x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mosu Leonard Doroftei

Mosu Leonard Doroftei

de Adrian Vaduva    |    18 Noi 2005   •   00:00
Mosu Leonard Doroftei
GALERIA CAMPIONILOR
22 de victorii din 24 de meciuri disputate ca profesionist

Leonard Doroftei este un nume de referinta al boxului romanesc, si nu numai. Meciurile sale impotriva argentinianului Raul Balbi, pentru titlul mondial la categoria usoara in versiunea WBA, au intrat in istoria acestui sport nobil. Tocmai de aceea nu este de mirare faptul ca orice copil care intra pentru prima oara intr-o sala de box viseaza sa atinga aceleasi performante ca ale lui Dorin. Insa va mai trece multa vreme pana vom avea un nou campion mondial la profesionisti. Si nu pentru ca ar lipsi tineri talentati, ci pentru ca boxul profesionist din Romania este inca in faza embrionala. Din acelasi motiv va mai curge multa apa pe Dambovita pana ne vom mandri cu un nou campion olimpic. "O medalie de aur la Olimpiada va fi posibila doar in momentul in care Don King (celebrul promotor nord-american de box - n.r.) va veni in Romania. Cu exceptia cubanezilor, care au cei mai buni pugilisti amatori din lume, doar tarile in care se baga foarte multi bani in profesionisti pot emite pretentii la medalia de aur. Pana la urma, totul se rezuma la bani. Daca investesti, vei avea si rezultate. Altfel, nu se poate. Eu n-am ajuns campion olimpic exact din aceeasi cauza. Daca nu-mi faceam adversarul KO, n-aveam nici o sansa sa lupt pentru aur. Si exact asa s-a intamplat si la Atlanta, in 1996, unde am pierdut la puncte cu toate ca mi-am dominat adversarul. De aceea am si trecut in 1997 la profesionisti. Eram scarbit de tot ceea ce se intampla la amatori. Daca n-ai in spate pe cineva puternic, n-ai nici o sansa sa ajungi in finala. Este exact ca la teatrul de papusi, unde altcineva trage sforile", ne-a declarat Mosu.

PROFESIONIST. Trecerea de la amatori la profesionisti nu a fost deloc usoara. Cu toate ca avea peste 150 de meciuri, Dorin s-a trezit ca nimic din ce stia el despre box nu mai era valabil. Ceea ce era normal in cazul amatorilor parea anormal aici. "Diferentele sunt mari. Exista alte criteri dupa care se judeca un meci, antrenamentele sunt diferite, iar asteptarile sunt altele decat in cazul amatorilor. Toate acestea m-au dat peste cap. Este ca si cum as lua eu un om de pe strada, l-as aduce in sala si i-as cere sa execute cateva miscari specifice. Cam la fel stateau lucrurile si cu mine. A fost tare greu", isi aminteste Dorin. Era o lume cu totul noua, nu avea cui sa-i ceara un sfat, nici un alt roman nu-l putea ajuta, intrucat nici un alt compatriot nu mersese pe acest drum. Cu toate acestea, Doroftei a ajuns la o performanta greu de egalat: in decurs de doar sase ani a reusit sa sustina trei meciuri pentru titlu mondial, la trei versiuni diferite: WBA, WBC si IBF. "Am fost primul care a trecut peste Ocean, primul hotarat sa faca ceva. Este adevarat ca au mai fost si altii inaintea mea, dar au plecat boi si s-au intors vaci", ne-a spus amuzat ex-pugilistul.

INTAMPLATOR. Chiar daca palmaresul sau, incluzand la acea data 19 victorii, dintre care sapte prin KO si nici o infrangere, ii dadea dreptul sa-l provoace pe Balbi (detinatorul centurii la categoria usoara, in versiunea WBA), Doroftei a ajuns sa lupte impotriva campionului datorita unei intamplari fericite. Doru a invins la puncte un fost adversar al argentinianului, facut KO de catre acesta in prima repriza. "Tocmai pentru ca nu mi-am trimis la podea adversarul am primit meciul cu Balbi. Daca terminam inainte de limita, n-as fi ajuns da boxez pentru titlu, intrucat campionul m-ar fi evitat", a declarat Dorin. Iar la meciul cu Paul Spadafora, detinatorul centurii in versiunea IBF, pentru unificarea titlului la categoria semiusoara, lucrurile au stat cam in acelasi fel. Multi dintre specialisti l-au considerat pe roman victima sigura. Mai ales ca partida avea loc la Pittsburg, locul de nastere al americanului. Pana la urma, acest lucru a contat, deoarece chiar daca Doroftei a dominat partida, judecatorii, dintre care doi americani si deci compatrioti ai lui Spadafora, au hotarat ca meciul sa fie egal.

