x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Muzica - Ian Gillan

Muzica - Ian Gillan

de Alex Revenco    |    28 Iul 2006   •   00:00

Cu Deep Purple, cap de afis la Montreux

Cu Deep Purple, cap de afis la Montreux

Legendarul grup hard rock a incheiat ultima zi de la Montreux Jazz Festival 2006, onoare rezervata de obicei marilor artisti de jazz. Cu acest prilej, solistul Ian Gillan a marturisit de ce acest festival are o importanta uriasa in cariera grupului si de ce Montreux inseamna foarte mult pentru Deep Purple. Totul a inceput in 1971, pe cand britanicii obisnuiau sa cante in cluburi, iar Claude Nobs (directorul festivalului) i-a invitat sa cante, pentru prima oara, pe scena de la Montreux.

RECUNOSTINTA. Iata ce a zis Gillan despre Nobs: "In showbusiness sunt tot felul de oameni, unii se gandesc doar la propria cariera, ignorandu-i pe cei de pe urma carora isi construiesc reputatia. Dar mai sunt si cei care intr-adevar iubesc muzica si, desi nu sunt muzicieni, se implica mult, in felul lor. Claude este unul dintre acei pasionati care sunt capabili sa-si riste atat reputatia cat si banii pentru a-si duce pana la capat ideile". Despre "Smoke on the Water", singurul hit cantat in toate concertele Deep Purple, din 1972 pana in prezent, Gillan a spus: " Nu e doar vointa noastra, este si a publicului in egala masura. De altfel, piesa nu ne mai apartine de mult, publicul este cel care o canta, noi suntem cei care asiguram acompaniamentul".

INCENDIU. In 1971, Deep Purple inregistra la Montreux, impreuna cu producatorul Martin Birch, albumul "Machine Head" . Discul era aproape gata si mai era loc de o piesa. Incendiul de la casino-ul din localitate i-a inspirat pe Gillan, Glover & Co sa compuna "Smoke on the Water".

DISCURI PENTRU PLAYER
Chuck Berry
HAIL ! HAIL ! ROCK N’ ROLL. Un set de patru DVD-uri dedicat adevaratului Rege al Rock and Roll-ului. La concertul din St. Louis (1986), cand Berry a implinit 60 de ani, grupul de acompaniament este considerat "de vis", cu Keith Richards (Rolling Stones) la chitara si Johnny Johnson (din formatia originala a lui Chuck Berry) la pian, plus invitatii Eric Clapton, Linda Ronstadt, Julian Lennon si altii. Setul mai cuprinde un concert Chuck Berry & Robbie Robertson (The Band), interviuri cu creatorii originali ai rock and roll-ului Jerry Lee Lewis, Bo Diddley etc.


Tom Petty
HIGHWAY COMPANION. Dupa 12 ani de la precedentul album solo (fara Heartbreakers) este discul cu numarul 3, considerat in unanimitate si cel mai reusit. Potrivit publicatiei "Rolling Stone", Tom Petty face parte din aristocratia rock, fiind la aceasta ora intr-un turneu de promovare al noului album, ce marcheaza 30 de ani de activitate. Toate concertele Tom Petty sunt sold out, muzicianul american marturisind recent (in show-ul lui Jay Leno) ca urmatorul proiect este un CD live.


Linda Ronstadt & Ann Savoy
ADIEU FALSE HEART. Un excelent album, ce contine 16 piese, in care interpreta rock Linda Ronstadt canta in duet cu vedeta muzicii traditionale cajun folk, Ann Savoy, cele doua spunandu-si Zozo Sisters. Vocile contrastante (puritatea Lindei contrabalansata de expresivitatea Annei) sunt acompaniate de acordeon si vioara, instrumente folk si cajun. "Marie Mouri", "King of Bohemia", "Tournes, Tournes, Bebe Creole" se numara printre cele mai frumoase piese ale discului.


Saxon
THE EAGLES HAS LANDED III. Este cel mai recent dublu album live inregistrat de unul dintre cele mai importante grupuri din generatia New Wawe Of British Heavy Metal. Primul disc din seria "The Eagles Has Landed" dateaza din 1982 si a fost considerat de "Melody Maker" , unul dintre cele mai bune discuri live ale deceniului. Al doilea a fost in 1996, iar acest al treilea disc live a fost inregistrat in 2004 si 2005, in concertele din Marea Britanie, Franta, Germania si Suedia.


×