10:10 • Ministrul de externe al României, consideră că decizia CCR de a declara neconstituţională activitatea CNSAS "nu a fost un semnal foarte fericit pentru societatea românească în ansamblu, pentru că nu e vorba numai despre un act asupra unei instituţii, dar şi de o declaraţie de intenţie referitoare la gestionarea trecutului".
Ministrul de externe al României, consideră că decizia CCR de a declara neconstituţională activitatea CNSAS "nu a fost un semnal foarte fericit pentru societatea românească în ansamblu, pentru că nu e vorba numai despre un act asupra unei instituţii, dar şi de o declaraţie de intenţie referitoare la gestionarea trecutului".
PROBLEMA CNSAS. Adrian Cioroianu şi-a exprimat convingerea că se va găsi "o soluţie guvernamentală pentru problema CNSAS. Aceasta trebuie să respecte atât legea, cât şi dorinţa, aş spune firească, a românilor, de a rezolva aceste probleme ce ţin de moştenirea trecutului comunist şi de destinele unor oameni". Cioroianu susţine că "s-a organizat un grup de lucru în care a intrat Marius Oprea, Stejărel Olaru... Aceştia trebuie să acopere şi probleme de ordin legislativ pentru că am înţeles că principala problemă care i s-a imputat CNSAS-ului a fost de ordin legsilativ". Consilierul premierului, Stejărel Olaru, urma să se întâlnească marţi seara cu reprezentanţii organizaţiilor care s-au mobilizat pentru susţinerea CNSAS şi cu membri ai Colegiului, pentru a discuta despre textul ordonanţei de urgenţă care va asigura continuitatea activităţii CNSAS. Ordonanţa ar putea fi adoptată în şedinţa de guvern de miercuri. Preambulul proiectului de ordonanţă pe care reprezentanţii Guvernului au propus-o se menţionează va asigura continuitatea activităţii CNSAS pentru cele 45 de zile pe care Parlamentul le are la dispoziţie pentru a pune legea în acord cu prevederile CCR. Colegiul CNSAS va continua să administreze arhivele, iar pe parcursul celor 45 de zile până la punerea de acord a legii cu decizia CCR va avea atribuţii legate strict de asigurarea dreptului de acces la propriul dosar, fără a mai da verdicte şi fără a verifica din oficiu anumite persoane.
NU VREM ADEVĂRUL!? Întrebat dacă mai împărtăşeşte optimismul din 2006, când, după adoptarea în Senat a proiectului de lege privind lustraţia, declarase că lustraţia s-ar putea aplica din 2008, ministrul Adrian Cioroianu a spus că în acest moment nu mai poate oferi un orizont de timp. "Împărtăşeam acest optimism cu conducerea Societăţii Timişoara, care m-a mandatat cu susţinerea acestei legi. Se pare că, împreună cu Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, am fost prea optimişti atunci. Nu aş putea să vă ofer un orizont de timp", a declarat Adrian Cioroianu. Societatea Timişoara şi Grupul pentru Reformă Universitară din Timişoara vor protesta începând de miercuri, zilnic, pentru o oră, împotriva deciziei Curţii Constituţionale potrivit căreia legea privind deconspirarea poliţiei politice comuniste este neconstituţională. Liberalul Adrian Cioroianu a iniţiat proiectul Legii lustraţiei, elaborat de Societatea Timişoara, alături de colegii săi din PNL Mona Muscă, Viorel Oancea şi Eugen Nicolăescu. Proiectul Legii lustraţiei privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice ale persoanelor care s-au aflat la conducerea ţării în perioada comunistă a fost adoptat de Senat, la 10 aprilie 2006, cu 69 de voturi pentru, 49 contra şi nouă abţineri. După ce mai multe articole din conţinutul acesteia au fost contestate, urmând a fi modificate, Camera Deputaţilor nu a mai luat în discuţie proiectul legislativ.