x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Marco, geniul din spatele companiei Microsoft

Marco, geniul din spatele companiei Microsoft

19 Mai 2010   •   00:00
Marco, geniul din spatele companiei Microsoft

Marco Calasan este cel mai tânăr inginer de sistem din lume, deţine patru certificate Microsoft şi a scris o carte de 312 pagini privind sistemul de operare Windows 7. În vârstă de doar 9 ani, băiatul locuieşte în Skopje, Macedonia, şi este catalogat drept un geniu al computerelor.

Întrebat de ce iubeşte computerele atât de mult, Marco are un singur răspuns: „Prin intermediul cunoştinţelor, totul este posibil". Băiatul nu se consideră deloc special şi spune că toate cunoştinţele pe care le deţine îi ies din minte când se află la joacă cu prietenii. Cu toate acestea, el nu este un copil obişnuit. Vorbeşte deja trei limbi străine şi o învaţă pe a patra şi, chiar dacă Engleza nu este limba maternă, stăpânirea ei în timpul conversaţiilor şi în ceea ce priveşte vocabularul, este pur şi simplu uimitoare.

La sfârşitul acestei luni, tânărul va prezenta în Muntenegru, la rugămintea guvernului, sistemul IPTV pe care singur l-a proiectat. Deşi locuieşte la doar câţiva paşi de şcoala unde învaţă, Marco petrece ore întregi lucrând în propriul departament, cu mult peste programul de funcţionare al şcolii. Potrivit Elenei Achkovska-Leshkovska, din cadrul Institutului Psihologic din Skopje, care l-a testat pe Marco când acesta avea şapte ani, creierul lui opera asemenea celui al unui copil de 12 ani. La fel de fascinant este nivelul aptitudinilor sale sociale şi emoţionale, care nu se regăsesc în mod normal la copiii dotaţi.

Marco are o legătură deosebită şi cu mama lui, Radica, scrie CNN, citat de ftr.ro. Femeia munceşte şapte zile din şapte, conduce o companie de computere şi investeşte fiecare bănuţ în educaţia băiatului ei. Luna trecută, Radica a fost diagnosticată cu cancer la sân şi a petrecut o săptămînă în spital pentru a i se îndepărtarea tumora. Între timp, Marco tipărise peste 200 de pagini de informaţii privind tratarea cancerului de sân şi ce ar trebui să mănânce mama lui pentru a-şi reveni definitiv. Doctorii i-au recomandat femeii şedinţe de chimioterapie, însă aceasta a refuzat de teamă ca tratamentul să nu o îndepărteze de băiatul ei. Principala ei grijă este acum viitorul lui Marco şi oportunităţile pe care acesta le-ar avea într-un alt sistem educaţional, de preferat într-o altă ţară.

×
Subiecte în articol: lumea