x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Marina militară angrenată în securitatea summitului NATO

Marina militară angrenată în securitatea summitului NATO

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Mar 2008   •   00:00
Marina militară angrenată în securitatea summitului NATO

Marina militară va asigura efectivele şi navele necesare pentru securitatea pe Dunăre, Canalul Dunăre - Marea Neagră şi în zona teritorială a mării în perioada desfăşurării summitului NATO.

Marina militară va asigura efectivele şi navele necesare pentru securitatea pe Dunăre, Canalul Dunăre - Marea Neagră şi în zona teritorială a mării în perioada desfăşurării summitului NATO.

MOBILIZARE. Contraamiralul de flotilă Aurel Popa, locţiitorul Comandamentului Flotei a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că forţele din marina militară vor intra, la sfârşitul acestei luni, în dispozitivul de securitate, iar misiunile vor fi executate până la finalizarea summitului NATO. Forţele navale vor monitoriza anumite puncte de pe Dunăre, gurile fluviului, canalul Dunăre - Marea Neagră şi litoralul românesc pe o distanţă de 24 de mile marine. “Capacitatea forţelor navale permite îndeplinirea de misiuni de supraveghere a spaţiului maritim şi controlul traficului naval. Se vor stabili punctual limitele, dar acestea nu vor fi pe principalele linii de comunicaţie”, a declarat contraamiralul de flotilă Aurel Popa. El a mai spus că reprezentanţi ai forţelor navale, dar şi ai poliţiei de frontieră vor verifica toate navele aflate în zonă. "Absolut toate navele din zona de responsabilitate vor fi urmărite cu mijloace specifice. Unele vor fi interogate prin radio şi, dacă nu vor exista informaţii suficiente, se vor face şi controale la bord”, a precizat Popa. La misiunile de supraveghere vor participa şi scafandrii de luptă, care vor verifica podurile, cheiurile şi suprafeţele de apă în limitele stabilite. “Vor fi supravegheate toate zonele de interes, iar la Neptun vor fi dipuse forţe pentru asigurarea securităţii, vor fi nave, efective de scafandri şi ce este necesar pentru securizarea zonei”, a precizat locţiitorul Comandamentului Flotei.

PREGĂTIŢI. Aproximativ 2.000 de militari de la forţele navale vor fi mobilizaţi în acţiunile de securitate din perioada summitului NATO şi nu va fi necesară suplimentarea efectivelor cu militari din alte state. “Responsabilitatea şi capabilităţile corespund pentru asigurarea acestor misiuni şi nu avem nevoie de ajutor. România este ţară membră NATO, iar sistemul de informaţii este la dispoziţia NATO, dar şi a noastră, iar ca forţe nu avem nevoie de o suplimentare”, a precizat contraamiralul de flotilă Aurel Popa. El a mai spus că, pentru aceste misiuni, marina militară nu va avea cheltuieli suplimentare, pentru că toate misiunile de instrucţie au fost reprogramate, iar acţiunile la care vor participa militarii vor fi considerate ca parte a antrenamentelor pe care le execută. La sfârşitul acestei luni, forţele navale române vor avea şi alte acţiuni incluse în programul de pregătire. O corvetă românească va pleca, pe 1 aprilie, spre Batumi, pentru a executa misiuni în cadrul Grupării Navale de Cooperare în Marea Neagră – Blackseafor. La Constanţa, este aşteptată, pe 25 martie, sosirea unei fregate italiene care face parte din Gruparea Permanentă NATO. La bordul navei, viceamiralul Roberto Cesareti, comandantul Comandamentului Maritim de la Napoli, va susţine o conferinţă de presă, iar vasul va părăsi portul în data de 28 martie. Comandamentului Naţional de Securitate a Summit-ului NATO a stabilit, luni, măsurile de securitate în judeţul Constanţa, pentru spaţiul aerian, maritim şi fluvial, traseele de deplasare şi numărul de militari angrenaţi în asigurarea securităţii în contextul bilateralei România-SUA de la Neptun. Membrii Comandamentului Naţional de Securitate a Summit-ului NATO, conduşi de directorul SPP, generalul Lucian Pahonţu, s-au deplasat, luni, în judeţul Constanţa pentru o şedinţă comună de lucru împreună cu autorităţile locale ale judeţului unde au stabilit obiectivele de securitate pentru înâlnirea bilaterală dintre Traian Băsescu şi George Bush, precizează un comunicat al Comandamentului. Summitul NATO de la Bucureşti, la care până în prezent şi-au confirmat participarea 50 de şefi de stat şi de guvern, va începe în seara zilei de 2 aprilie şi se va încheia în data de 4 aprilie.

 

×
Subiecte în articol: magazin nato