MISTERE
Exista un "cod nescris" al reprezentarilor onirice?
Ce mesaje incearca sa ne transmita subconstientul? Cea mai buna metoda de a afla raspunsul la aceasta intrebare o constituie analizarea
viselor.
RADU POPA
|
Visele, reflectii temporale ale realitatii |
In timpul somnului, subconstientul nu mai "lupta" cu latura constienta a psihicului uman. Componenta emotionala a personalitatii nu mai trebuie sa faca fata logicii, astfel incat, subconstientul poate depasi anumite "bariere". Dar nu este usor sa descifram semnificatia viselor. Subconstientul lanseaza o serie de mesaje sub forma unor simboluri ce apar in vise sau contribuie la aparitia unor vise in care noi interpretam roluri de protagonisti sau de observatori. Un om poate asemana un vis cu ecranul unui cinematograf personal, pe care ruleaza un film in care el detine rolul principal, sau ca o imagine perceputa la coada ce se formeaza in fata salii de cinema. Visele se numara printre cele mai frecvente procedee prin care subconstientul incearca sa ne "capteze" atentia. Unele persoane sunt convinse ca nu viseaza niciodata. Cu toate acestea, si ele au vise, dar nu isi pot aminti continutul lor. Uneori, apar prieteni sau rude. Persoane apropiate care au decedat pot sa apara, in timpul somnului, pentru a ne "saluta".
Vise profetice si retrospective
Exista doua categorii principale de vise: "profetice" si "retrospective". Primele ofera o viziune asupra propriului viitor. Persoanele care au astfel de vise doresc sa le memoreze si sa interpreteze semnificatia lor. A doua categorie cuprinde vise ce se pot produce de mai multe ori, in cazul unei persoane. Aceleasi subiecte sau evenimente pot reveni obsesiv in visele acesteia. Daca un individ are un vis "retrospectiv", poate exista o explicatie de ordin emotional sau fiziologic a fenomenului. Subconstientul "transmite" unei persoane ce se confrunta cu o problema o teama sau o ingrijorare, un semnal pe baza caruia trebuie sa isi faca o serioasa analiza interioara. In afara categoriilor amintite, exista si alte specii de vise, mai putin importante.
"VISE PRECOGNITIVE". Ele sunt de natura psihica si pot prevesti viitorul. Este necesara notarea acestora, daca se dovedeste caracterul lor precognitiv. Chiar daca amanuntele sunt putine, ele se pot dovedi suficiente pentru avertizarea persoanei ce viseaza asupra unor evenimente viitoare.
"VISE-AVERTISMENT". Ele pot constitui adevarate semnale de alarma pentru posibile nenorociri sau probleme grave. Acestea pot fi considerate "avertismente", pentru ca persoanele ce viseaza sa poata face fata aparitiei unor momente de criza sau chiar sa impiedice producerea lor.
"VISE FAPTICE". Sunt numeroase, scurte, iar persoanele care au asemenea vise pot, mai degraba, sa studieze secvente sau fragmente de informatii, decat sa faca o analiza de
ansamblu.
"VISE-SOLUTIE". Pentru cei care trec printr-o perioada de criza, se confrunta cu probleme la locul de munca sau au anumite preocupari, visele pot oferi solutiile necesare pentru depasirea situatiilor respective. Acestea ii ajuta pe cei ce viseaza sa incerce o stare de multumire atunci cand se trezesc.
"VISE-VIZITA". Uneori, persoane dragi care au decedat doresc sa ne "viziteze", cea mai buna metoda pentru a face acest lucru fiind aceea de a "intra" in visele noastre. In timpul somnului, subconstientul este "deschis" pentru receptionarea unor mesaje expediate din "Lumea de Dincolo". Un vis poate fi rememorat, la scurt timp dupa trezire. Dupa cateva ore, "visatorul" nu isi mai poate aminti decat unele amanunte. Un asemenea vis reprezinta o "vizita actualizata" a sufletului sau spiritului unei persoane decedate. Acesta seamana cu un vis obisnuit, momentele putand fi retraite cu intensitate si raman intiparite in memoria unei persoane zile, saptamani, luni, ani sau chiar intreaga viata. Cu ocazia sarbatorilor, a aniversarilor, spiritele mortilor simt nevoia sa ii "viziteze" mai des pe cei ramasi in viata, ca si cum ar dori sa petreaca perioada respectiva impreuna cu "gazdele" lor. Deseori, prietenii sau rudele decedate fac astfel de "vizite" in perioadele de criza, oferind sprijin, sfaturi si solutii pentru depasirea acestora.
JURNALE DESPRE VISE
|
Multi oameni tin jurnale despre visele lor, care nu trebuie sa fie neaparat aratoase si scumpe. Este recomandabil ca posesorul unui asemenea document sa il pastreze cat mai aproape de patul in care doarme, avand si un creion la indemana. Daca nu are timp sa scrie cand se trezeste, persoana repectiva poate tine un casetofon in "stand by", incat, imediat dupa trezire, sa poata dicta ceea ce isi aminteste. Jurnalul trebuie datat cat mai precis si mai complet. Posesorul poate scrie intregul vis deodata sau "pe bucati". Culorile, numerele, fizionomiile, locurile, persoanele, discutiile, aspectul vremii sau anotimpul sunt detalii semnificative.
|
|
TEORIA CONSPIRATIILOR
La numai cateva zile dupa producerea devastatorului tsunami ce a lovit Asia de Sud, specialistii au lansat o serie de ipoteze socante. Unele dintre acestea sustin ca dezastrul ar fi fost produs de "entitati"aflate in slujba "Raului", iar guvernele incearca sa acopere teste militare ale unei arme ecologice sau actuni ale extraterestrilor care au incercat sa "corecteze" orbita pe care se misca Pamantul. (Radu Popa)
BLESTEMUL FARAONILOR
Specialistul egiptolog Zahi Hawass, care a supravegheat prima scanare, cu ajutorul computerului, a mumiei faraonului Tutankamon, a declarat ca experienta a demostrat ca ar fi "lipsit de intelepciune" sa scrie legendarul "Blestem al faraonilor". Hawass a declarat ca nu poate nega legendele legate de "Blestem", numeroase evenimente stranii parand sa confirme forta acestuia. Inainte de realizarea imaginii tridimensionale, a avut loc un usor accident de masina, vantul a inceput sa bata puternic in "Valea Regilor", iar calculatorul s-a oprit, inexplicabil, timp de doua ore. (Radu Popa)
|