x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mai multe nanomaşini invizibile cu ochiul liber se vor întrece în Franţa, într-o cursă automobilistică inedită

Mai multe nanomaşini invizibile cu ochiul liber se vor întrece în Franţa, într-o cursă automobilistică inedită

04 Apr 2017   •   22:10
Mai multe nanomaşini invizibile cu ochiul liber se vor întrece în Franţa, într-o cursă automobilistică inedită

O cursă automobilistică internaţională inedită se va desfăşura la sfârşitul lunii aprilie între patru "bolizi" invizibili cu ochiul liber, alcătuiţi din doar câteva sute de atomi, informează marţi AFP. Cursa va avea loc în Franţa, pe o pistă de 50.000 de ori mai mică decât grosimea unui pix. 

Organizată de CNRS (Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică), competiţia "Nanocar Race" se va desfăşura timp de 36 de ore, la 28 şi 29 aprilie la Toulouse. Cursa va putea fi urmărită în direct pe YouTube. 

"Este o premieră mondială!", a exclamat Christian Joachim, director de cercetare al CNRS, cel care a avut ideea acestei competiţii între "autoturismele moleculare" care se deplasează cu ajutorul impulsurilor electrice transmise printr-un microscop care utilizează un fenomen important din mecanica cuantică, "efectul de tunel". 

Ele avansează cu energia unui impuls electric furnizat de un microscop care utilizează un fenomen în mecanica cuantică, prin 'tunelare'. 

Această iniţiativă nu reprezintă, însă, doar o distracţie a oamenilor de ştiinţă cu maşinile de jucărie, ci ei vor urmări cu interes ce se va întâmpla în timpul evenimentului din care se pot afla lucruri importante. "Scopul este de a încerca să controlăm mişcarea mecanică a unei molecule de câţiva nanometri", a explicat Joachim care a adăugat că se speră ca într-o bună zi să poată fi create "motoare hiperminiaturizate ce vor putea avea diverse aplicabilităţi". 

Din cei nouă concurenţi înregistraţi, organizatorii au pre-selectat şase, care vor sosi la Toulouse cu zece zile înainte de cursă, pentru ultimul antrenament, a explicat Joachim. Este vorba despre echipe din Franţa, Germania, Japonia, Elveţia, Statele Unite şi din Statele Unite-Austria. Dintre acestea două vor fi eliminate înainte de competiţie deoarece pista dispune de doar patru benzi. 

Cursa se va desfăşura la scară nanometrică, în incinta Centrului pentru dezvoltareaa materialelor şi studiilor structurale (CEMES).AGERPRES

×