x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Muzica lui Dimitrie Cantemir, la un festival baroc din Moscova

Muzica lui Dimitrie Cantemir, la un festival baroc din Moscova

08 Sep 2010   •   00:00

Muzica scrisă de domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir va răsuna, pentru prima dată în Rusia modernă, la un festival de muzică barocă - Earlymusic -, ce se va desfăşura joi la Moscova.



Evenimentul include un program, intitulat "Cantemirii: Dimitrie şi Antioh", dedicat muzicii ruseşti şi poeziei din secolul al XVIII-lea, scrie site-ul fontanka.ru, amintind că domnitorul moldovean a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai ţarului Petru I.

Compozitor de vază, Cantemir (1673-1723) este autorul "Cărţii muzicii", scrise în limba turcă, concepută în perioada în care locuia la Istanbul, notează Agerpres. Lucrarea cuprinde un studiu aprofundat al muzicii otomane laice şi religioase şi 20 de creaţii proprii. Datorită acestei lucrări, Dimitrie Cantemir a intrat în istoria muzicală a Turciei ca fondator al muzicii laice şi cercetător al celei religioase.

Cantemir s-a refugiat în Rusia în 1711, după ce a fost înfrânt de turci, unde a rămas cu familia sa. A devenit consilier al lui Petru I şi a desfăşurat o prolifică activitate ştiinţifică. El a fost învestit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711.

De asemenea, pelicula "Poliţist, adjectiv", al regizorului Corneliu Porumboiu, considerat reprezentant al "noului val de film românesc", va rula duminică la cinematograful "Rodina" (Patria) din Moscova.

×
Subiecte în articol: lumea