Proiectul LCROSS va culmina cu un dublu impact lunar. Pentru cei care vor să urmărească istoricul eveniment, NASA pune la dispoziţie un stream video care oferă toate detaliile misiunii.
Proiectul LCROSS este o misiune de căutare a apei în stare solidă, ce se crede că ar fi ascunsă craterele selenare aflate în zona de umbră permanentă, situată foarte aproape de Polul Sud al Lunii.
Misiunea LCROSS porneşte de la ideea că, în urmă cu miliarde şi milioane de ani, o mulţime de comete au lovit Luna, iar apa din ele ajunsă la suprafaţa astrului a sublimat. Dar, în regiunile de umbră permanentă de la Polii lunari, craterele formate în urma impactului cometelor funcţionează ca adevărate frigidere pentru apa din interiorul lor, împiedicând-o să se evapore, scrie discovermagazine.com.
MAI UŞOR DE DETECTAT
Unele estimări făcute de specialişti sugerează că în craterele lunare de la Polul Sud s-ar afla miliarde de tone de gheaţă. Alţii susţin că s-ar afla prea puţină sau deloc, iar rezultatele diferitelor cercetări de până acum nu au exprimat vreo concluzie clară.
Prin "bombardarea" craterelor lunare, apa îngheţată va fi scoasă la suprafaţa Lunii, unde razele de lumină vor descompune molecula ei în atomi de oxigen şi hidrogen, ce vor putea fi astfel detectaţi.
VIZIBIL PRIN TELESCOP
Dublul impact lunar realizat de misiunea LCROSS este programat vineri, 9 octombrie, la 11:30 GMT (14:30, ora noastră). Coloana de praf şi apă ce se va forma în urma impactului ar trebui, teoretic, să se răspândească pe o rază de câţiva kilometri. Va fi însă atât de subţire, încât nu va putea fi observată cu instrumente pentru amatori.
În schimb, momentul impactului lunar va fi suficient de luminos ca să poată fi observat de pe Pământ cu ajutorul unui telescop. Dar, atenţie, numai o secundă sau două!
Click pentru a mări imaginea
Citește pe Antena3.ro