x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Muzica - Plant forever

Muzica - Plant forever

de Alex Revenco    |    22 Dec 2006   •   00:00
Muzica - Plant forever

La fiecare sfarsit de an, publicatiile din lumea intreaga intocmesc tot felul de clasamente. Revista americana Hit Parader a desemnat de curand Top 100 al celor mai buni solisti hard rock din toate timpurile. Prima pozitie a fost ocupata de Robert Plant, vocea grupului britanic Led Zeppelin.

WHOLE LOTTA LOVE. Robert Anthony Plant (nascut la 20 august 1948) in West Bromwich, Marea Britanie, a fost din copilarie pasionat de blues. Dupa ce a inceput sa cante in diverse grupuri obscure (ca The Crawling King Snakes), Robert l-a intalnit pe John Bonham si impreuna au fost cooptati in Band of Joy. A urmat intalnirea cu Jimmy Page si John Paul Jones si in 1968 a luat nastere Led Zeppelin. Albumul de debut, aparut un an mai tarziu, este considerat "catalizatorul" genului heavy metal. In mod neasteptat, Plant a inceput sa fie comparat cu John Lennon si Mick Jagger, greii timpului respectiv, acest aspect fiind de ajutor in definirea sound-ului unic Led Zeppelin si in cele din urma a genului heavy metal. "Dazed and Confused" si "Whole Lotta Love" raman piese de referinta in istoria genului, iar "Communication Breakdown" este deseori amintita ca unul dintre primele exemple de punk modern.

Devenit cel mai important vocalist rock al anilor ’70, Plant a influentat nenumarati solisti ai vremii, precum Bon Scott si Steven Tyler, si mai tarziu vocalisti ca Axl Rose, Brian Johnson, Chris Robinson etc. Deseori versurile lui Plant fac referire la mitologie, "No Quarter" (zeul Thor), "Immigrant Song" (Valhalla) sau ritualuri pagane, in "The Rain Song".

"Cu Led Zeppelin de la inceput pana la sfarsit am fost in contact cu muzica din Maroc si India. Ca britanic, la mine in cartier, am crescut alaturi de indieni si pakistanezi"
Robert Plant

DISCURI PENTRU PLAYER
Enya
AMARANTINE SPECIAL CHRISTMAS EDITION. Discul lansat recent este o editie speciala de Sarbatori, iar materialul este disponibil pe doua CD-uri, primul fiind versiunea initiala a albumului, iar cel de-al doilea continand patru piese de Craciun. Acestea sunt doua colinde traditionale si doua melodii noi, compuse de Enya pe tema Sarbatorilor de iarna. Colindele sunt "Adeste Fideles" si "We Wish You A Merry Christmas", iar piesele noi, "Christmas Secrets" si "The Magic of the Night".

Gheorghe Zamfir
COLINDE. Albumul constituie cel mai frumos cadou de Sarbatori pe care maestrul il face tuturor iubitorilor de muzica. "Colindele" celui mai talentat naist roman sunt totodata prima inregistrare aparuta in Romania, care contine colinde cantate la nai, cu acompaniament de cor si orga. Impreuna cu un grup de muzicieni profesionisti a inregistrat in cateva zile la Ateneul Roman "un manunchi de cantece de colind traditional pe care romanul le canta de cand s-a crestinat".

Eda
NINGE SFANT. Talentata Eda revine cu un nou disc editat de A&A Records si intitulat "Ninge sfant". Acesta contine zece colinde si cantece de iarna interpretate in maniera pop-soul. Pornind de la colindele traditionale, ea si-a propus un proiect inedit prin modul de abordare al materialului muzical, prelucrand temele binecunoscutelor colinde romanesti in maniera pop-soul-R & B. Materialul, desi pastreaza spiritul Sarbatorilor, surprinde prin originalitatea aranjamentului instrumental.

Daniel Fat
CORINDA, CORINDA... Cele 30 de piese ale albumului sunt "corinzi si multumituri", asa cum le numeste Daniel, laice si crestine, mai ales cele laice fiind ajunse in mica masura la auzul publicului larg. Tributul urmeaza a fi platit in principal locuitorilor din Supuru de Jos (Satu Mare) si din Danesti (Maramures), de unde se trag mama, respectiv tatal artistului. Desi, pe alocuri, chitara isi face si ea loc, interpretarea corinzilor este insotita in general doar de zurgalai, tobita si tamburina. (A.R.)

×
Subiecte în articol: plant