x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Magazin - Pasionati de albine

Magazin - Pasionati de albine

de Raluca Grintescu    |    06 Oct 2006   •   00:00
Magazin - Pasionati de albine

Personaje celebre s-au transformat in apicultori amatori sau profesionisti

Marele filozof al Greciei, Aristotel, era celebru si pentru observatiile sale despre natura, inclusiv despre albinele din gradina sa. Desi nu intotdeauna exacte, remarcile sale au stat la baza cunoasterii occidentale despre regatul acestor zumzaitoare. In cartea sa, "A History of Animals", Aristotel descrie viata trantorilor si a reginei, ordinea interioara, cat si modul de preparare a mierii.

MESERIE. Tatal lui Sir Edmund Hillary, Percival, a renuntat la meseria de jurnalist doar ca sa se ocupe de apicultura la modul cel mai serios. Fiii sai i s-au alaturat lui Percival pentru a continua aceasta afacere de familie, dar pasiunea lui Edmund pentru alpinism s-a dovedit mult mai puternica. Dupa ce a devenit primul om care a cucerit Everestul, Edmund Hillary a renuntat definitiv la apicultura pentru a se dedica explorarilor si serpasilor, locuitorii Everestului. Pasiunea lui Henry Fonda pentru albine a ramas doar la nivel de amator. Prietenii sai primeau borcane cu miere inscriptionate "Mierea lui Henry". Actorul s-a atasat si mai tare de apicultura cand fiul sau, Peter, a primit o nominalizare la Academy Award pentru rolul de apicultor din pelicula "Ulee’s Gold" (1997).

Inca din anii ’70, mogulul media Martha Stewart are in gradina sa o puzderie de stupi. Martha sfatuieste cititorii sa aseze stupii in spatele gradinii, departe de copii si animale, ba chiar sa evite sa se parfumeze atunci cand se afla in preajma albinelor.

Elevul lui Aristotel, Alexandru cel Mare, nu era apicultor, dar a sfarsit prin a avea o relatie apropiata cu mierea. Dupa si-a gasit sfarsitul in Babylon, in timpul unei campanii militare, corpul lui Alexandru a fost asezat intr-un sicriu de aur plin cu miere. Prietenul sau Ptolemeu a luat in primire sicriul pe care l-a adus in Alexandria, unde a si ramas pana in ziua de azi.

Sherlock Holmes si roiul de albine

Sir Arthur Conan Doyle, creatorul detectivului Sherlock Holmes, s-a retras in Sussex si a inceput sa creasca albine din lipsa de amuzament. In cartea sa "His Last Bow" (1917), doctorul Watson, prietenul sau bun, povesteste: "Am auzit despre tine si despre viata de pustnic pe care o duci alaturi de albinele si cartile tale intr-o mica ferma de pe South Downs". In replica, Sir Arthur a publicat o carte intitulata "Practical Handbook of Bee Culture, with Some Observations upon the Segregation of the Queen", declarand: "Stau si privesc roiul de albine asa cum priveam odata bandele de criminali ale Londrei".
×