x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mai aproape de controlul vremii, ruşii au inventat norul artificial

Mai aproape de controlul vremii, ruşii au inventat norul artificial

28 Aug 2010   •   00:00

Cercetătorii ruşi au creat un nor artificial, pentru a studia mai bine procesele meteorologice. Specialiştii spun că astfel vor putea controla fenomenele naturale şi vor putea să evite dezastrele.

După studii ce se desfăşoară de mai bine de 50 de ani, specialiştii ruşi sunt cu un pas mai aproape de a reuşi să controleze starea vremii, lucru certificat de ultima lor descoperire: crearea în laborator a unui nor artificial.

Norul, care poate fi creat în laborator în doar 40 de minute, poate fi utilizat atât pentru prevenirea ploilor, sau pentru producerea de precipitaţii.

Trecând de testele de laborator, specialiştii examinează accum modul în care norul artificial se comportă în atmosferă, în speranţa că pe viitor acesta va putea să poată preveni producerea unor catastrofe naturale.

Potrivit studiilor, cel mai eficient mod de a produce precipitaţii este folosirea unui reactiv pe bază de sare.

"Ceea ce se întâmplă acum cu vremea este anormal. De aceea, sarcina pe termen lung este să stabilizăm clima. Deocamdată, încălzirea globală progresează. Nivelul apelor din oceane creşte, gheţarii se topesc. De aceea, trebuie să fim pregătiţi să facem faţă acestor procese", spun cercetătorii.

În prezent, tehnologia "manipulării atmosferice" este folosită pentru a alunga norii în zilele de sărbătoare naţională, aşa cum a fost parada de 9 mai.

×
Subiecte în articol: lumea