Un mare pas inainte in lumea medicală. Ceretătorii au ajuns la concluzia că responsabil cu recenta răspăndire a virusului Marburg, ce a cauzat virulente epidemii in statele din Africa Centrală, este o specie de liliac.
CAUZĂ ŞI EFECT. Cercetarea, condusă de medici de la US Centres for Disease Control and Prevention şi Centre International de Recherches Medicales de Franceville, din Gabon, s-a bazat pe capturarea in Gabon şi Congo a 1100 de exemplare de liliac din specia Rousettus aegypticus. Relevănd rapidei răspăndiri a virusului in cadrul populaţiei locale, devinită purtătoare, s-au explicat astfel repetatele epidemii ce au mai lovit statele din Africa Sub-Sahariană şi in trecut.
Caracterizată prin erupţii urmate de săngerări abundente şi febră, maladia cauzată de virusul Marburg este responsabilă şi de cele peste 300 de decese survenite in Angola in urmă cu doi ani, cea mai mare epidemie survenită pănă acum. Acum, medicii se tem de o evoluţie a virusului cu mult mai violentă decăt in trecut, mai ales in condiţiile in care pănă in prezent nu s-a descoperit o metodă eficientă de tratament, terapia rezumăndu-se doar la ingrijirea efectelor bolii, respectiv tratarea febrei şi a leziunilor cutanate. Astfel, cercetătorii speră ca studiile să seincheie prin găsirea unui leac, iar cazului bărbatului mort recent in Uganda să nu semnaleze izbucnirea unei alte epidemii.
EFORTURI COMUNE. Apărut in jurnalul stiinţific PloS ONE, studiul este primul in care rezultate ale analizelor RT-PCR (reverse transcription polymerase chain reaction, prin care se studiază ADN-ul viruşilor) şi serologice sunt aduse impreună pentru a dezlega misterul virusului Marburg. Lăsănd la o parte sutele de pagini de speculaţii ştiinţifice scrise pănă acum, cercetarea demonstrează prin date concrete legătura dintre Rousettus aegypticus şi răspăndirea rapidă a maladiei ce i-a incurcat ani de zile pe epidemiologişti, virusologi şi ecologişti deopotrivă şi faţă de care publicul larg a maniferstat un interes constant.
Rudă a unui alt virus ucigaş, Ebola, şi alături de care este responsabil de moartea a 80-90% din din cei care contractează boala, atăt la oameni căt şi in răndul primatelor mari, Marburg este insă combătut cu succes de organismul speciei de liliac studiată. Iar aici, in secvenţa de ADN a anticorpilor obţinută de cercetători, se află şi soluţia unui potenţial vaccin. "Identificind cu exactitate infecţia in organismul liliecilor, ne aduce cu un pas mai aproape de a inţelege şi combate acest virus", a declarat dr. Eric Leroy, de la Centre International de Recherches Medicales de Franceville şi coautor al studiului.
Publicarea studiului, in ceasul al doisprezecelea, spun cercetătorii, coincide cu anunţul a noi imbolnăviri intr-unul din bazinele miniere din Uganda.