Desi in mod normal presa sustine grevistii in toate actiunile lor, consideram ca de data aceasta pretentiile si modul de a actiona al unora dintre liderii sindicali de la compania Coca-Cola HBC sunt nejustificate.
|
ANGAJATI. Cu Mercedesul in greva foamei |
ce e mult stricA. Protagonistii se bazeaza pe faptul ca orice marca valoroasa va lupta pentru reputatia ei, isi va respecta si isi va afirma valorile care au consacrat-o in orice context.
Coca-Cola HBC are 2.860 de angajati, dintre care 575 sunt membri de sindicat.
Opt membri ai sindicatului au preferat sa intre in greva foamei, refuzand sa continue negocierile in vederea rezolvarii conflictului de munca.
In luna martie a acestui an, venitul brut mediu pentru pozitii nonmanageriale din CCCHBC Romania era de circa 350 de euro. In plus, compania le ofera angajatilor un pachet de beneficii care contine tichete de masa, cantina subventionata, servicii medicale private gratuite, prime, produse gratuite lunar, cursuri de perfectionare.
II DAI UN DEGET SI ITI IA TOATA MANA. Grevistii foamei nu sunt multumiti cu marirea de 10% acordata de companie, solicitand o marire cu 20% a salariului. Ei doresc un salariu similar celui din Ungaria, tara care, fiind deja membru UE, se confrunta insa cu alte costuri si intruneste alte caracteristici economice.
Negocierile dureaza de trei luni, iar conducerea CCHBC Romania ramane in continuare deschisa negocierilor si considera ca decizia acestor lideri este o forma de presiune care poate avea consecinte negative de ordin economic pentru intreaga companie. Greva afecteaza finalizarea contractului colectiv de munca, derularea politicii de personal si acordarea maririlor de salariu planificate periclitand siguranta tuturor locurilor de munca.
Reprezentantii Coca-Cola considera ca nu au fost epuizate toate caile de negociere si dezaproba decizia extrema a unei parti a sindicalistilor de a recurge la aceasta forma de protest; in acelasi timp, ei isi reafirma disponibilitatea de a continua discutiile. Desi compania s-a oferit sa asigure asistenta medicala grevistilor foamei, acestia au refuzat categoric.
Luand in cosiderare aceste aspecte, actiunea grevistilor foamei de la CCHBC Romania isi pierde credibilitatea, mai ales ca ei nu sunt sustinuti de catre toti sindicalistii. (Eliza Dumitrescu)