12:11 • Căsătoriile realizate de romi au fost, sunt şi vor fi subiect de aprigi discuţii pentru români şi subiect tabu în tradiţia acestei comunităţi. Chiar dacă nu doar în România căsătoriile între romii minori sunt o practică, ei bine, meditizarea acestor cazuri ne ţine băţ în ochii Europei. France Presse vorbeşte despre căsătoriile între minori în comunitatea rromă, prezentând două cazuri - Lucica, de 10 ani, şi Marghioala, de numai 5 ani, ambele din localitatea Râmnicelu.
Căsătoriile realizate de romi au fost, sunt şi vor fi subiect de aprigi discuţii pentru români şi subiect tabu în tradiţia acestei comunităţi. Chiar dacă nu doar în România căsătoriile între romii minori sunt o practică, ei bine, meditizarea acestor cazuri ne ţine băţ în ochii Europei. France Presse vorbeşte despre căsătoriile între minori în comunitatea rromă, prezentând două cazuri - Lucica, de 10 ani, şi Marghioala, de numai 5 ani, ambele din localitatea Râmnicelu.
OBOSIŢI DE LA CHEFUIALĂ. "Lucica nu s-a dus la şcoală, era prea obosită după logodnă", spune tatăl ei. Fetiţa de 10 ani din Râmnicelu, estul României, s-a logodit, uniunile între minori fiind foarte frecvente în comunitatea rromilor. Logodnicul ei, Ionuţ Dumitrache, de 15 ani, nu s-a dus nici el la şcoală. "Am vrut să consfinţim printr-o celebrare angajamentul de căsătorie dintre copiii noştri, dar nu am dat nicio declaraţie poliţiei în care să asigurăm că cei doi nu vor trăi împreună şi nu vor avea raporturi sexuale decât după ce fata va împlini 15 ani", a spus "socrul" fetei, Ion. "Aşa suntem siguri că niciun alt băiat nu se va atinge de fată şi că, atunci când va veni clipa, copiii noştri se vor căsători", adaugă el. În Râmnicelu, Lucica este aproape un caz uitat, pentr că, joi, Marghioala, care are de abia 5 ani şi zece luni, s-a logodit cu un adolescent cu 11 ani mai mare. Marghioala, o micuţă cu ochii albaştri şi un surâs timid, nu ştie ce viitor i-au rezervat părinţii. Imediat despre logodnă fata a fost luată acasă şi numai frumoşii pantofiori albi cumpăraţi special pentru logodnă mai amintesc de eveniment. "Este atât de micuţă şi inteligentă încât m-am ataşat imediat de ea", spune Ioana, "soacra", venită să-i aducă fructe fetiţei. "Vreau să-i devenim cunoscuţi, va fi mai uşor când va trebui să-l ia de bărbat pe fiul meu", explică femeia în vârstă de 34 de ani, care s-a căsătorit la 14 ani şi a devenit mamă doi ani mai târziu.
PUTEREA TRADIŢIEI. Chiar dacă rromii asigură că astfel de căsătorii fac parte din tradiţia lor, mulţi dintre ei spun totuşi că în cazul Marghioalei s-a mers prea departe. "Este normal să faci logodnă la 11 sau la 12 ani, dar la şase ani este prea devreme", comentează Dumitru. "Dacă se continuă aşa, ne vom căuta nurorile la maternitate", intervine un alt localnic, pe jumătate glumind. Iancu Dumitrache, consilier la primărie, se distanţează de rromii care încurajează astfel de uniuni. "Este o prostie să spui că aceasta este tradiţia. Diavolul îi împinge la astfel de acte", spune bărbatul, care asigură că vede lucrurile mult mai clar de când a trecut la penticostali. Vestea despre logodna Marghioalei a alertat autorităţile, caare se duc periodic la familiile respective pentru a se asigura că nu se întâmplă nimic ilegal între copii. "Priviţi această fetiţă, cum şi-ar putea imagina cineva că l-aş lăsa pe fiul meu să profite de ea înainte de a împlini 15 ani?", întreabă Ioana Dumitrache. Totuşi statisticile pare să o contrazică, în condiţiile în care 12 fetiţe din Râmnicelu au devenit mame la 11, 12 sau 13 ani. În plus, numai în 2007 circa 30 de tineri din localitate au fost vizaţi de acuzaţii de "abuz sexual asupra unei minore", dar niciunul nu a fost condamnat. Familiile, supravegheate de autorităţi, se apără, spunând că măcar ele "nu fură, nu mint cum fac alţi rromi". "Ştiu că legea interzice relaţiile sexuale între minori, dar aceasta nu este singura lege ce nu se respectă în România", comentează "socrul" Lucicăi.