x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lansarea Discovery la o nouă amânare

Lansarea Discovery la o nouă amânare

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Mar 2009   •   00:00
Lansarea Discovery la o nouă amânare

Lansarea navetei spaţiale americane Discovery a fost amânată miercuri, pentru o dată necunoscută încă, din cauza descoperirii unei scurgeri de hidrogen, în urma umplerii rezervorului extern.



Această misiune de 14 zile trebuia să permită transportul şi instalerea a celei de a patra pereche de antene duble solare ale ISS, ultimul mare element al avanpostului orbital, un proiect de 100 de miliarde de dolari la care participă 16 ţări, menţionează AFP. Această antenă trebuie să dea toată puterea electrică necesară pentru a se efectua experienţele ştiinţifice ale laboratoarelor european şi japonez instalate în 2008 şi de a răspunde astfel la nevoile unui echipaj permanent înainte de a se trece de la trei la ora actuală la saşe persoane începând din mai.


Responsabili ai NASA s-au declarat foarte nesiguri în ceea ce priveşte data la care ei ar putea încerca din nou să lanseze naveta Discovery, după ultima încercare, citând zilele de duminică sau marţi cel mai devreme. "Nu vom cunoaşte care este natura scurgerii de hidrogen înainte de vineri după-amiază", a indicat Mike Leinbach, directorul de lansare în timpul unei conferinţe de presă. Inginerii şi tehnicienii nu vor avea acces la locul scurgerii, o valvă ce reglementează presiunea de hidrogen, înainte de vineri, a explicat el, subliniind că problema are şanse de 99 la sută să fie în echipamentul la sol şi nu în rezervorul însuşi. Dacă inginerii ajung să localizeze şi să repare suficient de rapid scurgerea, o lansare ar putea fi posibilă cel mai devreme duminică dar până marţi 17 martie cel mai târziu, pentru a nu interfera cu sosirea unui Soiuz rus la Staţia Spaţială Internaţională /ISS/ la 26 martie. Dar în acest caz, misiunea Discovery va fi scurtată la nouă zile contra 14 iniţiale. Şi o singură ieşire orbitală ar putea avea loc, a indicat Mike Moses, un responsabil al misiunii, citat de AFP.

×
Subiecte în articol: lumea