x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova: Procuratura generală s-a autosesizat în cazul ziaristului român, autodeclarat spion

Moldova: Procuratura generală s-a autosesizat în cazul ziaristului român, autodeclarat spion

de Corina Andriuta    |    14 Feb 2008   •   00:00
Moldova: Procuratura generală s-a autosesizat în cazul ziaristului român, autodeclarat  spion

10:41 • Procuratura Generală s-a autosesizat şi a pornit urmărirea penală în cazul unui jurnalist originar din România care a scris în cotidianul pro-guvernamental Moldova Suverană că ar fi activat ani de zile ca spion al României, a declarat joi procurorul general al Republicii Moldova, Vasile Gurbulea. Conform unor surse din anturajul jurnalistului, acesta ar fi primit deja statutul de refugiat politic!

Procuratura Generală s-a autosesizat şi a pornit urmărirea penală în cazul unui jurnalist originar din România care a scris în cotidianul proguvernamental Moldova Suverană că ar fi activat ani de zile ca spion al României, a declarat joi procurorul general al Republicii Moldova, Vasile Gurbulea. Conform unor surse din anturajul jurnalistului, acesta ar fi primit deja statutul de refugiat politic!

AUTODENUNŢUL. Mihai Conţiu, editorialist la Moldova Suverană, s-a autodenunţat la 16 noiembrie 2007, într-o scrisoare deschisă publicată în acest cotidian, ca fost agent al serviciilor secrete româneşti în Republica Moldova şi avertiza că serviciile române de spionaj din Republica Moldova trimit rapoarte false şi dezinformează. Conţiu, care lucrează de doi ani la Moldova Suverană, se află în Republica Moldova de peste zece ani, perioadă în care, potrivit lui, ar fi activat ca agent al Serviciului de Informaţii Externe al României. Ulterior, Conţiu a revenit cu alte articole în care vorbea pe larg despre activitatea lui de agent al României. Conform articolului 338 al Codului Penal al Republicii Moldova, "sustragerea şi transmiterea de informaţii ce constituie secret de stat în scopul transmiterii lor unui stat străin sau unei organizaţii străine sau agenturilor, precum şi transmiterea şi culegerea din însărcinarea serviciului de spionaj străin a altor informaţii pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova, dacă spionajul este sărvârşit de un cetăţean străin sau de un apatrid, este pedepsită cu privaţiune de libertate de la 16 la 25 ani".

ANCHETĂ. Preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, avocatul Vitalie Nagacevschi, a declarat că faptul în sine de a fi fost agent de informaţii nu constituie o infracţiune. Organele de drept ale Republicii Moldova ar trebui să stabilească mai întâi în urma unei anchete dacă prin respectivele acţiuni de spionaj au fost prejudiciate intersele statului moldovean, a explicat avocatul. Astfel, a spus Vitalie Nagacevschi, „este de obligaţia organelor de drept ale Republicii Moldova să se autosesizeze în urma autodenunţului lui Mihai Conţiu publicat în Moldova Suverană şi să examineze, în cadrul unei anchete, în ce interese colecta acesta informaţiile şi dacă au fost sau nu aduse prejudicii intereselor statului moldovenesc”. Imediat după publicarea articolului din 16 noiembrie 2007, Procuratura Republicii Moldova şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu au avut o reacţie oficială la autodenunţul ziaristului Mihai Conţiu şi nici nu au putut spune dacă acesta este sau nu pasibil de pedeapsă pentru activitatea sa de agent de informaţii al unui stat străin. Cele două instituţii au promis însă că vor veni cu informaţii pe această temă în timp util, dar nu au făcut-o. Procurorul general Vasile Gurbulea a spus, de asemenea, că Procuratura Generală s-a autosesizat şi a demarat urmărirea penală. Procurorul general nu a dat însă alte detalii.

„OM CARAGHIOS”. Mihai Conţiu susţine că domeniul său de activitate viza criminalitatea organizată, iar aceasta nu cuprindea doar spaţiul moldovenesc, ci şi teritorii ale altor ţări, precum şi anumite sectoare din mass-media, culturale sau de învăţămînt care au beneficiat de finanţare din partea României şi au deturnat diverse sume sau ajutoare. Conţiu s-ar fi decis să facă public trecutul său de agent secret după ce a fost trecut pe linie moartă de serviciile speciale de la Bucureşti, pentru că ar fi refuzat să facă "spionaj politic" vizându-l pe preşedintele Vladimir Voronin. El spune ar fi fost ulterior şantajat şi ameninţat. Într-o scrisoare deschisă publicată tot în Moldova Suverană, Conţiu a cerut, la începutul acestui an, azil politic preşedintelui Vladimir Voronin, spunând că nu a prejudiciat prin activitatea sa de agent al serviciilor secrete române interesele Republicii Moldova. "Afirm sub jurămînt că nu pot fi incriminat ca trădător al României, ci o victimă, dar nici adversar culpabil al Republicii Moldova. Nu mi se va putea ierta faptul că am preferat să fiu un amic al Chişinăului, şi nu un adversar, în condiţiile în care Bucureştiul politic şi oficial este un adversar politic al Republicii Moldova", a spus Conţiu în scrisoarea adresată lui Valdimir Voronin. Conţiu este un personaj pitoresc cunoscut destul de bine în mediul intelectual basarabean, mai ales prin faptul că, exceptând cei doi ani de când lucrează la Moldova Suverană, ani de zile nu a avut un loc de muncă şi practic tot timpul şi-l petrece în barul Uniunii Scriitorilor. Directorul publicaţiei Jurnal de Chişinău, publicistul Val Butnaru (aflat pe o "listă" a lui Conţiu cu presupuşi alţi agenţi SIE în Republica Moldova), spune că Mihai Conţiu şi-a făcut o imagine de om "neserios, caraghios, cu o ţinută vestimentară şi capilară haioasă şi este tratat de toată lumea corespunzator", iar ocupaţia lui permanentă era de "boem, angajat la BUS (Barul Uniunii Scriitorilor). Conţiu a ajuns într-o situaţie extrem de delicată - originar din România şi stabilit la Chişinău de mai multă vreme, el a activat la un ziar care a fost până nu demult oficios al Guvernului şi prin ceea ce a scris în ultimii ani şi-a atras reacţii negative asupra persoanei lui. În materialele sale a atacat mereu România, şi nu Rusia, motiv pentru care nu întâmpină nici un fel de simpatii în mediul intelectual de limbă română de la Chişinău. Dincolo de această atitudine de ordin personal, pot spune că mărturia lui Conţiu conţine afirmaţii care pe alocuri stârnesc râsul - cum ar fi imaginea pe care o proiectează Conţiu despre el însuşi - cea de mare persoană dotată cu un talent special şi spion de temut. Recunosc că este o lectură antrenantă, din seria literaturii cu spioni străini şi implicaţii internaţionale".

×