Un cercetator britanic a reusit sa reproduca mirosul de la bordul statiei spatiale Mir, un amestec de "transpiratie si benzina", iar specialistii de la NASA sunt foarte interesati de lucrarile acestuia, cu ajutorul carora viitorii astronauti ar putea fi pregatiti olfactiv pentru misiunile spatiale.
Cu un miros de o mie de ori mai dezvoltat decat al omului, cateaua Laika, prima fiinta care a ajuns pe orbita, in 1957, a trait un moment "penibil", scrie Le Figaro. Pentru ca o calatorie in spatiu este o proba si pentru simtul olfactiv, este de parere cercetatorul britanic Steve Pearce, care a recreat mirosul de la bordul statiei spatiale Mir (1986 - 2001), in timpul unei expozitii dedicate acestui domeniu.
Intr-un interviu pentru Discovery Space, cercetatorul a descris acest miros drept un amestec intre "cel al picioarelor transpirate, un corp care degaja o mireasma ranceda, solvent pentru vopsea si benzina".
NASA, care a aflat despre acest experiment, i-a cerut cercetatorului sa reproduca "aroma" pentru a o utiliza in timpul antrenamentelor pentru viitorii astronauti.
Astronautii nu pot face dus, iar aerul circula intr-un spatiu inchis, astfel incat statiile si navetele spatiale sunt locuri ideale pentru dezvoltarea mirosurilor dezagreabile.
"Nu ne dam seama ca miroase urat la bord", a spus astronautul Jean-François Clervoy, care a participat la trei misiuni in spatiu. "Insa, la intoarcerea pe Terra, cand echipa de la sol intra in capsula, are adesea o tendinta de face un pas inapoi", a mai spus acesta, care a adaugat ca mirosul este similar celui dintr-un vestiar de fotbalisti.
Pentru a limita sursele de potentiale mirosuri urate, astronautii evita anumite mancaruri la bord, de exemplu bananele, care putrezesc repede, si salata de ton.
Daca mirosul de la bordul navelor spatiale este un lucru care se poate afla, cel al spatiului ramane un mister. Astronautii respira cu ajutorul oxigenului adus de pe Terra.
"Cel care calatoreste cu avionul, nu cunoaste mirosul cerului", explica Bernardo Patti, responsabil cu programul Statiei Spatiale Internationale (ISS) la Agentia spatiala europeana (ESA). Pentru ca spatiul este format din vid, praf si resturi de obiecte cosmice. Iar cercetatorii nu stiu inca daca vidul are miros.