroii pozitivi si negativiâ¦
Si tu esti imparatul, nu?
Nu.
Esti fata imparatului?
(rade) As putea sa fiu, dar m-am lasatâ¦
Ce propuneti in plus fata de ceea ce stim?
Un cu totul alt umor.
Cum adica alt umor?
Este umorul vizual, umorul povestii, umorul de situatie - oameni obisnuiti care se transforma in eroi fara voia lor. Este o comedie a situatiilor, mai putin o comedie prin limbaj. Limbajul este cel cinematografic. Nu are absolut, dar absolut nimic de a face cu "Garcea si oltenii". Nimic. Ala a fost un inceput, ni s-a dat sansa sa vedem cu ce se mananca cinematografia.
L-am facut cu placere, am invatat din greselile pe care le-am facut. Acum credem ca greselile astea, daca nu le-am eliminat de tot, macar au ramas mai putine.
L-am facut cu placere, am invatat din greselile pe care le-am facut. Acum credem ca greselile astea, daca nu le-am eliminat de tot, macar au ramas mai putine.
Care erau greselile despre care vorbesti?
Destule si inerente unui inceput. Cand te duci prima oara la pescuit, stii sa pescuiesti? Nu stii. Totul e sa inveti si sa-ti doresti sa inveti.
Era vorba de un umor vulgar pe care vi l-au reprosat cei care au criticat filmul "Garcea si oltenii"â¦
Vulgaritatea este o pecete care ni s-a pus de cei carora le-am cam luat locul pe ecran de atatia ani si care, treptat, au cam disparut din show-bizâ¦
Lupta de clasa?!
Lupta ca sa ne discrediteze cu orice pret, pentru ca noi cunosteam succesul. In making-off-ul de la "Nasul la psihiatru II", De Niro facea chestiile alea.. (n.r. - se masturba)⦠Sa-mi spuna si mie cineva daca e vulgar sau nu, in acceptia celor care ne-au criticat si au zis ca am facut lucruri vulgare. Probabil ca am sarit si noi calul in anumite parti, dar, vezi, cand esti luat de val si faci un lucru la inceput este normal sa faci si greseli. Ideea e ca multi nu stiu sa ierte greselile, sa spuna, vezi, aia se chinuie, sunt niste oameni pe care nimeni nu i-a ajutat niciodata cu nimic, CNC sau⦠au avut bani din buzunarele prietenilor, respectiv ai lui Adrian, au incercat sa faca ceva. In urma noastra au fost vreo 500 si ceva de mii de spectatori si cel mai mare rating existent la difuzarea filmului la
1 decembrie in 2003 in istoria televiziunilor. Indiferent cum a fost - bun, rau - a fost un inceput, zic eu. 70 la suta reusit.
Mugur Mihaescu, intr-una din secvente, alaturi de Irina, sora Nicoletei Luciu |
Voi nu sunteti de zece ani in Pro, dar ati decis acum cativa ani sa va legati numele de Pro TV. De ce?
Pur si simplu s-a intamplat. Asa am luat-o, ca o intamplare. Este o parte a vietii mele. Nu stiu de ce am urmat liceul de matematica-fizica din Craiova, nu stiu de ce la 5 ani am cazut cu bicicleta si m-am julit la genunchiâ¦
Trebuie sa te duci la psihiatru sa afliâ¦
Nu stiu de ce nu m-am dus la psihiatru cand m-au sunat cei de la Pro TV. Nu
m-am gandit niciodata.
Totusi, de ce Pro TV si nu TVR, ca banuiesc ca trebuie sa existe o compatibilitate intre ceea ce faci tu si locul de munca?
Au existat niste oameni acolo care, auzind de noi, au zis, bai baietii, astia au potential. In TVR nu prea se cauta oameni cu potential, ca acolo e o stare de latenta, ca toate lucrurile merg, cotizantul plateste bani, avem bugetul, noi facem ce stim noi ca facem, nu le placem, zicem ca poporul e prost si ca nu intelege, ca noi facem act de cultura si ca, de fapt, nu avem rating pentru ca poporul e fraier si noi suntem destepti. Uite ca nu e chiar asa. Intr-o televiziune ca Pro TV tot timpul se cauta oameni care sa dea ceva pentru televiziune. Categoric, banuiesc ca toti suntem de acord ca nu intotdeauna cautarile sunt incununate de succes. In cazul nostru banuiesc ca a fost si un succes.
Si in general il masurati cu ajutorul ratingului.
Nu numai ratingul. Gandeste-te si la box-office-ul filmului "Garcea si oltenii". Indiferent ce s-a spus despre noi in acesti sase ani, am ramas acolo, sus.
Cum ai vedea profilul celor care urmaresc Vacanta Mare?
Oameni dezinhibati, care nu cauta ceva ascuns, care pur si simplu vor sa se destinda, vor sa uite de prostia asta din jurul lor, de nebunia si de greutatile din jurul lor, vor o ora sa nu stie de nimic, decat sa se transforme intr-o poveste, cu plusurile si minusurile ei.
Oamenii acestia se regasesc in povestile si personajele voastre?
Doamne fereste! In povestile si personajele noastre se regaseste exact ceea ce se regaseste si in poeziile lui Arghezi - mucegaiuri, bube si noroi. Ceea ce facem noi este un umor al extremelor. Cine nu crede ca Leana este un personaj autentic, nu a trait la tara in Oltenia niciodata, habar nu are. Cine nu crede ca Garcea e un personaj real, nu l-a cunoscut pe Garcea.
Mugur Mihaescu si regizorul Theodor Halacu licitand ce scene raman |
Spuneai undeva ca in spatele umorului pe care il faceti e multa cultura. Suna a paradox pentru cei care va criticaâ¦
In primul rand, sa stii ca exista foarte multa cultura, dar din ceea ce se vede la ora actuala pe ecran este o mica parte. Ca sa folosesti un limbaj pe care sa-l transpui pe televizor, ca sa adaptezi limbajul folosit la tara pe intelesul tuturor, sa folosesti atatea situatii, sa le creezi, sa ai imaginatie, toate detaliile astea importante nu poti sa le realizezi decat cu doua elemente cel putin supertari - romana si matematica. Matematica, pentru ca fara ea scenariul e zero.
Adica?
Orice scenariu are o matematica din care, daca iesi, salut! Esti pierdut. Este o logica extraordinara intr-un scenariu. Nu poti sa omiti pasii unui scenariu. Limba romana⦠tot scriptul pe care trebuie sa-l transpui este foarte corect in greselile lui. Or, asta fara sa stii ce inseamna limba romana, cum s-a format ea, care sunt regionalismele ei, care sunt nuantele ei⦠Cealalta parte a culturii generale e esentiala - istorie, geografie, cele care iti dezvolta imaginatia. Fara imaginatie, din nou, esti zero.
Cand crezi ca se va lansa filmul?
In martie, nu pot sa spun o data fixa.