x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lucia Varga ia apărarea Dunării

Lucia Varga ia apărarea Dunării

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    26 Sep 2007   •   00:00
Lucia Varga ia apărarea Dunării

Expediţia Internaţională a Dunării "Joint Danube Survey 2" ajunsă in Romănia la inceputul lunii, va prezenta rezultatele analizei preliminare joi, 27 septembrie, la Tulcea, alături de secretarul de stat de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Lucia Varga, preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunarea (ICPDR).

Expediţia Internaţională a Dunării "Joint Danube Survey 2" ajunsă in Romănia la inceputul lunii, va prezenta rezultatele analizei preliminare joi, 27 septembrie, la Tulcea, alături de secretarul de stat de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Lucia Varga, preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunarea (ICPDR).

Â

Colaborare europeană. Administraţia Naţională "Apele Romăne" a anunţat pe 9 septembrie 2007, sosirea in Romănia a Expediţiei Internaţionale a Dunării, "Joint Danube Survey 2" (JDS2)- Watch Your Danube. Cele trei nave ale Expediţiei, selectate din Germania, Ungaria şi Slovacia, pe care se află 18 specialişti din cele 11 ţări dunărene, dintre care şi trei romăni, au intrat in Romănia, prin secţiunea Baziaş, la echipajul internaţional, alăturăndu-se, in momentul sosirii navelor, la Moldova Nouă, Nicoleta Neacşu, chimist, din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Romăne", Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov, Laboratorul de Calitate Bucureşti, precum şi doi doctori in biologie, Grigore Davideanu, de la Universitatea Iaşi şi un membru de rezervă, Vasile Astratinei. Ceilalţi trei romăni, Mary Crăciun, chimist in cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Romăne", Direcţia Apelor JIU, Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, alături de alţi doi specialişti, Gabriel Chiriac şi Carmen Hamchevici, care a participat şi la prima Expediţie, de la Institutul de Cercetări şi Ingineria Mediului (ICIM) au insoţit echipajul străin incă din data de 14 august, cănd navele au pornit, de la izvoarele Dunării, respectiv din Regensburg, Germania.

Â

Europa, pentru o Dunăre mai curată. Aproape 30 de experţi romăni din cadrul Apelor Romăne vor insoţi expediţia cu trei ambarcaţiuni ale A.N. Apele Romăne, oferind asistenţă la colectarea probelor, fiind şi responsabili cu transportul lor in condiţii optime către laboratoare.

Fiecare probă are o listă de parametri şi este prelevată in puncte diferite ale fluviului, cele două echipaje, cel străin şi cel romănesc, prelevănd cinci tipuri de mostre - apă, sedimente, probe biologice, suspensii solide, moluşte -, din apa Dunării şi, in premieră, din trei din afluenţii săi romăneşti, respectiv Olt, Prut şi Argeş. O atenţie deosebită este acordată acum analizei micropoluanţilor anorganici şi organici persistenţi din sedimente, suspensiilor solide şi din componentele ecosistemului acvatic, din cele 36 de secţiuni de monitorizare şi prelevare a probelor, 13 dintre acestea aflăndu-se pe teritoriul romănesc.

Ca şi precedenta din 2001, Expeditia Internaţională de supraveghere a Dunarii "Joint Danube Survey 2" urmăreşte să obţină un nou set omogen de informaţii despre calitatea apei şi a sedimentelor pentru intregul curs al Dunării, in vederea unei evaluări căt mai corecte a calităţii apei Dunării şi a găsirii unor soluţii căt mai eficiente atăt pentru imbunătăţirea calităţii, căt şi a combaterii poluărilor accidentale.

In contextual acestui eveniment, A.N. Apele Romăne desfăşoară o campanie de comunicare mediatică intitulată "Europa, pentru o Dunăre mai curată!".

Â

In gura presei. Pe acest parcurs, au fost programate şi două conferinţe de presă, in Romănia, pe modelul celor organizate in celelalte ţări dunărene (Germania - la Regensburg, Austria - la Viena, Slovacia - la Bratislava, Ungaria - la Budapesta, Croaţia - la Osijek, Serbia - la Belgrad, Bulgaria - la Silistra, Ucraina - la Reni). Astfel, după intrarea in ţară, la Drobeta Turnu-Severin, pe 12 septembrie a avut loc prima sesiune de comunicări. Acum, cu căteva zile inaintea părăsirii teritoriului Romăniei de către Expediţia Internaţională a Dunării, presa centrală şi locală romănească, precum şi inalte oficialităţi romăne şi străine, sunt invitate să ia parte la cea de-a doua conferinţă de presă, joi 27 septembrie, la Tulcea (pentru detalii, Gabriela Malcinschi - www.btldesign.ro/btl-design-contact.php).

Rezultatele JDS2 vor oferi informaţii extinse asupra calităţii apei din bazinul Dunării, urmărind astfel posibile imbunătăţiri ale practicilor actuale de monitorizare din bazinul Dunării, incluzănd şi introducerea unor noi indicatori de calitate ai apei care vor fi identificaţi in cursul expeditiei şi care nu erau folosiţi in programele de monitoring din prezent. Ca urmare, exerciţiile de intercomparare intre laboratoarele implicate in JDS2 şi din reţeaua ICPDR, făcute in timpul supravegherii, vor intări controlul calităţii analitice al laboratoarelor din bazinul Dunării, vor fi identificate unele din sursele specifice de poluare care nu au fost incă foarte clar definite şi va fi facilitată implementarea programului de acţiune comună al ICPDR.

×