x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moscova / Dialog secret pentru cooperare între Medvedev şi Obama

Moscova / Dialog secret pentru cooperare între Medvedev şi Obama

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Feb 2009   •   00:00
Moscova / Dialog secret pentru cooperare între Medvedev şi Obama

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger s-ar fi deplasat în decembrie anul trecut într-o vizită secretă la Moscova,arată cotidianul Gazeta, citat de Agerpres. Întâlnirea s-ar fi produs la rugămintea preşedintelui american Barack Obama, pentru a-l convinge pe liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, să fie de acord cu reducerea armamentului nuclear.



Potrivit acestei surse, veteranul diplomaţiei americane (85 de ani), care se bucură de respect la Moscova, a explicat pe parcursul a două zile în faţa conducătorilor ruşi iniţiativa lui Obama privind reducerea de către Rusia şi SUA a numărului de ogive nucleare până la 1.000 de unităţi fiecare. Acelaşi ziar adaugă că trimiterea la Moscova a fostului secretar de stat sub administraţiile preşedinţilor republicani Richard Nixon şi Gerald Ford a fost legată de dorinţa lui Obama de a depăşi posibila opoziţie la iniţiativa sa din partea republicanilor din Congresul american. Henry Kissinger, care l-a susţinut pe John McCain în timpul campaniei electorale, a salutat alegerea democratului Obama, subliniind că venirea acestuia la Casa Albă poate aduce o nouă ordine mondială, prin schimbarea politicii externe a SUA. În cadrul aceleiaşi vizite la Moscova, Kissinger s-ar fi întâlnit şi cu premierul rus Vladimir Putin la una din reşedinţele acestuia din apropierea capitalei ruse.

Fostul secretar de stat american în perioada de vârf a războiului rece este în prezent copreşedinte al Grupului de lucru "Rusia-SUA: o privire spre viitor", creat în anul 2007, alături de ex-premierul rus Evgheni Primakov, în prezent preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Rusiei. Gazeta aminteşte că noul preşedinte american Barack Obama a dat asigurări că unul din obiectivele mandatului său este reducerea arsenalului nuclear, promiţând că va relua negocierile cu Rusia pentru înlocuirea Tratatului de dezarmare nucleară START-1, semnat în anul 1991 şi care expiră în decembrie 2009. Rusia a salutat recent angajamentul guvernului Obama de a renegocia tratatul, după ce negocierile ruso-americane din timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush nu au adus niciun rezultat, Moscova condiţionând semnarea documentului de renunţarea de către Washington la scutul său antirachetă în Europa.

×
Subiecte în articol: obama lumea