A urmat apoi ceea ce ar fi trebuit sa fie o partida foarte usoara in compania lui Miguel Callist. Insa Mosu a pierdut centura fara a da nici macar un pumn. "Bosii de la Interbox au considerat ca ar trebui sa-mi schimbe programul de pregatire. Asa se face ca mi-au adus un dietician, care mi-a pregatit o alimentatie menita sa-mi elimine grasimile din organism, dar sa raman tot mare. Conform acestuia, in ultimele doua zile de dinaintea meciului, ar fi trebuit sa dau jos aproximativ 9 kg, iar dupa cantarul oficial, cu o alta alimentatie, ajungeam din nou la 70 de kg. «Din cauza asta, Dorine, tu n-ai multe KO-uri, pentru ca nu-ti revii dupa slabire», mi s-a spus. Numai ca lucrurile n-au iesit asa cum a crezut specialistul si am pierdut centura", povesteste fostul campion.

DESCHIZATOR DE DRUMURI. Datorita performantelor sale din lumea profesionistilor, Leonard Doroftei a deschis calea si altor boxeri romani. Iar cel mai aproape de un meci pentru un titlu este, in acest moment, Lucian Bute. Cu o singura conditie, cei care conduc destinele Interbox sa-i aduca adversari de valoare. Altfel, in loc de progres se va inregistra un regres. "Cand eu am criticat un meci de-al lui Bute, multa lume a sarit la mine: «Ce faci, domne?! In loc sa-l incurajezi, tu il critici!». Insa daca ai doar meciuri usoare in care iti invingi rapid oponentul, n-ai facut nimic. Ce faci daca intalnesti un adversar care stie sa stea in garda? Ce faci cand te loveste? Se stie foarte bine ca Lucian a facut cunostinta cu podeaua la amatori. Nu este un Dumnezeu in ring. Iar ca amator nu are cine stie ce performante. Toata lumea spune despre el ca este zeul zeilor. O fi, dar la un nivel mai mic. Eu vreau sa fie zeu acolo sus. Si pentru asta am dreptul sa vorbesc, pentru ca stiu foarte bine ce se intampla acolo. Este usor sa ajungi in primii zece cu astfel de meciuri. Beneficiezi de un culoar mai usor, se mai fac niste manevre. Insa nu poti ajunge campion. Daca dai de un boxer cotat mai slab, care n-a avut manageri, care sa aiba grija de el, insa este un adevarat luptator si-ti trage una? Atunci te curati", considera Doroftei.

REGRETE. Privind retrospectiv, fostul campion regreta un singur lucru: faptul ca a trecut la profesionisti destul de tarziu. "Imi pare rau ca nu am facut mai devreme acest pas. In sase ani de profesionism am realizat mai multe decat in paisprezece de amatorism. Viata mea a suferit o schimbare ca de la cer la pamant. Mi-am facut un nume mult mai mare decat daca as fi castigat titlul olimpic. Dupa aceea, ce faceam? Asteptam renta viagera de la Guvern, dupa multi ani de munca?" Insa fiecare lucru isi are pretul sau. Iar Dorin a fost nevoit sa stea prea mult departe de cei dragi. "Cat am fost profesionist petreceam foarte putin timp alaturi de familie. Nici macar atunci cand era vorba despre evenimente importante, cum ar fi nasterea unui copil, nu puteam fi prezent", a incheiat Mosu. De altfel, familia a fost unul dintre argumentele care au atarnat foarte greu cand a luat decizia de a pune manusile in cui.

"O medalie de aur la Olimpiada va fi posibila doar in momentul in care Don King va veni in Romania. Doar tarile in care se baga foarte multi bani in profesionisti pot emite pretentii la medalia de aur"

"Cand eu am criticat un meci de-al lui Bute, multa lume a sarit la mine: «Ce faci, domne?! In loc sa-l incurajezi, tu il critici?». Insa, daca ai doar meciuri usoare in care iti invingi rapid oponentul, n-ai facut nimic"

AMATOR

  • 1 titlu de campion mondial
  • 1 titlu de campion european
  • 2 medalii olimpice de bronz: Barcelona ’92, Atlanta ’96
  • 26 titluri de campion national
  • PROFESIONIST

  • 24 de partide ca boxer profesionist
  • 22 victorii
  • 1 egal
  • 1 infrangere
  • AFACERE
    Fostul campion mondial de box, Leonard Doroftei, va deschide, in Ploiesti, un bar in care a promis ca va expune mai multe obiecte pe care le-a strans in cei 20 de ani de cariera. "Voi face un local de care atat eu, cat si ploiestenii sa fim mandri. Il voi decora cu obiectele pe care le-am strans de-a lungul timpului si pe care acum le tin in niste cutii", a spus Dorin. Insa deocamdata nu stie exact cand se va deschide barul, intrucat fostul chirias nu se grabeste sa elibereze spatiul.

    ANTRENORAT
    Desi a antrenat pentru cateva luni lotul national de box alaturi de nasul sau, Francis Vastag, Mosu spune ca nu se va intoarce prea curand la aceasta meserie. De altfel, Vastag este motivul pentru care ex-campionul a acceptat aceasta oferta. "L-am cunoscut ca sportiv si am vrut sa-l vad si in postura de antrenor. Este la fel de bun si mi-a facut placere sa lucrez cu el. Insa a fost un timp pierdut si am mai cheltuit si o gramada de bani", a incheiat Doroftei.
    ×
    Subiecte în articol: campion doroftei