x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Muzica fara varsta

Muzica fara varsta

de Cristina Ologeanu    |    11 Noi 2005   •   00:00
Muzica fara varsta
MUZICA
Melodiile lansate in Cenaclul Flacara au si astazi fani

La concurenta cu trei meciuri de Cupa UEFA, la 3 noiembrie, Jurnalul National a lansat primul album al colectiei dedicate pieselor compuse si lansate sub egida Cenaclului Flacara. Evenimentul a fost stropit cu vin fiert la Casa de Cultura a Studentilor Grigore Preoteasa din Bucuresti, locatie nu intamplator aleasa, pentru ca aici, la 17 septembrie 1973, a avut loc primul spectacol din istoria Cenaclului Flacara. De ce am scos acest album dupa ani buni de la disparitia Cenaclului? Din mai multe motive. Pentru a onora o promisiune facuta cititorilor nostri la 17 ianuarie 2005, cand Jurnalul National a lansat o editie de colectie dedicata acestui fenomen. Dar si pentru ca foarte multi dintre cei care au fost martorii Cenaclului nu au reusit sa achizitioneze cele trei discuri vinil editate de Electrecord in anii ’80. Si, nu in ultimul rand, pentru a pune la dispozitie tinerilor de astazi o muzica diferita de cea comerciala. Pe scurt, "Cenaclul Flacara" este primul CD dintr-o serie lunga ce are ca scop recuperarea melodiilor ce au facut istorie datorita Cenaclului.

Urmatoarele albume vor fi lansate pe parcurs, dar, pana atunci, deja il puteti gasi pe acesta in toate magazinele de specialitate din tara pentru doar 200.000 de lei vechi. Ca melodiile cantate la Cenaclu sunt nemuritoare si au fani in randul tinerei generatii de astazi a dovedit-o pe deplin numarul adolescentilor veniti la lansare.

Actuala generatie in blugi a cantat la unison cu generatia in blugi care a scris istoria Cenaclului: George Nicolescu, Mircea Vintila, Vasile Seicaru. Pe langa cei mentionati, au raspuns prezent invitatiei noastre si Nicu Alifantis, Florian Pittis, Victor Socaciu, Maria Gheorghiu.

Cantece nemuritoare, rare

Ce puteti asculta pe acest CD? Dan Andrei Aldea - "Brad batran", Doru Stanculescu - "Fara petale", Mircea Vintila - "Pamantul deocamdata", Valeriu Penisoara - "Cantec pentru Oltenia" (Live1), Marcela Saftiuc - "Fiii lacrimilor tale", Adriana Ausch - "Invata, Iris", "Cine ma striga in noapte", Octavian Bud - "Niciodata" (live), Ovidiu Haidu - "Pustoaica", Radu Gheorghe - "Broasca testoasa", Stefan Hrusca - "Bietii lampagii", Nicu Alifantis - "Umbra", Vasile Seicaru - "La adio", Victor Socaciu - "Opinia mea", Valeriu Sterian - "Iluzia unei insule", Ecoul - "Din copilarie". Dar si doua inregistrari rare, pentru colectionari: Valeriu Penisoara - "Cantec pentru Oltenia" (live 2) si Ovidiu Haidu - "Pustoaica" (live). Pe cei mai pretentiosi trebuie sa ii avertizam din start ca, pe alocuri, calitatea sunetului nu a fost imbunatatita dintr-un singur motiv: ne-am dorit sa transmitem energia concertului "pe viu", fara reorchestratii sau artificii.

CUVANTUL CITITORILOR
Initiativa de a lansa CD-ul "Cenaclul Flacara" nu a ramas fara ecou. Lucrul acesta ne-a fost dovedit de voi, cititorii nostri, care, in numar mare, v-ati exprimat opiniile pe forumul Jurnalului National. Drept pentru care va multumim ca ne sunteti alaturi si va mai multumim in egala masura pentru aprecierile voastre, atat pro, cat si contra.

Am citit cu o emotie de nedescris articolul. Sunt la varsta celor care, atunci cand aveau ocazia sa vada si sa auda Cenaclul Flacara, mi-am adus aminte de tineretul minunat din care faceam si eu parte. Cenacul, care a lansat cantareti a caror valoare este de netagaduit - care si acum concertele lor umplu salile de spectacole - ar fi o minunatie lasata de Dumnezeu daca ar fi revigorat, ar crea din nou acel nou suflu patriotic, national (cred ca nu spun cuvinte mari, daca ma gandesc la atitudinea unor specimene care, pentru dorinta lor de inavutire, nu fac alceva decat sa erodeze aceste sentimente)."
Ionica

Intr-adevar, Paunescu a lansat enorm de multe cantece noi si patriotice. Era si este un bun roman, un mare poet si exceptional patriot. Dar el era atunci, pe timpul Cenaclului Flacara, cel mai puternic si influent om in timpul spectacolelor. El stia de aceasta forta ce o detine si facea uz de ea. Cum? Prin amenintari la adresa UTC-ului local, chiar a unor secretari de partid, a politiei, a organizatorilor, escapade bahice etc. Dar cel mai periculos putea deveni prin multimea de 10.000 - 15.000 de tineri pe care ii aduna si care l-ar fi urmat fara preget oriunde i-ar fi condus! Din acest motiv, partidul, si nu Securitatea, a inscenat acel accident pentru a-l inlatura. Devenise periculos pentru Ceausescu!"
Kartouche
×
Subiecte în articol: flacăra cenaclului