Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) va finanţa cu circa 3,54 milioane de lei lucrările de construcţie la 14 aşezăminte culturale, din 12 judeţe, informează MCC.
Potrivit unui Ordin semnat de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, suma totală aprobată pentru cele 14 aşezăminte culturale face parte dintr-o a doua sesiune de selecţie a cererilor de finanţare depuse in acest sens. Pentru finalizarea lucrărilor la aceste 14 obiective, MCC va mai aloca anul viitor o sumă de 3,91 milioane lei.
Termenul de finalizare a lucrărilor la aceste aşezăminte culturale este 1 martie 2008.
Fondurile se acordă in cadrul Programului prioritar naţional pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public, din mediul rural şi mic urban.
Comisia de selecţie, care a decis finanţarea obiectivelor, a fost formată din: Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC (preşedinte comisiei), Valerica Zamfirescu, Daniel Şerbănescu, Alecu Dumitru şi Lóránt Para.
Obiectivele finanţate sunt din judeţele: Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Suceava şi Vălcea.
Autorităţile locale din aceste judeţe răspund de modul de utilizare a sumelor alocate de MCC.
Pe de altă parte, Guvernul va finanţa şi construirea unor aşezăminte culturale in satele şi oraşele mici unde nu există astfel de instituţii. In acest sens, vor fi construite aşezăminte culturale, prin trei proiecte pilot, concepute in funcţie de populaţia din unităţile administrativ-teritoriale in care vor fi amplasate. Pentru localităţile cu o populaţie de pănă la 3.000 de locuitori se vor construi cămine culturale Tip 1 cu o suprafaţă construită de 550 mp, in timp ce pentru localităţile cu o populaţie cuprinsă intre 3.000 şi 5.000 de locuitori, se vor construi cămine culturale Tip 2 cu o suprafaţă construită de 750 mp. Pentru localităţile din mediul mic urban, cu o populaţie de peste 5.000 de locuitori, se vor construi cămine culturale Tip 3 cu o suprafaţă construită de 1.300 mp.
Cea de-a treia dimensiune a programului o reprezintă căminele culturale care trebuie reabilitate, potrivit declaraţiilor ministrului Culturii existănd, in prezent, circa 2.000 de solicitări in acest sens, din cele aproximativ 3.200 de asemenea edificiii distruse in ţară.
Adrian Iorgulescu a anunţat incă de anul trecut că, in perioada 2007-2012, aşezămintele culturale din sate şi oraşe mici vor fi reabilitate cu bani de la Guvern şi de la Uniunea Europeană, iar in localităţile in care nu există astfel de instituţii, vor fi construite.