x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Microb, trezit la viaţă după 120.000 de ani

Microb, trezit la viaţă după 120.000 de ani

16 Iun 2009   •   00:00

După mai bine de 120.000 de ani în gheaţa din Groenlanda, un microb s-a trezit la viaţă. Bacteria longevivă ar putea deţine indicii despre forma de viaţă de pe alte planete.



Noua specie de bacterii a fost găsită la aproape 3 km sub un gheţar din Groenlanda, unde temperaturile ajung sub zero grade, presiunea creşte, iar oxigenul este rar, potrivit antena3.ro.

"Nu ştim în ce stare erau. Poate hibernau sau poate metabolizau încet, dar nu ştim cu sigiranţă", declara cercetătorul Jean Brenchley de Universitatea Pennsylvania

Pentru a trezi bacteria la viaţă, Brenchley, împreună cu echipa sa, a incubat mostrele la 2 grade Celsius timp de şapte luni luni, după care patru luni la cinci grade Celsius.

Coloniile rezultate de pe urma bacteriei, acum numită Herminiimonas glaciei, se dezvoltă normal, iar o asemenea vigoare s-ar datora dimensiunii reduse, cred cercetătorii. Aceasta nu este singura bacterie care a supravieţuit atât de mult. În aceeaşi zonă a mai fost descoperită o alta, a cărei datare în timp este similară. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea