x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Muzeul Guggenheim

Muzeul Guggenheim

de Miruna Nicolae    |    30 Sep 2005   •   00:00
Muzeul Guggenheim
STIINTA
Aceasta constructie, aflata in Bilbao, este una dintre dovezile ca stiinta se imbina perfect cu arhitectura.

Creat de arhitectul nord-american Frank O. Gehry, acest muzeu este unic atat prin forma sa, cat si prin materialele folosite. Sticla a fost folosita pentru a proteja lucrarile expuse de caldura soarelui si de radiatii. Iar alaturi de titan da transparenta si luminozitate muzeului. Constructia este o combinatie de curbe, acoperite cu titan. Alegerea materialului care va "inveli" constructia grandioasa a fost una dintre problemele cu care s-au confruntat arhitectii si inginerii. Se voia un material care sa reflecte razele soarelui la apus, apa si tot ce inconjuara muzeul. Si pentru ca in acea perioada pretul acestui material scazuse foarte mult, au ales titanul.

PROIECT INEDIT. Muzeul Guggenheim din Bilbao este unul dintre cele mai importante "ingrediente" care au dus la dezvoltarea acestui oras. Planul constructiei include numerosi arhitecti de renume international. Muzeul este rezultatul unei colaborari bazate pe complementaritatea dintre natura si resurse, intre autoritati si fundatia Solomon R. Guggenheim. Primii pasi s-au facut in 1991, cand aceasta fundatie a fost de acord cu propunerea autoritatilor. In decembrie 1991, dupa luni de negocieri, Joseba Arregi, ministrul Culturii din Tara Bascilor, si membrii fundatiei Guggenheim au semnat si au dat startul unei "operatiuni" ce a avut un final cu adevarat fericit si inedit. Dupa ce a fost ales arhitectul care se va ocupa de construirea acestui muzeu, in 1994, au inceput lucrarile. Iar in octombrie 1997, constructia a fost finalizata si la 19 octombrie muzeul a deschis usile vizitatorilor. De atunci, aproximativ 1.300.000 de vizitatori se bucura de expozitiile gazduite de acest muzeu.

JOC DE VOLUME. Ca produs final, constructia lui Gehry este o sculptura imensa. Muzeul, desi are o forma ciudata, are un interior accesibil vizitatorilor, care nu se pot rataci, intrucat sunt ghidati spre diferite sectoare. Cei ce doresc sa viziteze Guggenheim trebuie doar sa se afle in centrul orasului si o alee ii duce spre una dintre intrarile muzeului. Acest lucru este unul dintre motivele pentru care forma constructiei are nenumarate diferente de nivel.

Vizitatorii care se afla in hala de expozitii pot ajunge foarte usor spre "inima muzeului", adica spre atrium. Galeriile in care sunt gazduite expozitii sunt pe trei niveluri si sunt conectate la un sistem de curbe suspendate de acoperis, cu lifturi de sticla si scari interioare. Spatiul dedicat artei este generos, mai exact 19 galerii. Zece dintre aceste galerii sunt clasice din punct de vedere arhitectural, iar restul au forme neregulate si pot fi reperate din exterior, deoarece formele ies in evidenta. Acest joc de volume a avut un singur scop: sa dea interiorului senzatia de spatiu nemarginit. Vazuta de afara, galeria se afla sub Puerte de la Salvesi si urca spre podul ce duce spre interiorul cladirii. Se pare ca secretul succesului a fost insasi armonia dintre formele arhitecturale si continutul fiecarei galerii.

STIRI

Din nou pe Luna


In 2018, patru astronauti vor decola spre satelitul natural al Pamantului la bordul unei navete de conceptie noua, care va inlocui actualele navete spatiale ale NASA, a anuntat administratorul agentiei spatiale americane, Michael Griffin. Aceasta misiune va dura o saptamana, adica de aproximativ patru ori mai mult timp decat ultima misiune selenara, ce a avut loc in 1972, a mai adaugat el.

Matematicieni la cinci ani


Psihologii din cadrul Universitatii Harvard au descoperit ca foarte multi copii in varsta de cinci ani sunt capabili sa inteleaga diverse abstractii numerice si concepte aritmetice, chiar daca nu au avut parte de o educatie formala si nici nu au la indemana limbajul necesar exprimarii cunostintelor in cuvinte. Descoperirea ar putea ajuta la elaborarea unor noi metode de invatare pentru cei mici.

Masini solare


Douazeci si doua de masini alimentate cu energie solara si concepute de mai multe corporatii si universitati din lume s-au aliniat duminica la startul unei curse de anduranta, pe un dificil traseu de la nord la sud prin Australia. Cele 22 de autovehicule care functioneaza cu energie solara si-au testat calitatile in cadrul celei de-a opta editii a World Solar Challenge. Autovehiculul favorit la aceasta editie este Sky Ace Tiga, un concept apartinand Universitatii Ashiya din Osaka. Traseul acestei competitii are lungimea de 3.000 de kilometri, intre orasele Darwin (nord) si Adelaide (sudul Australiei).

×
Subiecte în articol: muzeul