x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Naveta spaţială Endeavour revine pe Terra

Naveta spaţială Endeavour revine pe Terra

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Noi 2008   •   00:00
Naveta spaţială Endeavour revine pe Terra

Endeavour părăseşte vineri Staţia Spaţială Internaţională (ISS), urmând să aterizeze pe Terra, sâmbătă, 29 noiembrie. Acesta este al 27-lea zbor al unei navete spre ISS şi intervine la aproape 10 ani după prima misiune de extindere a Staţiei, la 20 noiembrie 1998. NASA prevede încă opt zboruri de navetă pentru a finaliza ISS până în 2010.



Endeavour, cu un echipaj format din şapte membri: cinci bărbaţi şi două femei, încheie o misiune de 15 zile, destinată în principal pregătirii ISS pentru a primi, începând cu 2009, un echipaj permanent de şase membri, în loc de trei, câţi se află în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională. Naveta Endeavour a transportat pe ISS laboratorul denumit “Leonardo”, în interiorul căruia s-au aflat aproximativ 6,8 tone de echipamente. În afară de o nouă toaletă şi de unitatea de procesare a urinei, Endeavour a mai dus la bordul ISS un aparat pentru exerciţii fizice, o nouă bucătărie şi două compartimente de dormit, informează Agerpres.


Precedenta lansare a navetei Endeavour către Staţia Spaţială Internaţională a fost efectuată la 11 martie, cu şapte astronauţi la bord, când a livrat primul element al laboratorului japonez Kibo.  Când ISS va fi terminată, suprafaţa sa va fi echivalentă cu cea a unui mare stadion de fotbal. Ea va avea lungimea de 108 m, respectiv lăţimea de 88 m. Extinderea Staţiei Spaţiale Internaţionale a fost oprită după tragedia navetei Columbia din 2003. NASA a reluat construcţia Staţiei Spaţiale Internaţionale în septembrie 2006. Până în prezent a fost nevoie de 80 de lansări în spaţiu de la bazele din Florida, Kazahstan şi Guyana Franceză (baza de lansare a Agenţiei Spaţiale Europene) pentru dezvoltarea ISS. La acoperirea costurilor acestui ambiţios proiect, au participat Canada, Japonia, Federaţia Rusă, SUA şi cele 18 state din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

×
Subiecte în articol: lumea